LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

SARPLANINCI, OD PETROVARADINA DO SIVCA

Krajem septembra boravila sam desetak dana pod Fruskom Gorom, u Banji Vrdnik.
Zelela sam jako da vidim i fotografisem Sarplanince i da upoznam odgajivace iz tog kraja. Moja zelja se ispunila zahvaljujuci velikoj ljubaznosti Vuka Strunjasa, odgajivaca iz Sivca. On mi je organizovao veoma uspelu turneju.
U nedelju 29.09 dosao je po mene G. Dragan Culibrk iz Petrovaradina. Posle divnog pogleda sa Fruske Gore u kome sam usput uzivala, stigli smo do njegove kuce i Sarplaninaca. Pokazao mi je dve odrasle kuje i muzjaka. Najvise mi se dopala Anda i mnogo lepa glava Karadjosa.

KARADJOS (VUK OD CULIBRKA x MONIKA), odg.i vl. Dragan CULIBRK


KaradjosKaradjos
KaradjosKaradjos

ANDA (VUK OD CULIBRKA x MONIKA OD ASUJICA), odg. i vl. D. CULIBRK


AndaAnda
AndaAnda
Anda

KASANDRA (ALEKS x MECA), odg. B. JELOVAC, vl. D. CULIBRK


KasandraKasandra
Kasandra
Dalje nas je put vodio ka Temerinu. U Kacu smo se zaustavili kod G. Tosica da vidimo Sokola, koga sam vec imala priliku da ocenjujem na izlozbi u Mladenovcu. I dalje vrlo lep pas, ali u fazi posle linjanja, pa je izgledao nesto duzi nego sto sam ga zapamtila.

SOKOL (MEDA sa SALASA x ANDA), vl. TOSIC

Prva poseta u Temerinu bila je u kuci Draganove taste, tu sam videla jednu kuju koja je sestra Malog Drena i starog muzjaka, Medu Jelovcevog, veoma lepe glave i bogato odlakanog.

MEDA JELOVCEV (MERON x MALENA), odg. B. JELOVAC, vl. D. CULIBRKSledeci pas koga smo obisli bio je Bagzi , Draganov « proizvod » u kuci Milana Djukica. On je sin Mede Jelovcevog i Andine sestre iz legla. Pas mi se dopao i po eksterijeru i po karakteru.

BAGZI OD CULIBRKA(MEDA JELOVCEV X ANDA), odg. D. CULIBRK, vl. Milan DJUKIC

Zatim me je Dragan odveo kod Rase Milinovica. Rasa nam je pokazao sledece pse: Barona od Culibrka, Budimira od G. Obradovica, Jugoslovenku-Lenku, Alda od Rase i Asku od Rase. Najvise su mi se dopali ovi zadnji, Aldo i Aska, brat i sestra.

BARON OD CULIBRKA (MEDA JELOVCEV x ANDA),,odg. D. CULIBRK, vl. R. MILINOVIC


ALDO OD RASE (APIS x AZRA OD CULIBRKA), vl. R. MILINOVIC


ASKA OD RASE (APIS x AZRA od CULIBRKA), vl. R. MILINOVIC


BUDIMIR (LUX od Bjelica x MEDENA od DINICA), odg. G. OBRADOVIC, vl. R. MILINOVIC

JUGOSLOVENKA-LENKA (ARI-MURKO ZS x MURA), odg. D. DZODINAC, vl. R. MILINOVIC
Po mene je zatim stigao G. Suki Karimanovic da me odveze u Kulu i na kraju u Sivac.
Prvo sam bila ugoscena u njegovoj kuci i upoznala suprugu i sincice, zatim smo pogledali Col-Dzapu i jednog malisu. Col-Dzapa je lep mladi Sarplaninac koji je vec imao uspeha na izlozbama.

COL-DZAPA (MALI DREN x MONA), odg. U. JOVANOVIC, vl. SUKI KARIMANOVIC


STENAC HULK (COL-DZAPA x AZRA), vl. S. KARIMANOVIC
Usledila je poseta G. Zoranu Bracu, gde sam fotografisala kuju Atinu i dva stenca razlicitog porekla.

ATINA (APIS x AZRA od CULIBRKA), odg. R. MILINOVIC, vl. Z. BRAC


MALAC1 (ARKAN-PAKO x ?), vl. Z. BRAC


MALAC2 (?)

Zatim smo stigli kod Vlade Radovica. Tarzan koga sam vec videla i koji mi se u Mladenovcu dopao je nekako dosta ostario. Nisam mogla da ga uspesno fotografisem, jer se nalazio ispod nivoa Vladine baste, pa sam ga gledala odozgo. Pozirali su mi Arkan-Pako i lepa Cica-Lea. Oboje imaju izvanredne profile sa idealnim stopom.

ARKAN-PAKO (APIS x AZRA od CULIBRKA), odg. R. MILINOVIC, vl. VLADA RADOVIC


CICA-LEA (MALI DREN x MONA), odg. U. JOVANOVIC, vl. V. RADOVIC

Tek u sumrak stigli smo Vlada, Suki i ja kod Vuka Strunjasa koji nas je cekao na rucak, a ispalo je da nas je pocastio veoma ukusnom vecerom koju je sam spremio. Njegove kuje i stence slikala sam vec uz oskudno osvetljenje: tri veoma temperamentne kuje, non stop u pokretu i veliko leglo od desetak beba starih oko mesec dana. Sve tri zenke, majka i dve cerke iz istog legla imaju jako lepe profile, blagi stop i dobro su gradjene, u fazi su posle linjanja.

BETA OD CULIBRKA (MEDA JELOVCEV x ANDA), odg. D. CULIBRK, vl. Vuk STRUNJAS


ARKA-SARKA (AGA od ZOLTIJA x BETA), odg. i vl. V. STRUNJAS


ARA-MARA (AGA od ZOLTIJA x BETA), odg. i vl. V. STRUNJAS


LEGLO AGA OD ZOLTIJA x BETA OD CULIBRKA, odg. Vuk STRUNJASPo potpunom mraku povezao me je Vuk natrag u Vrdnik. Usput je bilo ovo zajednicko poziranje, jer smo se setili da to nismo uradili kod Vuka i jos poseta Goranu Obradovicu. On mi je pokazao dve kuje, ali im identitet ne znam u potpunosti. Toga gospodina upoznala sam preko Bobana u Nisu, pre mnogo godina, kada sam tamo vodila Vecu na specijalku.

ZENKA1 (SAPA DINICEV x HURA BABICEVA), vl. G. OBRADOVIC
ZENKA2Bila sam neobicno zadovoljna ovim izletom i cuvam puno lepih utisaka na ovo druzenje sa super simpaticnim momcima koji sa mnom dele istu pasiju. Vecina ovih momaka okrece se u odgoju psima « izvornog porekla », primaran im je karakter i gledaju da sto vise postuju standard. Da istaknem da je veoma retko da se odgajivaci ovako lepo druze i saradjuju bez i trunke zavisti, koja se obicno srece u takvim situacijama. Hvala im svima jos jednom !