LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

VALJEVO, BRANKOVINA I POSETA ODGAJIVACU SARPLANINACA, SRETENU KOJICU

Posle izleta u Slavoniju bila mi je velika zelja da posetim Valjevo i Brankovinu. Moja majka je rodjena Nenadovic i u opisu svoga porekla navodi da su njeni preci prebegli iz valjevskog kraja u Banat za vreme velike seobe pod Arsenijem Carnojevicem. Ovaj podatak naterao me je da malo trazim po literaturi o porodici Nenadovic i svi izvori, pa i sam Prota Matija Nenadovic u svojim Memoarima navode da su Nenadovici poreklom iz Birca u Crnoj Gori. To selo bilo je razoreno od Turaka, te je njegov zivalj prebegao u Srbiju. Medjutim Nenadovici su srpskog porekla iz plemena Banjani i Birc kod Niksica bio je nekada deo Stare Hercegovine. Pocetkom 18og veka Nenadovici su se prvo naselili u Osecini, da bi oko 1750. prešli u Brankovinu. Postoji izvesna konfuzija oko imena Birac, jer Birac postoji i u Podrinju, to je plato koji se proteze izmedju Srebrenice i Vlasenice.
Ako uzmemo u obzir da je prva velika seoba Srba bila 1690 godine, a da su se Nenadovici tek doselili u valjevski kraj pocetkom 18og veka, misljenja sam da se radi o seobi Srba iz valjevskog kraja u toku 1813 godine, kada su Jakov Nenadovic i neki drugi Nenadovici, pa i veci broj Valjevcana i zivlja iz Srbije prebegli u Vojvodinu. Jakov Nenadovic nasao je prvo utociste u manastiru Fenek, na domaku sela Jakova, 25 km od Beograda.
Valjevo je prijatan gradic kroz koji protice reka Kolubara.
Krase ga nekoliko zgrada klasicnog stila kao sto su gimnazija, Hotel Grand.
U samom centru grada, na levoj obali Kolubare nalazi se i najstarije zdanje iz doba Turaka, gradjeno krajem 18og veka-Muselimov konak, koji ja danas vrsta istorisko-etnografskog muzeja koji prikazuje doba prvog i drugog ustanka. Ispred Konaka nalaze se biste znamenitih knezeva koje su Turci posekli 1804 godine : Alekse Nenadovica i Ilije Bircanina.
Sa desne strane Kolubare poznat je Tesnjar, ulicice oivicene kucicama u orijentalnom stilu sa puno kafica i zanatskih radnjica.
Posetili smo i Kulu Nenadovica koja je gradjena u 19om veku,1813.godine, a obnovljena 1936 godine. Podigao ju je vojvoda Jakov Nenadovic uz pomoc svoga sina Jevrema. Jakov je smatrao da kulu treba podici za smestaj municije za potrebe ustanika.
Izgradjena je na ivici brda Klicevac, nedaleko od centra grada. Kada je pala u ruke Turaka postala je zloglasna tamnica. Ona je danas kulturno-istoriski spomenik pod zastitom drzave i jedan od simbola grada Valjeva.
U okolini Valjeva ima vise turistickih atrakcija koje nismo stigli da obidjemo, a to su pecina Petnica sa arheoloskim iskopinama, Ribnicka pecina, manastiri Lelic, Celije, Jovanja, Pustinja i Dokmir, crkva Vaznesenja Gospodnjeg, spomenici Vojvode Zivojina Misica (izuzetan vojskovodja koji je ucestvovao u svim ratovima u koje je Srbija bila uvucena od 1876 do 1918, te je proizveden u rang vojvode) i Desanke Maksimovic (velike srpske pesnikinje), planine Povlen, Maljen i poznato letnje i zimsko izletiste Divcibare.
Predvece smo se uputili u Brankovinu, lepo selo na 11 km od Valjeva. Obisli smo samo crkvu Svetih Arhandjela, zaduzbinu Prote Mateje Nenadovica, u njenoj blizini je i stara skola. Ono sto me je najvise impresioniralo, to su bili grobovi vecine znamenitih Nenadovica, a bio je tu i spomenik Kralju Petru I Karadjordjevicu, jer je i on u rodbinskoj vezi sa familijom Nenadovica. Naime, Persida Nenadovic (1813-1873) udala se za Karadjordjevog mladjeg sina, kneza Aleksandra Karadjordjevica, postala kneginja i izrodila desetoro dece, od koje je peto dete bio Kralj Petar I.

U porti crkve naisli smo na sledece grobove znamenitih Nenadovica:
-Vojvode Jakova Nenadovica (1765-1836) koji je bio komandant valjevske, šabacke, sokoske i užicke nahije, cuveni ustanik, ratnik, vojskovodja a i prvi ministar unutrasnjih poslova.
-Prote Mateje Alekse Nenadovica (1777-1854), osim svog svestenickog poziva bio je jedan od pokretaca I srpskog ustanka, vojskovodja, vojvoda, diplomata, predsednik Praviteljstvujuceg Sovjeta i drzavni savetnik. Napisao je cuvene Memoare.
-Ljubomira Nenadovica (1826-1895, sina prote Mateje), poznatog knjizevnika, prevodioca, diplomate i ministra prosvete.
-zajednicka grobnica:
-Mladena Nenadovica (1834-1868, sin vojvode Jevrema, a unuk vojvode Jakova Nenadovica),
konjicki kapetan.
-Sime Nenadovica (1838-1868, brat Mladena, sin vojvode Jevrema), konjicki porucnik austriske vojske
Mladen i Sima osudjeni su na smrt kao ucesnici zavere protiv kneza Mihajla 1868 godine.
Oni su i ujaci kralja Petra I.
-i Petra Topalovica (1840-1891, sin Anke Nenadovic, unuk vojvode Jevrema, praunuk
vojvode Jakova).
-vojvode Simeona Nenadovica (1793-1815, sina kneza Alekse, brat prote Mateje). Poginuo je u borbi protiv Turaka.
-Jelisavete Caje M. Nenadovic rodjene Barlovac (1845-1913, zena Mladena Nenadovica, ujaka kralja Petra I).
-U podnozju jednog velikog spomenika nalazimo ponovo ime Mladena Nenadovica, a ispod, imena njegova dva sina Predraga Nenadovica preminulog u mladosti (1863-1892) i njegovog brata Dr Jakova-Jase Nenadovica (1865-1915), doktora prava, sefa kabineta kralja Petra I Karadjordjevica i diplomate.
Ovo putovanje nas je prilicno zamorilo, pogotovu sto smo se vratili u kasnim vecernjim satima po olujnom vremenu, tako da smo poslednji dan Slavkovog prisustva iskoristili za manje putovanje do Bjeljine u Republici Srpskoj. Nas utisak je bio da je taj deo lepse uredjen nego sa nase strane Drine, putevi su jako dobri, sve je obnovljeno i blista od cistoce.
Ostatak mog boravka u Koviljaci bio je posvecen banjskoj terapiji i bio je veoma dosadan, narocito jer je vreme bilo lose. Ipak, imala sam pred kraj boravka jos jedan prijatan dogadjaj : Vasici, Slavoljub i Marija, odvezli su me u posetu odgajivacu Sarplaninaca, Sretenu Kojicu, u selo Jadranska Lesnica, pod samim Cerom.
Put je bio veoma los. Domacini su nas srdacno docekali, imaju dosta prostora i dosta Sarplaninaca:tri odrasla muzjaka, nekoliko zenki i mnostvo stenaca.
Fotografisala sam samo muzjake i one zenke koje nisu skroz bacile dlaku. Sva tri muzjaka bila su izlozena na nedavnoj izlozbi u Loznici, pobednik je bio Herkul. Meni se po gradji i glavi najvise dopao Herkulov brat iz legla, ali njega karakterise malo prekratka dlaka, inace je pravi atleta. Sva tri muzjaka imaju odlicnu telasnu gradju, veoma su misicavi, cvrsti, pokretni i temperamentni.

BARNI


BarniBarni
BarniBarni
BarniBarni
BarniBarni
Barni8

HERKUL


HerkulHerkul
HerkulHerkul
HerkulHerkul
Herkul

FRERE DE HERKUL


Herkuov bratlHerkuov brat
Herkulov bratHerkulov brat
Herkulov brat
Jako mi se dopadaju dve zenke koje sam fotografisala, Mura i Bura, narocito Mura, veoma pravilna i zenstvena. Poreklo muzjaka Herkula i brata mu je od pasa Ljube Kekanovica, a ljubimac porodice Kojic, Barni, je od Vujanskih i Stevinih pasa.

BURA


MURA


LES BEBESMoj boravak u Srbiji zavrsio se u Beogradu, a odatle sam sa sestrom od ujaka napravila jos jedan izlet u Belu Crkvu i usput videla Vrsacki Breg.