LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

PUT U BRETANJU 2010
18-og jula Huguette i ja putovale smo do odgajivacnice « Cuvari Broceliande » da tamo uparimo moju kuju Garu. Imale smo da vozimo vise od 800km po velikoj vrucini, srecom sa klimatizacijom nije bilo toliko tesko. Ja sam jako zahvalna Huguetti sto mi je pravila drustvo i vozila vecim delom puta. Evo nekoliko fotografija predela kroz koje smo prosle i gradjevinskih ostvarenja koje smo imale priliku da vidimo.


Stigle smo oko 17h i posle malo traznja nasle mesto na kome su Silvija i Frank postavili instalacije za njihove pse. Oni poseduju oko 4 hektara zemlje, na periferiji gradica Plöermel, na mestu zvanom « La Couardière ».
Oni su postavili 3 serije boksova, prema puteljku su smesteni radni psi, prema klubu za dresuru nalaze se stari i novi boksovi za Sarplanince, novije su nesto vece od prethodnih. Preko puta beksova nalaze se veoma prostrani ogradjeni prostori, gde se psi pustaju preko dana da se igraju i istrcavaju, uglavnom u parovima. Imaju i kolibe sa basticama za majku sa stencima. U jednom takvom prostoru sa malim bazenom nalazila se majka Nemacki ovcar sa 3 stenca, u drugom druga majka, Sarplaninka Banja Luka sa 7 stenaca.

Glavna rasa koju gaje je Sarplaninac, ali uz kucu drze i Setlandske ovcare.
Pored ove dve rase oni imaju i nekojiko ovcarskih pasa (par australijskih ovcara, nemacke ovcare, Malinois koji su tu radi obuke za radne pse. Silvija i Frank ih licno dresiraju.

Sarplaninac Zero-BeliPrvi koga smo vedele izbliza bio je Zero-Beli SKN, buduci « mladozenja » koji potice iz odgajivacnice Stepanke Kotoucove iz Ceske Republike. On je sin Lord-Beloga i Bele od Srdjana Dinica. Izbor je bio taj stoga sto je pas lep, divnog karaktera, bez imalo nepotrebne agresivnosti, sto ima kontrolu kukova sa rezultatom « A » i jos i geneticki kod, sto je od pocetka ove godine obavezno za izbor genitora u Belgiji. Osim toga on je otac jednog legla u Belgiji sa kujom Cicavesna iz mog odgoja i “deca” nam se dopadaju.
Jedan muzjak prodat u Francusku u odgajivacnicu « Efoly’s » je sa 22 meseca vec sampion Francuske i etalon sa oznakom « preporucen ».
Sarplaninac Zero-BeliSarplaninac Zero-Beli
Sarplaninac Zero-BeliSarplaninac Zero-Beli
Sarplaninac Zero-BeliSarplaninac Zero-Beli
Sarplaninac Zero-BeliSarplaninac Zero-Beli
Silvija nam je rezervisala sobu u jednom dvorcu iz 19 veka u Plöermelu. Bilo je lepo, veoma mirno i usluga perfektna. Dvorac se nalazio u jednom veoma prostranom parku od vise hektara.