LES MONTAGNES SERBES
OD SRPSKIH PLANINA


U MLADENOVCU 2010, III DEO

Nas obilazak odgajivaca nastavio se posetom pasa Milosa Miletica. Njegova kuca lezi na selu, na visini, opet u divnom kraju. Kuca i okucnica su jako lepo uredjene, sve izgleda jako cisto u tom suncanom danu.
U basti nam se raduje mlad muzjak, imao je verovatno oko 7-8 meseci, mladi karabas, po imenu Astor. Astor je prilicno visok i snazan pas, dosta prvilne gradje. Kvare ga malo opusteni ocni kapci, narocito desnog oka. Bio je vezan dugim lancem za jedno drvo i bio je non stop u pokretu sto mi nije dozvolilo da uradim kvalitetnije fotografije.
Posle Astora vlasnik nam je pokazao Astorovu majku, Marinu-Belu, koja je upravo imala leglo. I ova veoma svetla kuja bila je jako nemirna, stalno u pokretu, mozda sto smo je udaljili od njenih stenaca. Na licnom delu glave zamerila bih joj velika ulegnuca ispod orbita, a inace dosta otvorene uglove zadnjih ekstremiteta. Na kraju su nam ukucani dozvolili da bacimo pogled i na slatke malce.
Evo rodovnika koji objasnjava poreklo pasa koje smo videli kod Marka, Mrkoga i Milosa.
Zatim smo se odvezli do mesta gde Bojan drzi svoje dve kuje.
Moram reci da su obe predivne i da su me obe odusevila i ostale u trajnoj najlepsoj uspomeni.
Prvo nam je pokazao kuju Bonu koja je dosla od Zlatana. Prica je tuzna, ali ta kuja poseduje takav karizam, ako tako mogu da se izrazim, da ona i pored svog invaliditeta ne izaziva sazaljenje vec divljenje. Bona je imala nesrecu da proturi svoju desnu prednju nogu u kavez druge zenke koja je bila toliko agresivna da je Bona ostala bez te noge, pocev od otprilike sredine podlaktice. No Bona je tako pokretna, tako cvsta na tri noge, da se taj nedostatak jedva i primecuje. Izmedju Bojana i nje postoji jedno dirljivo saucesnistvo. Cini mi se da ona u njega gleda kao u Boga. Pored tog savrsenog karaktera nju krasi i izvanredna lepota i anatomska pravilnost.
Posle ove Bone, Bojan nam je izveo drugu Bonu, Bonu Zlatni Stit, koja je u suvlasnistvu sa Ognjenom Andonovskim iz Makedonije. Ona je cerka Kika od Bjelica i Mone (Diniceve). Bona je kod Bojana od nedavno, vidi se da je jos malo rezervisana.
I ova kuja je prava lepotica, cak bih rekla da je jos zenstvenija od Bone koju smo prvo videli. Njena glava je u svakom slucaju jos lepsa. Ova kuja imala je mnogo uspeha na poslednjim izlozbama, uglavnom specijalkama.
Usledio je zajednicki rucak, a ugostio nas je Milija u svom restoranu odlicnim rostiljem, sve propraceno svezim utiscima o psima koje smo videli i o Sarplanincima uopste. A o cemu bismo mi zaljubljenici i mogli da razgovaramo !
I za kraj ovog dana koji ce mi ostati u najlepsem secanju, momci su nas odveli jos na jedno mesto gde se nalazio tigravi izvorni muzjak, doveden specijalno za borbe, jer se interes njegovog vlasnika ogranicava na ovu, veoma za zaljenje, upotrebu. Pas, bas kao i oni koje sam ponekad videla na video zapisima, uprkos tome sto takve stvari odbijam da gledam, bio je pitom, bez iole agresivnosti. Krasili su ga kao izvajani misici, obratite paznju na njegove ekstremitete ! Bio je malo nadgradjen i otvorenih uglova zadnjih ekstremiteta, glave koja je bila potpuno u standardu.
Bila je tu i jedna, na prvi pogled, dosta solidna zenka.
Pre zakljucka koji sledi, da primetim da nikada do sada, kada sam posecivala nase odgajivace nisam naisla na odgajivacnice ovako ciste, u kojima nema eksremenata i nimalo smrada. Vecinom sam ranije morala da nazalost napravim asocijaciju na kaveze lavova u zooloskom vrtu.
Ova poseta ostace mi u dugoj i veoma lepoj uspomeni, narocito cu pamtiti prelepe zenke koje sam kod ovih mladih odgajivaca imala prilike da vidim : Kaja, njena sestra, pa mlada Juca, pa Vidra kod Slavise, pa Cica-Bela kod Milije, a iznad svega dve Bone. Da li je to ime predodredjeno da ga nose tako lepe i plemenite zenke? Ovo kazem misleci takodje i na Srdjanovu Bonu, koja je ne samo plenila lepotom i karakterom nego i ostavila duboki trag u zadnjih desetak godina. Ona je ujedno i baka Bone Zlatni stit, a i majka Srdjanovog Sapija i mnogih drugih vrednih pasa. Sasvim je opravdano ocekivati veoma kvalitetne stence od svih ovih zenki, ukoliko im se nadju kvalitetni muzjaci. Za muzjake treba jos malo rada, njihov kvalitet ocigledno zaostaje za zenkama.
Kasno uvece moja Nina stavila nas je na autobus za Beograd. U aparatu je bilo oko 500 fotografija koje i dan danas jos cesto pregledavam, pa sam ih eto, malo podelila i sa posetiocima moga sajta.