LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U Mladenovcu 2010, II deo

Da nastavim dalje sa psima koje smo u Mladenovcu videli. Posle Markovih pasa, bili smo u Markovom komsiluku, kod Bojana Terzica i tamo videli mladog muzjaka Maximusa. Maximus mi se dopao. Radi se o krupnom muzjaku, karabasu, kome nisam imala nesto narocito da zamerim. Nekome ce mozda smetati sto malo uvrce rep, meni to nije smetalo. Opet su oci za nijansu svetlije. Pas se i vrlo lepo krece. Njegovo poreklo nisam zapamtila, a mozda mi i nisu objasnili.
Sledeca odgajivacnica bila je Slavise Miljkovica. Radi se o velikoj kuci, novogradnji, tako da psi nisu definitivno smesteni, muzjak i zenka koje smo na prilazu videli, bili su smesteni u nezavidnim, dosta skucenim boksovima.
Prvo nam je Slavisa pokazao stariju zenku, Kobru. Kobra je bila pred kocenje. Bila je jako nemirna, valjda radosna sto je izvedena iz boksa, a vladala je i velika vrucina, tako da slike nisu bas kvalitetne. Kobra je cerka Alekse, a unuka starog Murdze, znaci to je veoma cenjena linija po muskoj strani.
Sledeci pas koga smo videle je mladi Pasa, nije jos napunio godinu dana. Radi se o sinu Dinicevog Sapija i Hure. Taj mladi pas mi se jako dopao, mnogo lici na oca koga ja neobicno cenim. On nesumnjivo pretstavlja dragocen genetski materijal, a imace verovatno i uspesnu izlozbenu karijeru.
Zatim smo imale priliku da vidimo lepu zenku Vidru, cije poreklo takodje ne poznajem. I ta zenka bice veoma dragocena u odgoju a i uspesna na izlozbama.
Najveci utisak ostavio mi je odrastao pas Meda od Martinovica. Veoma cvrsto povezan karabas, odlicnog kostura, odlicnog u pokretu i odlicnog karaktera. Medjutim, kao i veliki broj izvornih pasa, kvari ga dosta svetlo oko.
Najzad izvedena je jos jedna starija zenka, koja mi je bila lepsa od Kobre. Naravno, ne znam kakva je genetika ove kuje.
Sledeca poseta bila je na imanju Milije Milojevica. Imanje lezi na visini u veoma lepoj, pitomoj prirodi. Veliko je, pod vockama, uslovi predivni za pse, ali psi su, nazalost, na slobodi samo ponekad, kada je Milija tamo. A Milija poseduje najstariju mehanu u Mladenovcu, koja je sada restoran, tako da on nema mnogo slobodnog vremena. No, Milija je, kao i svi ovi dobri momci veliki zaljubljenik u ovu nasu divnu rasu, s tim sto su njegovi psi malo razlicitog tipa u odnosu na ove druge koje smo videli, oni su veci i dosta tezi od ostali, osim bele zenke.
Prva koju smo videli bila je Maza, zenka stara oko 2 godine. Veoma krupna i ostra. Nije dala da joj se pridje blize. Kretanje nisam mogla da ocenim, bila je vezana.
Malo dalje na imanju setala se na sajli njena majka. Medju njima je velika slicnost.
Najvise mi se dopala bela zenka, Cica-Bela SKN (Quiksi x Labela) od Stepanke iz Ceske.Pokretljiva, lepih linija glave, lepo gradjena. Steta sto sudije imaju jos predrasudu prema belim Sarplanincima, inace bi mogla da napravi lepu izlozbenu karijeru.
Na kraju nam je Milija pokazao svoga muzjaka, Tajsona SKN, ako sam dobro razumela otac mu je Murko, a majka Lara Ravangradska. Tajson je lep pas, ali pomalo tezak. Pretpostavljam da je on Mazin otac.