LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U Mladenovcu 2010

Preskacem visegodisnji period, da vam delimicno opisem sta sam videla nedavno u Srbiji.
Bio je to period kada je avio saobracaj bio ozbiljno kompromitovan zbog erupcije islandskog vulkana. Moja francuska prijateljica i ja uspele smo nekako da krenemo, doduse nekoliko dana kasnije nego sto smo planirale. Htela sam da dam sestomesecni parastos mome dragom Stanoju u Cupriji, gde pociva.
Posle toga ostalo nam je par slobodnih dana, pa sam isplanirala da odem do Mladenovca gde mi momentalno zivi jedna od najblizih rodjaka koje su mi ostale, moja Nina (Simonida) i da u isto vreme obidjemo nekoliko odgajivaca koji u zadnje vreme teze da odgajaju Sarplanince bliske standardu i bez « muckanja » sa papirima. Dvojicu od njih imala sam vec priliku da upoznam pre 2 godine kada sam boravila u Crnoj Gori i obisla izlozbu u Niksicu, a to su Bojan Stanojevic i Marko Milivojevic. Na autobuskoj stanici sacekali su nas moja Nina i Bojan.
Posle razledanja Ninine kuce, krenuli smo u Mladenovac i okolinu u posete odgajivacnicama.
Mladenovac lezi na oko 45 km juzno od Beograda s kojim je vecim delom povezan autoputem. Sam grad nema neke vece znamenitosti, ali ima veoma lepu okolinu i spada u jedno od omiljenih izletista Beogradjana, zahvaljujuci najvecim delom planini Kosmaj, Beogradu najblizoj planini, jer Avala sa svojom visinom nije uvrscena u planine. Tu je i banja Mladenovacki selters.
Poznata je po uspešnom lecenju reumatskih oboljenja i oboljenja respiratornog sistema. Banju okružuje park površine 18 hektara sa cetinarskom šumom koji je pogodan za šetnje i odmor. Opština Mladenovac ima orijentaciju ka razvoju grada kao banjskog mesta razvojem turizma. Od Selters banje južno magistralnim putem za Kragujevac se nalazi Markovacko jezero, a nedaleko od njega je i selo Orašac, srce Šumadije gde je 1804. god. podignut prvi srpski ustanak. U neposrednoj blizini se nalaze gradovi Arandelovac i Topola.
13 km. od Selters banje je i planina Kosmaj (vrh 629 metara nadmorske visine). Ko voli stoletne šume, otkriva lepa mesta i retke biljke - na pravom je mestu. U njegovim stoletnim šumama su smeštena tri manastira - Pavlovac, Tresije, Kasteljan. Na ovoj planini, po podacima Ekološkog društva *Kosmaj*, postoji 95 izvora, 551 vrsta biljaka, cak 300 vrsta gljiva. Na samo 2 km je Koracicka banja...

Prva odgajivacnica koju smo posetili bila je Markova, veoma simpatican i duhovit mladic. Kod njegove kuce videli smo Kaju i Mitra, a kasnije smo obisli imanje gde smo videli ostale pse. O Kaji (King x Mirza) mislim sve najbolje, jedina zamerka s moje strane bila bi malo suvise pun nosnik. Kaja je veoma temperamentna, pravilne je gradje i lepo se krece.
Muzjak Mitar (roditelji nepoznati) o kome su svi prisutni momci izrazavali puno pohvala, dopada mi se znatno manje. Nije na mene ostavio bas neki narociti utisak.
Muzjak Mitar (roditelji nepoznati) o kome su svi prisutni momci izrazavali puno pohvala, dopada mi se znatno manje. Nije na mene ostavio bas neki narociti utisak.
Na imanju smo videli :
Amigo Pasu (Mali Dren x Maza) Taj mladi pas je lepo gradjen ali u izrazu nema nimalo sarplaninske divljine, cak bih rekla prijateljski, isuvise predusretljiv izraz, Nosnik mu je izrazito kratak, sto meni ne smeta. Cim sam videla taj izraz, imala sam asocijaciju na Jelovcevog Merona. Tek sam sada otkrila da se ovaj i nalazi u njegovom rodovniku.
Jucu (Zuca x Kaja), veoma lepa, zenstvena, sa divnim bademasto izrezanim kapcima, sa divnim profilom glave. Jedino bi oko moglo da bude malo tamnije.
Kajinu sestru, koja mi se takodje jako dopada. Ima veoma dobru pigmentaciju.
KondraKondra
KondraKondra
KondraKondra
KondraKondra
Kondra
Kondra, majka Kajina, zenka u godinama koja je bila skotna na ovim fotografijama. Lepa stara zenka punog nosnika i usiju nekako cudno nosenih i cudnog oblika, kao kifla uperena na napred, uho ne pada kao obicno i nije trouglastog oblika.
Ostao mi je jako lepi utisak o Juci, Kaji i njenoj sestri, mislim da te tri zenke spadaju u danasnju sarplaninsku elitu.