LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U KLASTERECU JUNA 2004

 Krajem juna 2004-e pravila sam drustvo Silviji koja je isla da prvi put pari zenku Toundru des Hauts de Malforet. Silvija je tada bila novi odgajivac Sarplaninaca u Francuskoj. Kao bazu imala je navedenu zenku i od mene je 2002-e kupila zenku Brehat des Montagnes serbes. Njena odgajivacnica registrovana je pod imenom "Les Gardiens de Broceliande".
Resile smo da Toundru uparimo sa Murkom.
Sarplaninac ToundraSilvija je prevalila vec dugi put do mene, a onda nam je ostalo jos oko 700km do Polgarovih.

 

A Kladan

Nas boravak bio je kratak, uspela sam da joj pokazem samo susedni i veoma zivopisni gradic Kladan. Evo Stepanke i mene na glavnom trgu tog gradica.


Silvija je zelela da vidi potomstvo Murka, pa nas je Stepanka odvela kod nekih poznanika koji su imali veliko leglo od Murka. Stenci su bili jos veoma mali i izgledali su krzljavo. Ziveli su unutra, u kuci, na veoma klizavoj podlozi. Majka je drzana na terasi, jer je kuca bila sa visokim parterom i veoma strmim stepenicama, a basta jos neogradjena; radilo se o novogradnji. Drugo leglo gde se vec moglo da vidi malo vise nalazilo se kod familije Dosen. Ti veoma srdacni ljudi drze kafanu i streliste. Bilo je ostalo jos 4 stenaca koji su bili krupni, dobro odnegovani, a videli smo i majku.Imale smo priliku da u prolazu, u Klasterecu, gde Stepanka ima polikliniku, vidimo jos jednog Tarasovog potomka.

Sasvim dole u gradu u basti familije Mudronkovih, slikale smo mladog Karabasa, sina Dik-Merona i Meri. Bio je dopadljiv mladi pas sa dosta teskom glavom.

Sarplaninac KarabasSarplaninac Karabas
Sarplaninac KarabasSarplaninac Karabas

Toudra je bila uparena s Murkom bez problema. Ostalo vreme provele smo u fotografisanju pasa kod Andrasa i Stepanke. U dvoristu je bilo i leglo veoma lepih Njufaundlenda i nekoliko stenaca Sarplaninca.

Sarplaninac MurkoSarplaninac Murko
Sarplaninac TarasSarplaninac Taras

Bile smo i u obilasku njihovog novo kupljenog terena,na kome je paslo stado ovaca. Ovce je cuvao uglavnom Dik-Meron.

Sarplaninac Dik-Meron
Sarplaninac Lord Beli
Na donjem delu terena vrzmali su se mladi Lord-Beli i njegova sestra Labella, Meri i mladi Odin i Maxi.
Sarplaninac Lord Beli

Sarplaninac OdinOdin nam je obema prirastao srcu, bio je neobicno lepo stene, i imao je neki tako setan pogled. Ubrzo po nasoj poseti odvezli su ga u Srbiju, u odgajivacnicu "od Piksija" gde se i danas nalazi. Braca iz tog legla, Orry i Oleon postigli su sampionske titule.

Sarplaninac OdinSarplaninac Odin
Sarplaninac OdinSarplaninac Maxi


Pejzaz je oko Stepankinog imanja veoma pitom i zivopisan, kao sto svedoce ove fotografije.
Sarplaninac FillSarplaninac Fill


Pred sam povratak Andras nas je odveo da vidimo Fill-a, tada najtrofejnijeg Sarplaninca u Ceskoj. Pas je bio veoma krupan i veoma lep, u svemu pravilan. Nije mu se mogla naci zamerka.
Sarplaninac FillSarplaninac Fill
27 avgusta Toundra je ostenila 9 stenaca, od njih je jedan ostao u Silvijinoj odgajivacnici:Vaillant des Gardiens de Brocéliande.