LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U Ceskoj u prolece 2003
NPala je odluka da ponovo parimo Vecu sa Tarasom. Posto smo boravili par dana u kuci Polgarovih, dali smo se u obilazak gradova i jos vise njihovih poznatih srednjovekovnih dvoraca.
Prvi grad kroz koji smo prosli bio je Kolin. Na oko 55km od Praga, na reci Elbi, lezi ovaj stari carski grad koga je Otokar II osnovao u 13-om veku. Poznata je njegova katedrala St. Barthélemy sazidana takodje u 13 veku .


Usput smo videli i ovaj muzej Dworzaka odmah pored katedrale.

Sledeci izlet bio je do grada i dvorca Rakovnik. Svi gradovi i dvorcevi koje smo obisli nalaze se u centralnoj Bohemiji i svi su u gotskom stilu. Posle sela Srbsko, ko zna kako je dobilo ovo ime i to nas je mnogo intrigiralo, naisi smo na grad Rakovnik okruzen sumama i poljima hmelja.Evo nekoliko najpoznatijih kutaka ovog grada –


Praska vrata,

      Husov trg

i muzej grada.Sledila je poseta obliznjeg velelepnog dvorca Krivoklat. To je jedan od najstarijih utvrdjenih i najvaznijih dvoraca princeva i kraljeva Bohemije. Potice iz 12-og veka, a gradio ga je takodje Otokar II. U unutrasnjosti dvorca nalazi se prelepa kapela, jedna kraljevska dvorana sa izlozbom gotskih slika i skulptura, biblioteka sa 52000 dela, cuveni zatvor sa salom za torture i spravama u tu svrhu itd.
Najpoznatiji od svih ceskih dvoraca je svakako Karlstein. Podigao ga je Karlo IV u 14om veku i njegova namena bila je da cuva dvorske dragocenosti i nakit. Pretrpeo je vise modifikacija, medjutim sacuvao je svoj srednjovekovni izgled. Obratite paznju na njegov polozaj.Poslednji dvorac koji smo obisli bio le Loket. To je jedan sarmantan utvrdjeni kraljevski dvorac u gotskom stilu zapocet u 13om veku na fondacijama jedne starije romanske gradjevine. I on je vise puta pretrpeo transformacije, a u 19om veku sluzio je kao zatvor sve do 1949 god. Sada je to muzej sa zbirkama starog porcelana, arheoloskih ostataka i istorije.

Sa terase dvorca imali smo divan pogled na grad, posto se dvorac, kao i svi drugi nalazi visoko na steni.
Sa puta sam donela i ove fotografije Tarasa i Murka. Murko je postao "pubertetlija".
Posto su se Stepanka i Andras spremali na izlozbu u Brisel, isli smo u Prag po vizu; evo par fotografija iz ovog prelepog grada, koji ne moze da se pregleda za kratko vreme.

I na kraju evo jedne fotografije pobednika sa briselske CACIB izlozbe, Tarasa i Goldi.