LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Svetska izlozba u Amsterdamu 2002 godine

Posle ove izlozbe dugo sam se pitala da li sam jos na nekoj vecoj izlozbi videla Sarplanince tako loseg kvaliteta i da li sam videla tako lose sudjenje. Uobicajeno je da na svetskim i evropskim izlozbama sude all-round sudije, a najcesce su to jos sudije koji su i funkcioneri u svetu kinologije ili oni koji imaju "pistone".
Nasa rasa sudjena je na prvom spratu sajmista. Kaveza, kao i obicno, nije bilo, ili vrlo mali broj. Iz okolnih zemalja upisalo se 19 Sarplaninaca, jedan, mislim iz Grcke, a poreklom od Drndraskog, bio je otsutan, takodje i jedna zenka iz francuske odgajivacnice "des Hauts de Malforet". Sudila je G-dja Eva Mosimann iz Svajcarske, gospodja vec u godinama. Najveci broj Sarplaninaca dovela je jedna osoba iz Italije, koja nije imala registrovanu odgajivacnicu i koju nikada pre ili posle nisam srela na izlozbama, 4 Sarplaninca
Evo kopije kataloga sa rezultatima:

Jedini u razredu zrelih bio je veoma osrednji Sarplaninac, ali koji je ipak, kako-tako licio na ovu rasu, osim sto je imao meku, poleglu dlaku, koja potseca na Njufaundlenda, Aramis, iz Italije. On je dobio samo odlicnu ocenu. CAC i RCACIB dobio je pas Armont z Psiho Raje, ceski odgoj, od oca Smeleta i kuje iz starog ceskog odgoja, iz intermedijerne klase, koji je bio mnogo losiji od tog Aramisa, a da ne govorimo koliko je ovaj bio losiji od Uroka, drugoplasiranog u razredu sampiona. Mali rastom, dugog tela, jako izbocenih prsa, sasvim nalik na zenku, male glave, veoma plitke njuske i jos plasljiv.
U razredu mladih bila su dva muzjaka, oba su dobila vrlo dobru ocenu, s tim sto je prvoklasirani, opet iz Italije, Chamaeleon, bio mnogo losiji, pravi uzas i nije zasluzivao vise od ocene "dobar". Inace, Chubbyju, sinu moga Vojkana, Calovom unuku, mogla se zameriti njegova mladost, odnosno nedostatak supstance.
U razredu sampiona bila su tri muzjaka:
Najblizi standardu bio je pas belgiskog odgoja, Urok v. t' Sloeber's Hof. Nazalost, izgledao je dosta stariji od njegovih 6 godina. Dobio je drugo mesto. Francuski sampion, Patch des Hauts de Malforet, veoma lep pas, ali, sto se boje tice, ne ivici eliminacione mane, posto skoro crn, sa vrlo malo svetlijeg po nogama i nista na donjoj strani trbuha, dobio je prvo mesto i titulu svetskog prvaka. Njegovi vlasnici su na to navikli, pas je pokupio 3 takve titule. Morgan od Gima, holandski sampion, poreklom od Gim-a zauzeo je opravdano trece mesto. Izmedju ostalog i on je imao taj njufaundlendski kvalitet dlake.
Kod zenki u otvorenom razredu sudija nije dodelila nijednu odlicnu ocenu i to je dobro uradila, a i plasmant je bio korektan.
U razredu mladih zenki pale su odlicne ocene, a nisam sigurna da su bile zasluzene. Po meni, najbolja je bila drugoplasirana Iskra am Hünstein iz Nemacke, a ne Nibelunga iz Italije. U klasi sampiona opravdano je pobedila francuska sampionka Mey West, koja je dobila i titulu svetskog prvaka i BOB. Lepa kuja, ali zalosno je sto je celo vreme imala rep medju nogama. Sa 11 godina Nikoleta od Zakline, cerka moga Arapa, dobila je drugo mesto i RCACIB. Ona je trcala mnogo bolje od mnogih mladih. Trece mesto zauzela je sasvim atipicna Eshley am Hünstein, opet odlakana kao Njufici koja nije zasluzila odlicnu ocenu.
Da napravim jedan rezime: sudija je jedino dobro odabrala svetske prvake, jer prave konkurencije i nije bilo i jedino je dobro odsudila otvoreni razred kod zenki. Napravila je ogromnu gresku kod dodele RCACIB kod muzjaka, jer je taj pas bio za trojku ili najvise cetvorku, a imala je odlicnog drugoplasranog sampiona.
Najmanje 3 psa imala su kvalitet dlake koji je potsecao na Njufaundlenda. Zadovoljavajuce glave, da ne kazem tipicne, imali su samo sledeci psi: Patch, May West, Urok, Chubby i stara Nikoleta. 4 psa imala su velike anatomske mane (odnos visine i duzine, malu glavu u odnosu na telo, lose uglove i stavove narocito zadnjih ekstremiteta).
I kao zakljucak: zbilja jako zalosno i zabrinjavajuce. Kada ce se vec jednom podici kvalitet Sarplaninaca na ovakvim "prestiznim" manifestacijama? Srecom da jos postoji poneka specijalka u Ceskoj i u Srbiji, na kojima se nadje nekoliko Sarplaninaca potpuno u standardu i gotovo jednakog kvaliteta, pa sudija mora malo da se razmisli oko rangiranja!