LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Veca na izlozbama u Srbiji

Prva izlozba na koju smo upisali Vecu bila je CAC Negotin 20.10.01. Veca je bila upisana u razred zrelih. Bile su upisane jos tri zenke, ali jedna je bila otsutna. U konkurenciji su bile Ljutka (Alkin x Azra), odgajivac Petar Sobek, vlasnik Aca Stepic, koja je dobila 4 i Boni (Ben-Meda x Afrodita), odgajivac Golubovic Srdjan, vlasnik Ilic Toplica, koja je takodje dobila 4. Veca je dobila svoj CAC, ali je sampionka Cera od Lipovacke sume (Bak x Cica Vujanska), odgajivac Radmilo Lazarevic, vlasnik Slobodan Petrovic, dobila BOB. Sudio je G. Rale Cekic.
Putujuci prema Negotinu, prosli smo kroz siromasni kraj, ali lep, sa planinama pod pasnjacima prema bugarskoj granici.

Videli smo nekoliko seljackih kuca u starom srpskom stilu i kako se pravi drveni ugalj.
Sutradan trebalo je opet da se dignemo rano. Veca je bila upisana na CAC u Adi. Sudija je bio G. Pal Paroci. Posle sudjenja jedne mlade zenke, u ring su usli Aleks od Piksija (Apis od Piksija x Beta) i Brik II Vujanski (Rex Meda Vujanski x Velja ili verovatnije Zelja II Vujanska). Aleks mi se dopadao, ali dobio je samo 4. Licio je na Tarasa. Sto se Brika tice, bio je veoma veliki, sa atipicnim izrazom za nasu rasu i sa katastrofalnim kretanjem. Morao se oslanjati zadnjim delom na butinu svoga vodica, da bi napredovao sav se upredajuci. Imao je problem sa zadnjom desnom nogom. On je dobio "vrlo dobar drugi". Njegov vlasnik je dugo diskutovao sa sudijom i protesvovao na ivici ringa, ocigledno nezadovoljan, ali ocena je, po mom misljenju, jos bila isuvise visoka. Posle je dosao red na Vecu, koja je u konkurenciji imala Alfu (Apis od Piksija x Kana) i Dudu Vujansku (Rex Meda Vujanski x Gaba od Miva). Ova zadnja bila je istog tipa kao muzjak Brik II Vujanski, oboje su pripadali Zoranu Cvetkovu, onome istome sto je mladu zenku pretstavio u razredu zrelih u Debeljaci 2000-te, kod Tibora Sehtera i ostetio Vecu za CAC. Ova jako velika kuja trcala je odlicno, za razliku od muzjaka. G. Paroci ocenio je ovako: odlican 1, CAC i BOB Veca, odlicna 2, RCAC Duda Vujanska, odlicna 3 Alfa. G. Cvetkov protestvovao je ponovo upotrebivsi nepristojne reci i cak uz pomoc supruge, a bilo ih je i na nas racun i Vecin, iako mi nismo uopste diskutovali.
Posle sudjenja rucali smo perfektan rostilj u restoranu izlozbe, a kao aperitiv narucili smo kajsijaru. Ova je bila izvanrednog kvaliteta, pa smo otkupili jedan litar po visokoj ceni. Samo je kajsijara od mog pokojnog tece bila ovako dobra, a bila je iz istog kraja.
Sledeceg w.-e. isli smo u Debeljacu. Tu je sudio madjarski sudija Atila Sos, specijalista za Njufaundlenda. Nisam zapisala rezultate i ne secam ih se vise, ali imam par fotografija pasa, koje mogu da iskomentarisem. Veca je bila odlicna 2, RCAC, iza Alke od Lipovacke sume, koja je bolje trcala, vodjena od strane handlera Andrasa Polgara licno, ali njena glava i izraz nisu mi se svidjali.
Treca je bila Abba-Beba, jedna lepa i velika kuja, cerka onog Farao o kome je bilo reci u prvom delu ovog putovanja.
U sampionkama bila je uvek prisutna Cera od Lipovacke sume.
U bebi klasi videli smo Gorstaka Geniusa Ste-Kot North, sina Tarasa i Lare Ravangradske, koga je familija Polgar vozila za G. Voju Anastasijevica.
U klasi mladih konkurisali su dopadljivi Ben-Meda Karpatski i Don-Denar Ste-Kot North, koga sam vec opisala prilikom njegovog ucesca u Litomericama.
Ben MedaBen Meda
U otvorenom razredu bio je Pako Delijski od Bobana ciji mi se tip nije dopadao,
Dik Meron Ste-Kot North i Div. Ja sam navijala za ovog zadnjeg, ali njegov vlasnik, Zeljko Bebek nije umeo da ga prikaze. Pas je vukao, trzao, kao lud, nisko noseci glavu i pokazujuci se agresivan prema drugim psima u ringu. Naravno, nije pobedjivao.
U razredu mladih zenki bila je Zena Vujanska, odgajivac Boban, ciji mi se tip takodje nije dopadao.
Cim se izlozba zavrsila otisli smo na izlet na Frusku Goru i narocito njene manastire. Fruska Gora je jedna dosta niska planina, visina 500m, ali dosta dugacak lanac koji prati obalu Dunava, nedaleko od Novog sada.
Oblast je poznata po vinima. Aktuelno je to Nacionalni park sa predivnim sumama.
Manastiri Fruske Gore su jedna gusto rasporedjena celina izgradjena izmedju 15og i 18og veka. U toku istorije bilo je 30 manastira, a danas ih je ostalo samo jos 16.
Prvo smo posetili Krusedol. Manastir je osnovan izmedju 1509 i 1516 godine. Barokni zvonik sazidan je 1726. U crkvi postoje dva sloja freski. Prvi sloj potice iz 16og veka, drugi iz 17og. Manastir je bio obnovljen.

Zatim smo posetili manastir Novo Hopovo.
Crkva je posvecena Sv. Nikoli. Prema legendi, manastir je osnovala porodica Despota Brankovica. Prvi pisani dokumenat koji govori o njemu je iz 1541 godine. Barokni zvonik izgradjen je 1758, ostala zdanja gradjena su izmedju 1728 i 1771. Freske su iz 17og veka a ikonostas, delo Teodora Kracuna iz 1776. Manastir je bio tesko ostecen u II svetskom ratu, ceo kompleks je renoviran.

Poslednji manastir koji smo obisli je jedan od najstarijih, Rakovac.
Kazu da je njegov osnivac neki Raka Milosevic i da po nejmu nosi ime. Izgradjen je 1526. Freske iz 16og veka ocuvane su samo u kupoli.
Posecujuci manastire put nas je vodio pored televizijske kule uzasno ostecene u NATO bombardovanju 1999 i pored jednog spomenika iz II svetskog rata.
Na 10km od Novog sada, na obroncima Fruske Gore i obali Dunava, nalazi se divan barokni gradic: Sremski Karlovci. Grad kulture u svakom smislu reci: sediste srpske pravoslavne crkve, grad prve srpske gimnazije. Njegovi vinogradi su takodje veoma renomirani.Moj otac je tu otpoceo svoje studije po dolasku iz Rumunije. To je grad u kome je u gimnaziju isao veliki srpski pesnik Branko Radicevic, koji je ostavio divne poeme, iako je umro od tuberkuloze u svojoj 29oj godini.
Poslednja izlozba na koju smo isli sa Vecom bio je Kalca Kup, specijalka u Nisu, 4.11.01. Sudije su bili Dragoslav Vucetic, Bratimir Bjelica i Ljupco Stankovski. U katalogu su bila upisana 84 sarplaninca. Naravno, bilo je nekoliko otsutnih.
Posto nisam mogla da pratim sudjenje u tri ringa, da ucestvujem sa Vecom i da fotografisem; nemam rezultate sudjenja, ali imam par fotografija pasa ucesnika i nekih "posetilaca".
ApisApisApis
CafLea
LeaTorens

Nalazim da je interesantno da prokomentarisem fotografije Alpina (Soko x Alma).
I ja i G. Skipic bili smo privuceni tom glavom i isli smo da je vidimo izbliza. U celini pas mi se nije dopao. Telo je veoma dugacko kao u oca Sokola, na dosta kratkim i slabim nogama, to je vise telo zenke nego muzjaka. Glava je totalno bez stopa, nosnik je snazan, dosta dubok, iz profila potseca na bezbol loptu. Usi su dosta lose nosene i ima sigurno neki problem sa kapcima.

Dopao mi se izvorni pas, Karabas, doveden kao posetilac.
Veca je dobila odlicnu ocenu kod G. Vucetica. A u ringu za rangiranje bila je druga, iza Bine Delijske od Bobana. Dobila je CAC i sertifikat i tako ispunila uslove za titulu sampiona Jugoslavije. Moj cilj je dostignut. Bjelica je posle mogao da se pravda koliko je hteo, Bina nije zasluzila da bude ispred Vece. Ta veoma velika kuja imala je uske grudi, do te mere da sam prilikom sudjenja pokazivala njenom hendleru i nasem domacinu prethodnog dana, da joj rastavi prednje noge, koje su u otsustvu prsa stajale jedna uz drugu.