LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Ceska, izlozba u Litomericama maja 2001

Prilikom naseg boravka u Nisu 2000-e godine, za vreme vecere koja je pratila izlozbu, upoznali smo Andrasa Polgara i njegovu suprugu Stepanku Kotoucovu. Tada je ujedno bio i prvi sastanak i formiranje Internacionalnog Sarplaninac Kluba na inicujativu Pretsednice Ceskog Sarplaninac Kluba, G-dje Dagmar Cestrove. Srbiju i Crnu Goru zastupao je G. Novak Radulovic, pretsednik Jugoslovenskog Sarplaninac Kluba, a ja sam imala autorizaciju da zastupam Francuski Klub istocnih ovcara, medju kojima je jedna od najbrojnijih bila nasa rasa. Mi smo bili prvi potpisnici, a za Pretsednika je izabran G. Novak Radulovic iz maticne zemlje Sarplaninca. Bio je to pocetak jednog dugogodusnjeg druzenja i saradnje sa Polgarovima.
U martu te godine imala sam leglo od 9 stenadi, 3 zenke, ostalo muzjaci, otac Sirijus od Pece, majka Veca. U to vreme, moj prijatelj, odgajivac i sudije Sarplaninaca, Bjelica je mnogo insistirao da od mene dobije jedno musko stene, koje bi mu donekle vratilo njegove stare linije (Aso-Lun, preko sina Arapa, a koji je Veci bio pradeda) i popravilo zadnje ekstremitete. Izabrala sam iz tog legla tada najlepseg i najkrupnijeg stenca. Bio je to Arsa.
Jos u Nisu bilo je odluceno da se prva evropska specijalka Internacionalnog kluba odrzi u Litomericama, u sklopu CACiB izlozbe koja se uvek odrzava u poslednji week-end maja. Za sudije su bili izabrani, za evropsku specijalku G. Voja Anastasijevic, za specijalku ceskog kluba G. Novak Radulovic, a za CACIB u nedelju Sos iz Madjarske. Tom prilikom odrzao se i drugi sastanak ISC, a i ukazala se prilika da Arsu posaljem po Bobanu i cika Voji u Veliku Planu.
Na izlozbu sam upisala Janka, iz legla Sirijus od Pece i Seka i njegovu sestru Iskru. Janka smo upisali u razred mladih, Iskru u medjurazred.
Ringovi su se nalazili u parku, sudjenje se odigralo po suncanom, toplom vremenu. Dok je cika Voja sudio muzjake, Radulovic je sudio zenke u susednom ringu, a na kraju je doslo do razmene.


Evo po redu nekoliko fotografija ucesnika:

Muzjaci
Razred najmladjih: Agbaj et Armont z Psiho Raje

Razred mladih: Bosko od Drndarskog, Clam Ste-Kot North, Dick-Meron Ste-Kot North, Don-Denar Ste-Kot North, Les Montagnes serbes Yanko


Razred zrelih: Billy-Brik Ste-Kot North

Razred sampiona: Taras od Piksija

Zenke
Razred mladih: Aila od Nori, Caila-Cachira Ste-Kot North, Dora Ste-Kot North, Doris Vujanska, Zana Delijska od BobanaMedjurazred: Les Montagnes serbes Yskra

Razred zrelih: Belle-Meca Ste-Kot North, Carol od…

Razred sampiona: Lara Ravangradska

Yanko je dobio na dve izlozbe odlicnu ocenu i kod G. Anastasijevica plasirao se drugi, Yskra je na Evropskoj specijalci i na CACIB izlozbi dobila 2 CAC. Najbolja zenka bila je Lara Ravangradska, a apsolutni pobednik Evropske specijalke bio je Taras od Piksija.
Roditelji upisanih pasa su u vecini bili psi iz starog ceskog (istocno-nemackog odgoja), iz odgajivacnica od Drndraskog, Vujanskog i od Lipovacke sume. Samo desetak od 58 upisanih pasa nije imalo to poreklo, medju kojima 4 psa iz legla Meron-Scardus-Leo-Canis i Drena, 2 sampiona iz Slovenije, Taras od Piksija, moji psi i neki upisani, a otsutni.
Bili smo pozvani da odemo u Klasterecku Jesen, kod Polgarovih, medjutim, desio mi se jedan veliki maler. Posle izlozbe resili smo da odemo do Praga, da ga malo pokazemo Nicole, koja je dosla iz Brisla sa Yskrom. Taman smo stigli u centar starog grada i hteli da predjemo Karlov most, kada sam konstatovala da mi je neko ukrao novcanik sa svim novcem. Nisam vise imala ni da podmirim hotelsku sobu, morala je da uskoci Nicole. Tako smo resili da se sto pre vratimo, jer bez novca se daleko ne stize. Uvece sam jos isla u kamp gde su se nalazile nase sudije i poslednji put videla malog Arsu. Spavao je u jednoj prikolici, kraj kaveza cika Vojinog zeca i cika Voja, Boban i njegov prijatelj obecali su da ga citavog dovezu do Velike Plane. Arsu sam posle videla ujesen te godine, u najnezahvalnije doba, a posle, povremeno, vec kao odraslog.

Danas je Arsa opet kod nas, odradio je svoj posao etalona, ostavio mnogobrojno potomstvo (jedna od Arsinih cerki u Velikoj Plani) i dosao natrag u zasluzenu "penziju".