LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

“Memorijal Profesor Pavlovic”

1996 bili smo posetioci prvog Memorijala, 1997 smo ucestvovali sa Qarapasom. Marijana i Tony su nam poverili psa bez problema.
Svo vreme putovanja (1700km) Pasa je prostajao na zadnjem sedistu, kao sto je uvek radio. Noc je proveo s nama u hotelskoj sobi i bio je besprekornog ponasanja svo vreme.
Uoci Specijalke nocili smo u Smederevskoj Palanci, u kuci jedne vrlo simpaticne familije. U tom gradicu organizuje se Specijalka svake godine. Ucestvovali smo na Seminaru i Banketu koji su bili organizovani 29-og marta.
Smederevska Palanka nalazi se blizu Velike Plane, grada u kome zivi nas prijatelj, sudija i odgajivac, Bratimir Bjelica. U gradu postoji izvor mineralne vode, Kiseljak i izlozba se odrzava u obliznjem Parku.
Na izlozbu je bilo upisano 130 Sarplaninaca. Sudije su bili: Gospoda Brankovic, Urosevic, Skipic i Bjelica. Posle individualnih ocenjivanja, svi psi sa odlicnom ocenom dosli bi u veliki ring gde su se rangirali kolegijalno.
Na svim specijalkama postoje sledeci razredi i to za muzjake i zenke: od 6 de 9 meseci, od 9 do 12 meseci, od 12 do 18 meseci, od 18 do 24 meseca I preko 24 meseca, veterana, izvornih pasa, parova, odgajivackih grupa i grupa potomaka.
Na specijalkama se dodeljuju Sertifikati i to u sledecim razredima:
Od 12 do 18 meseci, moguca je ali nije obavezna dodela 2 Sertifikata za dva prvo rangirana psa i za oba seksa,
Od 18 do 24 meseca dodeljuje se, ali ne obavezno za prvih pet pasa oba seksa
Preko 24 meseca, dodeljuje se, ali ne obavezno za prvih 7 pasa oba seksa.
Dodela Sertfikata moguca je pod uslovom da je upisano najmanje 80 pripadnika iste rase.
Qarapasa je bio u razredu koji je sudio G. Bjelica. Dobio je odlicnu ocenu, ali sudija nije izgledao odusevljen njegovim kvalitetima. U pocasnom ringu, Pasa je imao puno navijaca medju publikom i odgajivacima i aplauze svaki put kada bi trcao. Najzad je bio rangiran sesti i dobio Sertifikat, zahvaljujuci narocito sudiji G. Skipicu, kome se ocigledno dopadao.
Rangiranje je dalo sledece rezultate:

Razred muzjaka od 9-12 meseci:


1) Musa (Badza x Monika), odg. I vl. Srdjan Dinic
2) Div (Pasa Vujanski x Klaudia) odg. I vl. Zecevic D.Razred zenki od 9 do 12 meseci:

1) Djina od Drndarskog (Apis od Piksija x Bena), odg. I vl. Drndarski D.
2) Djiki od Drndarskog (Apis od Piksija x Bena), odg. I vl. Drndarski D.
Razred muzjaka od 12 do 18 meseci:


1) Reks Vujanski (Amor x Meda Vujanska) + Sertifikat, vl. Martinovic M.
2) Mek-Aga (Garov IV x Azra), vl. Ristic B.
Razred zenki od 12 do 18 meseci:

1) Brita od Bjelica (Aator Brigo x Akica), vl. Miladinovic M.
2) Zaklina (Kan x Dona), vl. Pavlica J.Razred muzjaka od 18 do 24 meseca:

1) Dej (Bak x Zita Vujanska) + Sertifikat, odg. I vl. Lazarevic R.
2) Roki (Roki x Alisa), vl. Udovicki S.Razred zenki od 18 do 24 meseca:

1) Silda (Bak x Zita Vujanska) + Sertifikat, odg. I vl. Lazarevic R.
2) Mura Vujanska (Pasa Vujanski x Zana Vujanska) + Sertificat, vl. Ilic A.
Razred muzjaka preko 24 meseca:

1) Merkur Duca Vujanski (Cer-Meda Marsoniski x Zana Vujanska) + Sertifikat et BOB odg. Vesna Bojovic-Skipic, vl. Marina Bojovic
2) Atlas-Murko (Vihor Alano Molos x Dea) + Sertifikat, odg. I vl. Stojanovic M.
3) Cal (Lej x Baja) + Sertifikat, odg. I vl. COP, Nis
4) Baja Meda (Cer-Meda Marsoniski x Alfa) + Sertifikat, vl. Vuletic M.
5) Gari Vujanski (Cer-Meda Marsoniski x Pona) + Sertifikat, vl. Rajovic B.
6) Les Montagnes serbes Qarapacha (Meda x Les MS Lola) + Sertifikat, vl. Janssen M. (photo 10)
7) Brik od Bjelica (Dingo-Ben x Saba) + Sertifikat, vl. Miladinovic M.

Qarapacha

Razred zenki preko 24 meseca:

1) Danka (Dario x Boni), odg. I vl. Drndarski D.
2) Dajana (Dario x Boni), vl. Vidakovic M.Finalno rangiranje muzjaka:

1) Merkur Duca Vujanski
2) Dej
3) ReksFinalno rangiranje zenki :

1) Silda
2) Danka
3) Djina od DrndarskogFinalno rangiranje izvornih muzjaka :

1) Roki, vl. Martinovic S.
2) Barak, vl. Vujovic B.
3) Rambo, vl. Vujovic B.


Finalno rangiranje izvornih zenki :


1) Meca, vl. Kotarac S.


Najbolji veteran :

Tan, vl. Vojinovic G.

Zreli muzjaci preko 24 meseca bili su najjaci razred. Uzimajuci u obzir sve razrede zenki, one su bile dosta slabije od muzjaka.


Rangiranje parova :

1) 96 i 115, vlasnik Drndarski Dragan
2) 53 I 63, vlasnik Lazarevic RadmiloNajbolja odgajivacka grupa :

16, 23, 64, 96, vl. Drndarski Dragan


Najbolji potomci:

otac Dario, vlasnik Drndarski Dragan
Paralelno sa sudjenjem izvrsena su detaljna merenja upisanih pasa, pod jednim satorom u blizini ringova.
Posle proglasenja pobednika, publika je mogla da prati demonstracije poslusnosti koje je izvela vojska iz COP-a, a glavni protagonist bio je Cal, otac nase Vece.

Na kraju je vrlo talentovani dresser Mirko Sirkovic s jednim asistentom, pozvao dobrovoljce u ring da se oprobaju u napadu na apaca. Narocito su se istakli Merkur Duca Vujanski I nas Pasa, publika im je zestoko tapsala, a komentator je rekao da Belgijanac nema nimalo da zavidi domacim Sarplanincima. Ali, apsolutni sampion u ovoj disciplini bila je jedna zenka; njoj je dodeljen lepi pehar, a organizatori su na njihovo veliko zaljenje tek naknadno primetili da ona nije ni bila upisana na izlozbu.
Osim Sertifikata, Pasa je dobio i jednu lepu sliku u ulju za svoju vlasnicu, jer je bio jedini pas iz inostranstva. Mnogobrojni posetioci su nas pitali cime odrzavamo njegovu dlaku, da je tako lepa, sto je Stanoju dalo priliku da se sali I izmislja razne marke sampona.
Misa Babic, sekretar lokalnog kluba i jedan od organizatora specijalke pokazao nam je svoga psa, Aleksa.
Sada se kajem da nisam tog psa upotrebila za parenje, bio je veoma lep. U svoje vreme volela sam dosta velike pse, Aleks nije bio visok. Sada znam da je potomstvo mojih zenki visoko i sa omanjim ocevima.Iskoristili smo priliku da vidimo i novog psa kod Bjelica, pas koga su krstili Sipac. Ne poznajem njegovo poreklo, Bratimir mi ga nikada nije dosta jasno objasnio, a po njemu radilo se o izvornom psu. On je stvarno imao amputirano desno uvo. Pas je bio dopadljiv, ne mnogo snazan, ali veoma pokretljiv i po recima Bjelice, odlican borac. Uvek sam se pitala kako bi nosio to uvo, da nije bilo otseceno?
Sledeceg dana posetili smo manastir Koporin,


koji se nalazio u neposrednoj blizini. Radi se o manastiru skromnih dimenzija. I dalje ostaje nepoznato kako je dobio ime, kada je bio gradjen i ko mu je bio ktitor. Prakticno je prihvaceno da je gradnja otpocela 1402 godine i da je ktitor ili posredni ktitor bio Despot Stefan Lazarevic. On se nalazi na obali istoimene recice, u samom srcu Sumadije. Ono sto je izvesno to je da se mosti Despota Stefana Lazarevica nalaze u njemu (photo 34). Despot Stefan Lazarevic (1389-1427), jedan od ucesnika poznate bitke u Ankari, uspeo je da ujedini svoje teritorije sa onim koje su pripadale Djuradju Brankovicu i sa jednim delom bosanskih teritorija. Srbija se rasirila i ucvrstila u Podunavlju, a Beograd je postao njena prestonica.


Za vreme naseg boravka u Beogradu, posetili smo u pratnji Qarapase G. Mirka Sirkovica koji zivi u blizini aerodroma. O njemu govorim i u mojoj knizi, on je veoma obdaren, dresirao je vukove, macke, ptice i naravno, pse. Ove zivotinje su cesto bile protagonisti filmova. U filmu “Crni macor, bela macka”, Emira Kusturice, macke su bile dresirane kod Sirka, takav mu je nadimak. Napravio je jednu demonstraciju, doveo je jednog od vukova i jednog Sarplaninca, naredio je psu da sedne u stolicu i ostavio ih je tako neko vreme u blizini. Vuk je izgledao vise impresioniran nego Sarplaninac. Evo nekoliko fotografija njegovih Sarplaninaca, jer je i on odgajivac ove rase.Karabas je imao veliku slicnost sa mojim karabasima i dopadao nam se.