LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Svetska izlozba u Bernu, juna 1994

Posli smo iz Belgije u tri automobila: Mariana sa prijateljicom koja je upisala Karapasu, Léon koji je upisao Odru i Stanoje i ja, kao posetioci. Mi smo se pozvali u goste kod Marike i Fraçois. Marika je jedna od prvih prijateljica koje sam stekla u Lijezu. Ona je poreklom sa juga Crne Gore i bila je zaposlena kao guvernanta kod bivseg belgiskog ambasadora u Beogradu. Vec pre vise godina otisla je u Svajcarsku da bude blize roditeljima i tu se je i preudala. Mi cemo tek upoznati François. Prijem je bio jako srdacan. Oni su stanovali u jednoj lepoj vili, na selu, nedaleko od Nojsatelskog jezera. François je po profesiji bio bastovan, mozete da zamislite sa koliko je paznje negovao svoju lepu bastu !
Marika nam je kuvala sve svecane ruckove, ali najvise nam je ostao u secanju izvrsni Gruyère iz sela, « fondues » i « raclettes » koje smo kod njih probali uz odlicno vino iz kantona Vaud.

Sutradan ujutru valjalo je dici se rano, da bismo stigli u Bern na izlozbu. Izlozba je bila u centru grada i ja imam losu uspomenu na taj blatnjavi, ogromni parking od koga smo beskonacno hodali do izlozbenog paviljona. Kao i na svim svetskim i evropskim izlozbama, nije bilo kaveza, vec samo pregradjeni prostori, bez vrata i krova, pregrade su bile veoma niske za nase velike pse. Osim toga, te instalacije bile su jako daleko od ringa u kome se sudilo, cak sprat nize!
Bio je upisan 21 Sarplaninac. Sudija je bila Svedjanka, Gdja Anne Marie Thomassen. Ona se dosta dobro snasla, osim dve tri nepravde. Ona koje se specijalno secam bilo je prvo mesto kuje Hepsy des Hauts de Malforet, koje je svakakao trebalo da pripadne kuji iz klase sampiona, Fakia des Bories de Yakoubia, G-djice Fallenot. Novi vlasnik Hepsy, Nemac, G. Weiss, izgubio je suprugu uoci izlozbe, sav u suzama, ispricao je sudiji svoje jade u toku sudjenja i taj gest doneo je svoj plod!

Evo sada reportaze u fotografijama sa ove izlozbe :
Razred zrelih muzjaka
1) Hash des Hauts de Malforet
2) Argus von Wilja Hof
3) Les Montagnes Serbes Qarapacha
4) Don Efo od Gim-a

                   Hash des Hauts de Malforet                                              Argus von Wilja Hof
               
Les Montagnes Serbes Qarapacha                                  Don Efo od Gim-a                                                     
                
Rangiranje u ovom razredu


Azur


Henky des Hauts de Malforet nije bio rangiran I dobio je “Vrlo dobar”.
Ucestvovao je jos i jedan sin Dingo-Bena, koji takodje nije bio rangiran.
Razred muzjaka sampiona
1) Bucko Vujanski
2) Grom od Gim-a
3) Grundy od Miv-a

             Bucko Vujanski           Grom od Gim-a                    Grundy od Miv-a                   
Titule svetskih sampiona pripale su, kod muzjaka :
Bucku Vujanskom, rezerva Hash des Hauts de Malforet, istih vlasnika, familija Rouchon.
Razred mladih zenki
1) Ida, beste Jugend
Razred zrelih zenki 
1) Hepsy des Hauts de Malforet
2) Huckraine od Maribor
3) Kincsem Kim Bitorajska
4) Nikoleta od Zakline

Hepsy des Hauts de Malforet              Nikoleta od Zakline          
 


Rangiranje u ovom razredu

Razred zenki sampiona
1) Fakya des Bories de Yakoubia
2) Forez des Hauts de Malforet
3) Les Montagnes Serbes Odra
4) Rina von Satansberg
Fakya des Bories de Yakoubia                Forez des Hauts de Malforet   
               
       Les Montagnes Serbes Odra                Rina vom Satansberg         
                
Rangiranje u ovom razredu
Zaklina od Toplicke nije bila rangirana, mislim da je imala povredu noge.
Kod zenki :
Hepsy des Hauts de Malforet i rezerva Fakia des Bories de Yakoubia.
Titula mladog sampiona pripala je Idi, vlasnice G-djice Meunier iz Francuske.
Dan posle izlozbe, G-dja Jennings nas je odvela na specijalku kluba istocnih ovcara koja se odrazavala nedaleko od Berna, u mestu Zoffingen. Jedini upisani Sarplaninci bili su njeni i iz moje odgajivacnice. Odra i Karapasa bili su prvi u svojim razredima i Odri je pripao BOB. Dan je bio lep, sucan i sudija kluba kompetentan. Jedna anekdota ostala nam je u uspomeni. Mariana je sedela na zemlji, na ivici ringa i drzala Karapasu. Jedan frajer prosao je dva puta veoma blizu Karapase sa svojim Kuvasem i Pasa je reagovao kako treba. Na treci pokusaj, kada je ovaj prosao u ring ispod trake, bas uz Pasu, Pasa se bacio prema njemu svom snagom. Mariana koja nije bila dovoljno pazljiva, bila je odvucena na straznjici sve do sredine ringa u koji je usao Kuvas i situacija bi brzo bila resena da Stanoje nije priskocio u pomoc Marijani. Slatko smo se nasmejali gledajuci scenu, medjutim negativno misljenje Svajcaraca o nasoj rasi bilo je potstaknuto, a G-dja Jennings je ocajavala da je sav njen trud da popravi javno mnjenje o Sarplanincu propao.

Ostali smo jos jedan dan da malo obidjemo okolinu. Nasi domacini pokazali su nam stari Friburg Obisli smo i jedan divan dvorac na brdu iznad Nojsatelskog jezera i pred njim milovali jednog ogromnog Bernardinca.