LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U Srbiji maja 1994

Posle posete Orasaninu, a uvek u traganju za jednim muskim stenetom, bili smo u poseti Dusku Dokicu, koga smo upoznali na seminaru u Smederevu. Dusko je bio jako razgovoran a bavio se i golubovima. Stoga je uvek naglasavao da se on razume u genetiku. Sarplanince je drzao na selu, van Beograda. Kuca je bila divna, imanje takodje a i psi su bili cisto drzani. Jedino je prilaz kuci bio problematican. Prvi nas je docekao jedan mlad izvorni muzjak koga je nabavio sa Kosova, selo Strpce.


Kod njega je bio i jedan snazan i cupav taman muzjak, ne secam se vise njegovog rodovnika, zatim Dikova cerka, Freni, sestra cika Vojine Filike.Ubrzo je sledila i poseta cika Voji Anastasijevicu. Kod njega je bila veoma lepa Fili, Dikova cerka.
Posto smo mu poverili da smo u traganju za jednim pristojnim muskim stenetom, cika Voja nas je odveo u Borcu, kod Vese Vijatova. Tamo se nalazila i treca Dikova cerka, Fejda i njeno stene od oko 4 meseca. Stene se zvalo Feit, ali su mu dali nadimak Arci, bilo je veselo, vitalno.
    Usledilo je putovanje do Panceva gde se nalazio otac stenca, i on Arci po imenu. Otac Arci pripadao je jednom invalidu. Radilo se o dosta agresivnom psu, tako da sam ga stalno fotografisala kroz mrezu ograde. Inace je bio lep pas tamno zelezne boje. Bio je to jos jedan sin Karabega, verovatno brat onoga Age koga je koristio Goran Neskovic.
    Nas boravak u Srbiji blizio se kraju jer sam pristala da 15-og maja sudim Klubsku izlozbu “specijalku” nemackog kluba za Sarplanince i Kraske ovcare, koja se odrzavala ispred dvorca u Rehlingu. Tako smo kaparisali Feita. Posto smo vec bili u Pancevu, resili smo da posetimo jos dve poznate skole naivaca. Jedna se nalazila u Kovacici i osnovali su je naivni slikari slovacke manjine, a druga je bila u Uzdinu i osnovale su je naivne slikarke rumunske manjine. U Kovacici smo obisli slikare Martina Palusku, Martina Jonasa i Jana Sokola, i Ondreja Venjarskog a u Uzdinu Mariju Balan.
        
           Martin Jonas                                                                          Jan Sokol
                            Ondrej Venarski                                           Marija Balan
Najveci utasak ucinio je na nas Martin Paluska, mlinar po zanimanju.. Od njega smo kupili nekoliko slika, koje uz one od Dobrosava Milojevica, svojim koloritom i motivima iz seoskog zivota razveseljavaju nas hodnik.


Marija Balan, vec u godinama, odlikovala se nacinom slikanja koje kao da je radjeno prema vezovima. Koloriti su neobicno jaki, veseli. Danas je vecina ovih umetnika pokojna.
    Na put smo posli sa Feitom, zvanim Arcijem, a koji ce kasnije postati Sokrat. Nazalost, nismo usrecili naseg poznanika, jer ce se docnije pokazati da Feit ima tesku displaziju kukova i iz njega ce ispasti veoma plasljiv pas, sto se nije dalo predvideti, kada smo ga kupili. Otada ja sistematski odbijam da za nekoga kupim stene.
Klubschau (Klubska izlozba) 1994


Moj prvi utisak je bio da se kvalitet Sarplaninaca popravio u razmaku od godine dana, kada sam poredila sa psima koje sam videla u Dortmundu. Bilo je upisano 27 pasa i dva Karsevca.
U klasi Mladih muzjaka najlepsem psu falio je jedan premolar, tako je prvo mesto pripalo njegovom bratu koji mi se manje dopadao.
Beauty & BentoNagy Mogul DustyAri
Evo liste po klasama, sa po 4 rangirana psa :
Razred mladih muzjaka

1) Bento von Blankus , 5, Klubski sampion mladih
2) Beauty von Blankus, 4
3) Ari V.D. Rissnebeln, 4
4) Ginger von Kupfenberg, 4

Grundy od Miv-aGrom od Gim-aRazred muzjaka sampiona

1) Grom od Gim-a, 5 (photo<)
2) Orco, 5
3) Duk von Köpeltal, 5
4) Grundy od Miv-a, 5 (photo>)


Romaimandula DikArgus v. Wilja-HofRazred zrelih muzjaka

1) Don-Efo od Gim-a, 5, Klubski sampion i najbolji od rase
2) Hrvoje-S., 5
3) Argus v. Wilja-Hof, 5 (photo<)
4) Romaimandula Dik, 5 (photo>)

Alf von der Ostrauer FlurAlf von der Ostrauer FlurRazred muzjaka veterana

1) Akela z Klamovky, 5
2) Alf von der Ostrauer Flur, 5 (photos)
Razred zenki sampiona

1) Zaklina od Toplicke, 5

Nagy-Mogul DebbieNagy-Mogul DebbieRazred zrelih zenki

1) Hepsy des Hauts de Malforêt, 5, Klubski sampion
2) Nagy-Mogul Debbie, 5 (photos)
3) Nikoleta od Zakline, 5
4) Nela “Bony”, 5    U razredu muzjaka sampiona, Orco je bio malo duzi i neznatno nadgradjen, inace veoma lep pas, Duk je bio mali gabarit, ali u svemu pravilan, a Grundy vec veteran.
U razredu zrelih muzjaka Don-Efo, sin Groma od Gim-a, dominirao je svojom visinom, uglovima, lepom glavom i super ring dresurom, drugo plasirani Hrvoje je bio takodje izuzetno lep pas, nesto padajuce gornje linije, Argus je imao znatno laksu glavu i manje jake grudi, ali se veoma lepo kretao, Dik je imao izrazito molosoidnu njusku i veoma tamnu boju.
Bila sam neobicno zadovoljna da medju veteranima vidim Akelu z Klamovki koji je dao brojno potomstvo u istocnoj Nemackoj i nekoliko veoma lepih sinova. Jako mi se dopao, glava je bila veoma lepa, a i njegov sin Alf, nasledio je tu glavu.
Sampionka Zaklina od Toplicke bila je sama u razredu, a nije imalo sta da joj se zameri, osim sto joj dlaka uopste nije bila u kondiciji. U zrelim zenkama Hepsy je bila najveci format i lepo se kretala, glava mi se manje dopadala, na Nagy Mogul Debbie volela sam narocito glavu i izraz, Nikoleta, dosta lezerna, kretala se veoma lepo i imala divnu liniju ledja, Nela je bila sasvim pravilna u svemu.
Nagy-Mogul DebbieNagy-Mogul Debbie
Evo fotografija jos dve zenke koje nisu bile klasirane.
Posle zajednickog rucka,nase se putovanje zavrsilo povratkom kuci.