LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

LETOVANJE U CRNOJ GORI 1993-e

Imamo jako dobre prijatelje koji poseduju jednu kucicu blizu Starog Bara na crnogorskom primorju. Te godine prihvatili smo njihov poziv. U odlasku utovarili smo kola na voz u Beogradu i stigli smo na destinaciju posle noci provedene u spavacim kolima.Kuca je bila simpaticna i udobna mada smo bili brojni.
                             
Od plaze nas je delilo samo nekoliko metara i plaza je u ovo doba godine, u septembru, bila malo posecena. To nije bio slucaj velike, glavne plaze do koje se stizalo kroz jednu staru maslinovu sumu, koja je bila jedinstvena. Na stotine stogodisnjih maslinki, lepih i cudnih, kao skulpture naivaca. Bilo je jako toplo. Dnevni program bio je dorucak, plaza, rucak, odmor, zatim jedna setnja, pa vecera. Naravno obisli smo i okolinu. Tako smo bili u Starom Baru, u Novom Baru i u Ulcinju i njegovoj lepoj pescanoj plazi. Jako je steta sto nisam pravila i fotografije, vec sam samo snimala kamerom, da bih mogla da vam pokazem Stari Bar i tako zivopisan Ulcinj.Stari Bar nalazi se na bregu i okruzen je golim, stenovitim planinama. Radi se o ostacima jednog rimskog grada koji sa zvao Antivarium. Antivarium je bio redom nastanjen Ilirima, Rimlmjanima i Vizantincima.

Rika

Ulcinj je poslednji primorski grad na jugu Jadrana, pre albanske granice. Karakterise ga velika mesavina narodnosti i kultura. Srecu se po ulicama Siptari, Albanci, Turci i Crnogorci, a narocito na pijaci koja je jako zivopisna i koju sam jako volela da posecujem. Bilo je tu narodnih nosnji svih ovih narodnosti.
Posle desetak dana provedenih sa nasim prijateljima, napravili smo putovanje ciji je itinerer prilozen.

RikaRikaRikaPrvo smo se zaustavili kod predivnog manastira Moraca. Manastir je izgradjen u klisuri reke Morace i okruzen planinama koje prelaze 2000m. Moraca je gradjena 1251/52, a njen ktitor je knez Stefan, sin velikog zupana Vukana i unuk velikog zupana Stevana Nemanje. Freske su predivne, radio ih je veliki umetnik, ali su jako ostecene. Jedna kojoj se posetioci najvise dive je ona koja pretstavlja Sv. Iliju.

Sledeca etapa naseg putovanja bio je manastir Mileseva. Mileseva je jos malo starija od Morace. Manastir se nalazi blizu grada Prijepolja. Gradjen je 1218/19 , ktitor je bio princ Vladislav koji je postao kralj Srbije 1234-e godine. Ovaj manastir igrao je vaznu ulogu u Srednjem veku. Tako je telo Sv. Save, najveceg srpskog sveca, preneto u njega iz Trnova u Bugarskoj, pa je 1377-e godine u njemu krunisan za kralja Srbije i Bosne bosanski Ban Tvrtko. U XVI veku manastir je imao svoju stampariju. Mileseva je bogato ukrasena freskama koje spadaju u remek dela srednjovekovnog slikarstva, jedna od najlepsih je ona koja pretstavlja Andjela na Hristovom grobu. Prespavali smo u manastiru.
                         
Sutradan je nas cilj bio da posetimo Nacionalni Park na planini Tari. Put je bio malo tezi, a li je priroda i vegetacija koje smo otkrili vredela malo muka.
                    
Kad se potsecam na Taru, prvo mislim na beskrajne i prelepe sume, na omorike, jednu endemsku vrstu koju je otkrio cuveni botanicar Josip Pancic i na predivni pogled na Drinu i vestacko jezero kod Perucca, jezero nastalo zahvaljujuci brani hidrocentrale koja se nalazi malo nizvodno. Sume su tako prostrane, da smo uspeli da se izgubimo. Put do kola nasli smo posle vise sati lutanja i velikih emocija. Tom prilikom culi smo lomnjavu grana nedaleko od nas i noramlno odmah pomislili da se radi o medvedu koji u ovim predelima uopste nije retkost.
                     

Po povratku u Beograd nismo vise imali mnogo vremena da obilazimo odgajivace Sarplaninaca. Bili smo da pozdravimo Gorana Neskovica. Te godine kod njega je stigao novi pas, Dik. Dik je bio sin jednog Bojovicevog psa i kuje od Ljubomira Kekanovica i dosao je iz Makedonije. Bio je sampion Jugoslavije i pobedjivao je na svim izlozbama. Goran ga je platio dobre pare i bio je veoma ponosan na njega. Bio je lep, ponosit i lepo se kretao. Pravila sam planove da ga upotrebim kao etalona. Nazalost, Dik se razboleo, zapaljenje pluca i Goran ga je izgubio posle par meseci.

Jedini koji ga je iskoristio bio je Vesa Vijatov iz Borce. Iz tog legla bilo je par lepih pasa, narocito Fili kod G. Voje Anastasijevica, jos jedna zenka kod Duska Dokica i jedan brat, Fred, kod G. Babica.
Kada smo isli za Cupriju, Stanojevo rodno mesto, svratili smo kod Bjelice i on nas je odveo na Bukulju, planinu u cijem se podnozju nalazi cuvena Bukovicka Banja.Na vrhu Bukulje nalazila se jedna vojna antena koju je cuvao Ljubomir Stevanovic. Tu smo upoznali impozantnog, mladog i pitomog Sarplaninca. Vucko je bio sin Muse (kod Uce). Kasnije je Vucko bio u vlasnistvu Bjelice, a zatim je bio u vojnoj odgajivacnici u Nisu. Bio je visok, koscat i imao je impozantnu glavu, malo svetle oci, nasledje od oca Muse.

Tom prilikom svratili smo i kod G. Sobeka.


Uzimu smo od njega dobili divne fotografije Sarplaninca Karl Marksa u snegu, pa smo bili radoznali da vidimo tog psa i u prirodi.

Medjutim u leto taj pas nije na nas ostavio neki narociti utisak.