LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

NA PUTU KOJI VODI KOD RIKE

Nase putovanje u Gard pripremili smo u zavisnosti od poziva koji je dosao od G. Salomona. On je imao u planu da organizuje u Maconu jedan skup Sarplaninaca iz njegove odgajivacnice kao i onih u vlasnistvu njegovih poznanika, da bi ih podvrgao testu karaktera (TAN = test prirodnih sposobnosti). Pozvao me je da odigram ulogu ocenjivaca. Osim linija glave Sarplaninca, koje su bile omiljena tema diskusije G. Salomona, sledeca je bila bas TAN. U svakoj prilici kada bi se povela diskusija o ispitivanju ponasanja Sarplaninca, on je nalazio to ime veoma glupim i tu je bio dosta u pravu. Nije to vise bilo “prirodno”, ulogu su imali i vaspitanje, i mnogi dobiveni refleksi, iskustvo itd.
7 Sarplaninaca ucestvovala su u testu : dve kuje G. Salomona, Alfa i Boon, tri proizvoda njegovog odgoja, Everest, Emir i Eden de los Torros, jedan Sarplaninac poreklom iz odgajivacnice Les Hauts de Malforêt u vlasistvu jedne lokalne odgajivacice i jedan koji je stigao iz Italije.

 

Pomagao nam je jedan dreser koji je odigrao ulogu apaca. Svi Sarplaninci bili su indiferentni, cak veoma “prijazni” prilikom svih testova koji normalno izazivaju reakcije agresivnosti i odbrane. Bili su odlicno socijabilizirani. Jedino je Boon pokazala odlicnu radnu sposobnost za cuvanje predmeta, odbranu svoga vlasnika itd. Mi smo bili zadovoljni sto nam se dala prilika da ponovo vidimo Everesta, Emira i Edena.

RikaOd odlaska Rike dobili smo vrlo malo informacija o njoj i njenih fotografija i to uvek preko i zahvaljujuci familiji Bogojevski, nikada direktno od familije Alvaro.

Rika                Rika

Imali smo veliku zelju da je ponovo vidimo. Culi smo da je leti volela da se kupa i da je ulazila u izvor Perrier koji se nalazio vrlo blizu sela Vergèze gde su stanovali njeni vlasnici. To svakako nije bilo dozvoljeno, ali Riku nije bilo briga. Saznali smo takodje da je Rika bila majka po drugi put, iako vrlo mlada, majka stenadi bez pedigreja, jer je familija Alvaro nije odvela na konfirmisanje. Otac je bio muzjak okocen kod Bogojevskih, sin Mede i Sljive, zvao se Porto (zbog Rike ?). Bio je to najlepsi muzjak od trojice iz tog legla, samo dosta tamne boje.
Antoaneta je jos jednom prihvatila da nam cuva pse i kucu i raspolagali smo sa nedelju dana za to putovanje.
Put nas je vodio kroz dolinu Rone. Iznajmili smo sobu u jednoj provansalskoj vili, imena mesta se vise ne secam, ali bilo je blizu Vergeza i Nima.
Prvi grad koji smo posetili bio je Orange, a najvise nas je privuklo Anticko pozoriste. Taj rimski teatar je najbolje ocuvan od svih na zapadu.

              


Istoga dana obisli smo i Avinjon, ali bilo je vec kasno za unutrasnji obilazak Papske palate.

Zadrzali smo se dakle ispred te Palate, divili smo se krovovima Avinjona iz obliznjeg parka i razgledali smo stari most Sv. Benezeta.

Narod & Neso


Krajem popodneva stigli smo do Pont du Gard i dugo smo se odusevljavali tom impresionantnom gradjevinom.

Sutradan, 22-og juna, posetili smo gradove Bocaire i Tarascon i zadrzali smo se vise sati u obilasku dvorca u Tarasconu iz 14-og veka diveci se gotskoj arhitekturi, pogledu sa zidina na okolinu i tapiserijama koje pretstavljaju scene iz grcke i rimske istorije. Nedaleko od dvorca nalazila se i mala lepa Katedrala.

Sledeceg dana bili smo u Nimu. Obilazak se ogranicio na razgledanje Arena i Cetvrtaste kuce.
           


Setali smo se i kroz centar i pravli nekoliko kupovina u elegantnim radnjicama.


Posle toga prosli smo kroz Camargue i posetili Arles.

            Za vreme naseg boravka, navratili smo, uz najavu, dva puta u kucu familije Alvaro, ali oba puta imala sam utisak da neobicno smetamo. Oba puta su nekuda morali da idu i zurili se. Put nas je vodio kroz borove sumice, vinograde, ljubicasta polja lavandule. Stan je prihvatio solju kafe, ja sam vise volela da se posvetim Riki, da joj negde iz dalekih vijuga vratim secanje na nas, da pogledam u detalje njene bebe, da fotografisem i snimam kamerom.

Rika je bila odlicna majka, a Porto dusa od Sarplaninca. Nikada nisam ni pre ni posle videla oca koji tako lize i neguje potomstvo. Imanje je bilo lepo i osim sto sam se ja plasila kako ce se udomiti ove bebe bez papira, zakjlucila sam da kuja nije bila tako lose plasirana.

     
Sledeceg dana posetili smo luku za jahte, La Grande Motte. Jahti je bilo na hiljade. Oko podne stigli smo u Aigues Mortes, mali utvrdjeni gradic, cije su nas zidine jako impresionirale. Prolazili smo ponovo kroz Camargue, zemlju malih belih, poludivljih konja, bivola, barskih ptica i vetra koji neprekidno svira kroz trske. Posetili smo Nacionalnu Rezervu u Camargue, Vaccarès i snimali mnogobrojne vrste barskih ptica. Popodne smo se zaustavili u letovalistu i poznatoj plazi St. Marie de la Mer. Posle Jadranskog mora, ovo more nas je razocaravalo, voda je bila siva od uzmuvanog peska, duvao je isti vetar kao u Camargue.
Indra


Nedelju dana po polasku, morali smo natrag i Riku vise nikada nismo videli.
Slucajnost je htela da na izlozbama u Francuskoj sretnemo tri njene cerke, jednu iz prvog i dve iz drugog legla : Higie , Irka i Indra. Vlasnik Indre pokusavao je da joj putem izlozbi obezbedi inicijalni pedigre.
IndraKygieIrka
Kasnije smo saznali da su se vlasnici Rike razveli. Porto je bio udomljen nedaleko od Vergèze, u jednu garazu, gde je ubrzo bio uspavan kao mnogo “agresivan” !! Rika je ostala sa G. Alvaro, on je voleo njen nezavisan karakter. Oni su se vratili u Belgiju i Rika je zivela na jednoj farmi u Grès-Doiceau, kod one iste familije koja ju je odvela na jug Francuske. Probala sam vise puta da stupim u kontakt s tim ljudima, ali bez uspeha. Pre otprilike godinu dana G. Bogojevski obavestio nas je da je Rika tamo vec odavno bila otrovana od komsije farmera, jer je unistila jednu ili vise kokosaka iz njegove farme. Kakva steta i tuga !