LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U SVAJCARSKOJ JANUARA 1993

 GrundyTe godine smo dosta putovali. Prvo putovanje o kome je ovde rec pravili smo s nasim prijateljem Leonom. U stvari mi smo pravili drustvo njemu i njegovoj kuji Odri od Srpskih planina, koja je isla na parenje. Muzjak koga smo izabrali bio je Grundy od Miv-a, pas od starih linija od Bojovica.

Grundy je pripadao G-dji Elsbeth Jennings, koja je zivela u nemackom delu Svajcarske i koja se udala za Engleza. Taj Gospodin drzao je veliki manez na kome je uvezbavao konje za trke sa prikolicama. Dnevni boravak bio je pun uramljenih fotografija sa ekipazima koji su pobedili na raznim trkama, a biro je bio namenjen Grundijevim trofejima.G-dja Jennings posedovala je druge rase pasa pre Sarplaninaca i obucavala ih je za ulogu spasilaca. Mislim da se radilo o rasi Bernskih pasa. Ona je slabo govorila francuski, ali smo ipak mogli dovoljno da se sporazumemo. Prijem je bio jednostavan ali srdacan. Grundija je odmah zainteresovala Odra i sutradan ujutru doslo je do parenja, bas kako smo i planirali.

Iskoristili smo slobodno vreme i po jednom hladnomi i sumornom prepodnevu, zajedno s Odrom, obisli smo Zürich : glavnu ulicu prepunu banaka I bogatih radnji, zlatarskih i drugih, setali smo oko jezera i zajedno rucali. Divili smo se nekim markama automobila koje u Belgiji jos nismo videli.Uvece nas je za veceru cekala G-dja Jennings. Mislim da nam je bila spremila topljeni sir, a drugo vece nam je spremila jedan drugi svajcarski specijalitet : rösti.
G-dja Jennings posedovala je tada jos jednog psa, mladu zenku Kincsem, poreklom iz Hrvatske.Grundy i Kincsem imali su godinu dana docnije leglo cija su imena pocinjala sa “E”. Posto nije uspela da ih sve proda u “dobre kuce”, G-dja Jennings zadrzala je dva muzjaka : Eclipsu i Ergelu. Nesto kasnije uzela je natrag jos jednog psa iz legla, “Evo me”.

Narod & Neso


Pri kraju naseg trodnevnog boravka uspela sam da dogovorim vidjenje sa mojom familijom, jednim necakom sa suprugomi i sinom. Boravili su blizu Lozane u St. Sulpice. Sastanak je bio u Rütti, u selu gde su ziveli Jennings i Nebojsa, tako se zove moj rodjak, nas je pozvao na rucak u lokalnu gostionicu. Bilo je vrlo prijatro i simpaticno i sastanak smo zavrsili fotografisanjem za uspomenu.

Racha


Posle dva meseca Odra je okotila veliko i lepo leglo. Jedan od stenaca otisao je u Cehoslovacku, jedan u Nemacku, a ostali u Luksemburg i Belgiju. Jos se secam veoma lepog Rase iz Nemacke i snaznog Ranka.
RachaRanko-Buck