LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

NA SEVERU HOLANDIJE.

 Godina 1991 bila je stvarno godina obilaska mnogih Sarplaninaca. Tako smo takodje u septembru otisli na sever Holandije, u posetu porodici Laarhuis. Upoznali smo se sa tom familijom prilikom mnogobrojnih izlozbi na koje smo vodili Arapa. Porodica Laarhuis imala je veoma lepu kuju Zaklinu od Toplicke, koja je poticala iz jedne odgajivacnice iz Varazdina, u Hrvatskoj. I Zaklina, bas kao i nas Arap, posedovala je mnogobrojne sampionske titule : sampionka Holandije, Belgije, Nemacke, internacionalni sampion i sampion sveta na izlozbi u Brnu.
Arap & JessieTe godine, 15-og jula, Zaklina je okotila prvo leglo Sarplaninaca u Holandiji, pod odgajivackim imenom «od Zakline», a otac je bio nas Arap.

 

NarodTako smo prihvatili poziv porodice Laarhuis i otputovali da vidimo leglo od 4 steneta, 2 zenska i 2 muska. Stenci su bili jako lepi.

JessieNarod
NikoletaNikoletaNikoleta & Zaklina
Neso & NarodNeda
NesoNarod , Neso & Nikoleta

Familija Laarhuis stanovala je u jednoj sarmantnoj kucici na sprat u gradicu Castricumu. Primili su nas vrlo srdacno i smestili u gostinsku sobu. Gospodja Laarhuis pokazala nam je gradic, a popodne smo napravili vrlo lepu setnju po dunama i po suncanom vremenu u pratnji Zakline, zvane Jessie.

Gospodja Laarhuis sacuvala je najtamniju kuju, Nikoletu, zvanu Nika.

Narod & NesoDva muzjaka prodata su jednom prijatelju nedaleko od Castricuma,

a druga zenka, Neda prodata je u Nemacku.
NedaNeda
Narod & NikaNika Jedina koja je stvarno napravila lepu, uspesnu izlozbenu karijeru bila je Nika. I ona je osvojila vise titula sampiona i ja ne mogu da ne spomenem njen uspeh na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu, 2002-e godine, kad je sa 11 godina starosti u klasi sampiona osvojila RCAC/RCACIB u brojnoj konkurenciji i gde je kasala mnogo bolje od vecine prisutnih mladjih kuja !

  Nase prijateljstvo sa ovom porodicom je trajno i tokom mnogih godina, o svakoj Novoj Godini, imala sam privilegiju da primim jednu lepu sliku Jessie i Nike. Jessie je zivela veoma dugo na veliko zadovoljstvo njenih vlasnika.
Nika & JessieNika & Jessie
Nika & Jessie Nika & Jessie