LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

NASTAVAK PUTOVANJA BROJ 10

   Kako je vec bilo najavljeno u putovanju broj 10, posetili smo i dve izlozbe pasa, prva je bila sa dodelom CACIB-a, druga sa CAC.
Prva je bila u Kostolcu, gradu na Dunavu, nizvodno od Beograda,. Taj gradic nalazi se usred basena uglja.
Sudija je bio G. Dragan Janjic. Bilo je upisano 18 sarplaninaca i ono sto me je frapiralo bilo je jako ucesce veoma poznatih odgajivaca nase rase : G-dja Vesna Bojovic, Gospoda Matorcevic, Orasanin, Perakovic, Gvozdenovic, Milic, Toth…
Nismo fotografisali mlade muzjake. Najbolja mlada zenka bila je Ami od Ljubomira.
Bila je visoka i snazna, ali glava mi se nije dopadala, jer je nosnik bio vrlo dug i ovnujski, sa pigmentacijom vidljivih sluzokoza koja nije bila najbolja i sa nesto mlitavim usnama.
U razredu zrelih muzjaka bili su prikazani : Gari-Korab, otac Zoro-Bucka koga smo videli kod bracnog para Skipic-Bojovic, Cer-Meda Marsoniski u vlasnistvu Vesne Bojovic, Don od Vuka, Grizli od Pece i Roky SU-Ringa.

Pobeda Cer-Mede Marsoniskog u ovom razredu bila je opravdana, ali ne mogu da se uzdrzim da ne primetim lose usadjene usi, vrlo kose sapi i osrednji kostur.Cer- Meda Marsoniski

Gari-Korab imao je svakako jaki kostur, ali ledjna linija, uglovi, stavovi, kretanje i temperamenat bili su dosta katastrofalni. Ocena «odlican» treci jako je zacudila njegovog vlasnika, koji ga je prethodno uvek video na prvom mestu, ali dok je pas bio u vlasnistvu G. Skipica.Gari-KorabGari-Korab
 

Don od Vuka, sin Roki-Sokola, bio je veoma dugacak, lakog kostura i dobio je cetvrto mesto.
Grizli od Pece, u vlasnistvu jednog Poljaka, bio je veoma veliki pas, imao je najmanje 80 cm. Pas mi se dopadao, ali nije se bas najbolje kretao. Zauzeo je drugo mesto.
Roky SU-Ringa, jedan od sinova Dingo-Bena, bio je vrlo visok, dugih nogu, sa padajucom ledjnom linijom i gotovo zenskom glavom, dobio je poslednje mesto.
JogiGolf


U razredu sampiona bili su Jogi od Pece i Golf od Vuka.
Jogi od Pece bio je klasiran ispred Golfa koji je imao jos vrlo juvenilni izgled.
     Jogi
Jogi je imao lose stavove zadnjih nogu i lose se kretao.
CACIB je pripao Cer-Medi marsoniskom, ali po mom misljenju, najbolji pas bio je Golf od Vuka.
Medju zenkama, pobeda je pripala Bibi u vlasnistvu Zlatka Perakovica.

Zapazite kako su nosene usi i njeno nedovoljno slobodno ponasanje. Drugo mesto zauzela je lepa kuja Malena, vlasnistvo Cvetka Milica.
 Kada sada ponovo analiziram ove fotografije, mislim da je kvalitet pripadnika nase rase porastao i pored maleroznih manipulacija. Mnogi od ovih pasa postali su nacionalni sampioni : Cer-Meda Marsoniski, Don od Vuka, Biba…
 Druga izlozba odrzana je u Cacku, gradu na Zapadnoj Moravi, u srcu Sumadije.
Sudio je G. Skipc, a ja sam stazirala.
Bilo je samo 11 sarplaninaca. U razredu zrelih muzjaka bili su neki Bleki, odgajivac G. Sobek, Don od Vuka i Bak, odgajivac i vlasnik G. Steva Jovic.Gospodin Skipic je toliko insistirao da Sarplaninac mora biti kratak, da je u momentu rangiranja i usled mog prisustva , bio primoran da prvo mesto dodeli tom Blekiju, koji sigurno nikada vise nije uspeo da dostigne takav rezultat. A bio je stvarno kratak, preterano kratak !
 
Drugo mesto i RCAC dobio je Bak. Pogledajte kako je imao lagani skelet i visoko usadjene usi !

Don od Vuka bio je treci i G. Orasanin bio je toliko uvredjen da nije hteo da izvede Golfa u razredu sampiona, a bas je bio lep.
Don je bio preterano dug, iamo je osrednji kostur i cudnu boju.
Pitam se sada da li ocena «Vrlo dobar» nije bolje odgovarala realnosti.
Golf nije jos dostigao punu zrelost, ali bar nije imao mana i imao je veoma lepu glavu.
 


Nije bilo prisutnih zenki. Mogli smo da fotografisemo majku Baka, Alisu, sampiona Jugoslavije, kojoj je vlasnik, G. Steva Jovic napravio veliki publicitet u Zov-u kada je pobedila negde u inostranstvu, mislim u Austriji. Mozda nije bila u formi zbog mitarenja, ali me stvarno nije nimalo impresionirala.

   Izmedju poseta odgajivacnica, izlozbi, rodjaka i prijatelja, narvno da smo se setali po Beogradu.
Evo nekoliko slika centra grada i grada u celini :
Terazije.

              
Hotel Moskva sa strane terazija.
Stari Dvor
 
Stari Dvor, ulica Knez Mihajlova, jedna og glavnih trgovackih ulica i glavni korzo gde sva mladost defiluje od 20h pa do ponoci i posle
 Beograd nocu i pogled iz aviona na Skupstinu.
                            
  Iduceg meseca vodicemo vas u posetu odgajivacnice G. Sobeka u Paracinu.