LES MONTAGNES SERBES


OD SRPSKIH PLANINA

PUTOVANJE N° IX-NASTAVAK

Kao sto sam rekla mi smo prilikom putovanja u aprilu 1990 godine posetili jos i dve kinoloske izlozbe. Prva je bila organizovana u Kragujevcu.
Kragujevac je jedan od vecih gradova u Srbiji, kulturni i privredni centar Sumadije i nalazi se na reci Lepenici. Grad poseduje Univerzitet, pozoriste, muzej i biblioteku. Kragujevac le narocito poznat po industriji, narocito automobila, u njemu se nalazi fabrika koja proizvodi Zastave. Grad je poznat i po mnogim drugim industrijama : poljoprivrednih masina, radio aparata, bicikla, koze, obuce, namestaja, po hemiskoj i prehrambenoj industriji (konzerve voca i povrca) itd.

Grad je osnovan u XV veku. Izmedju dva svetska rata, Kragujevac je bio sediste naprednih stremljenja. Iz tog razloga su Nemci u Kragujevcu od 20 do 23-eg oktobra 1941 godine pocinili jedan od najvecih zlocina, streljali su preko 7000 civila, od toga veliki broj ucenika i njihovih profesora. U spomen tog strasnog dogadjaja grad je podigao spomen muzej koji obiluje poptresnim dokumentima i koji se nalazi u jednom posumljenom kompleksu, Sumaricama. Izlozba sa dodelom CACIB-a se odrzavala bas u tom parku.
Sudija je bio G. Teodosic. On je dugo godina upravljao vojnom odgajivacnicom Sarplaninaca u Nisu. Zahvaljujuci intervenciji Bjelice bila sam kod njega stazer u ringu.

Brita

Bila su upisana 44 Sarplaninca. To je bila lepa cifra kakva se danas vise ne srece, osim na specijalkama. Od upisanih 10 su bili potomci Dingo-Bena. Najbolja mlada zenka bila je njegova cerka Brita koju smo vec videli kraj Topole, a najbolji mladi muzjak bio je njegov sin Rambo. Jedan od nasih mladih prijatelja prikazao je mladog muzjaka Cara.
RamboCar
JogiAri-Blejk

CACIB je pripao Janu od Pece, bratu poznatijeg Jogija, RCACIB je pripao Ari-Blejku, psu koji nam se jako dopao i koga smo zeleli da upotrebimo kao parenjaka za Lolu.
TajsonTajson
Saba Fotografisali smo takodje Tajsona, vlasnika Steve Vasica iz Sremske Mitrovice, cije cemo potomke upoznati par godina docnije. CACIB kod zenki pripao je Sabi, veoma lepoj kuji, vlasnik G. Bjelica. Nesto kasnije, data na cuvanje kod G. Stojmenovica-Piksija u Beogradu, za vreme terapije koju je primala na Fakultetu, Saba je zauvek nestala.
Skoro svi izlagaci bili su poznati odgajivaci : G-dja Vesna Skipic-Bojovic i Gospoda Gvozdenovic, Matorcevic, Vukasovic, Stevanovic, Sobek, Perakovic, Skipic, Bjelica, Tirnanic, Udovicki i mnogi drugi.
Posle sudjenja upitala sam sudiju da li mogu da izvedem na ocenjivanje van konkurencije moju Lolu. Opis je bio dosta dobar, a ocena odlicna. Medjutim znala sam da G. Teodosic, koji je naneo dosta zla ovoj rasi, priznajuci samo sive boje, nije voleo svetle Sarplanince. Lolina boja slame nije mu sigurno bila po ukusu. On je cak izjavio da na Sari nema pravih ni vrednih Sarplaninaca. Od nekolicine koju je doveo u odgajivacnicu nije dobio nista bez mana. Jasno, ti psi nisu prosli kroz selekciju one vrste koju su praktikovali u urbanim odgajivacnicama. Na planini nije bilo vazno kako nose usi, da li imaju svetle oci, da li imaju sve zube itd.
Dok sam radila u ringu, Stanoje je setao Lolu po sumi. Jedna osoba vrtela se oko Lole i zagledala, bez da pridje i upita poreklo. Bio je to G. Skipic. Ocigledno, kuja mu se dopadala i tako se par godina docnije fotografija Lole nasla i u njegovoj prvoj i u drugoj knjizi o Sarplanincu.
Popodne smo iskoristili da obidjemo jedan od tri najlepsa manastira Moravske skole. Bio je to Kalenic, nedaleko od Kragujevca.
Ktitor ovoga manastira bio je plemic Bogdan. Manastir je izgradjen izmedju 1407 i 1413 –e godine. On je skromnijih dimenzija od Manasije ili Ravanice.Ono sto je zajednicko za sva tri ova manastira su svakako prelepe freske koje se smatraju za najlepse iz kraja XIV-og i pocetka XV-og veka.


Po povratku u Beograd imali smo posla. Uglavnom sa Loline glave uklonili smo pedesetak sitnih krpelja. Bila je to prava najezda.
Druga izlozba bila je sa dodelom CAC i odrzavala se u Natalincima. Natalinci se nalaze na reci Jasenici, izmedju Velike Plane i Topole.
Za sudiju G. Vojislava Anastasijevica bila su upisana 48 Sarplaninca. Dingo-Ben bio je otac skoro polovine prisutnih pasa, tacno 21-og.

Ari-BlejkJogi
Ari-Blejk, vlasnika Sobeka dobio je CAC, a Jogi od Pece dobio je RCAC. G. Sobek je takodje pokazao i psa

Apac-LepiApac-Lepi


Apac-Lepi, sina Dingo-Bena, koji nam se manje dopadao. Imao je atipicnu, plastastu haljinu, svetlije oko, malo izvrnutu donju usnu i narocito lose hodove.

LeoApisG. Matorcevic je doveo psa Leo . Bila sam iznenadjena da je pas Apis dobio samo cetvorku. Sudija mu je zamerio laksu glavu. Bio je to vrlo kompletan pas, imao je izvanredne hodove i veoma lepu boju i dlaku.
U zenkama je Saba i ovde odnela pobedu.