LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

U POSETI ODGAJIVACIMA SARPLANINACA APRILA 1990

Uskrsnji raspust 1990 godine iskoristili smo da obidjemo moje roditelje u Beogradu. Pre Beograda zaustavili smo se u Slavonskom Brodu da obidjemo odgajivacnicu Mijata Matkovica. Slavonski Brod je gradic na Savi. G. Matkovic imao je tada vise Sarplaninaca. Pokazao nam je dve sampionke : Gogu od Miv-a i njenu cerku, Arku Marsonisku, jos jednu zenku, zatim jednog mladog muzjaka i jedno stene.
Goga od Miv-aArka Marsoniska
femellejeune mâlebébé
Odlika njegovih pasa bila je neobicno bogata odlakanost i jak kostur. G. Matkovic bio je prijatan covek i sa njim smo se dosta ispricali. On je bio i vlasnik Sonija od Ljubomira i cuvenog Cer-Mede Marsonijskog, koga smo docnije imali prilike da vidimo u vlasnistvu Vesne Bojovic-Skipic.
Kao i uvek bili smo razdragani da lutamo po Beogradu. Ovaj put napravili smo nekoliko izleta. Isli smo na Avalu. AvalaAvala je planina vulkanskog porekla, najbliza Beogradu, na jugu od grada. To je poznato beogradsko izletiste. Ima lepe sume i sa vrha divan pogled na planine Kosmaj, Bukulju itd.

Na Avali se nalazi spomenik neznanom junaku, opet delo vajara Ivana Mestrovica. To je jedan mauzolej sa karijatidama, ceo je uradjen u crnom mermeru. Pre ovog mauzoleja, tu se nalazio srednjovekovni grad Zrnov, a u njegovoj blizini vadila se ziva. Na Avali se tada jos nalazio i divan televizijski toranj, visok 202m sa restoranom na visini od 101m, sada ga vise nema, srusen je u americkom bombardovanju 1999 godine.

monument au soldat inconnucariatidestour de télévision
PalaisOsim Avale, obisli smo i Topcider. To je jedan veliki park u kome se nalazi konak kneza Milosa Obrenovica . Pogledajte i divan crtez ovoga konaka, delo Milica od Macve. Knez Milos Obrenovic osnivac je dinastije Obrenovica. On je bio nepismen i bavio se trgovinom svinjama. Ucestvovao je u I srpskom ustanku protiv Turaka i digao II srpski ustanak. Bio je despot i bezobzirno je uklanjao sve protivnike, ali je bio i lukav i mudar kao politicar. Mnogo je uradio za autonomiju Srbije a i za razvitak kulture.

dessin de Milic od MacvaKonak je gradjen od 1831 do 1834 godine. U ovom konaku bilo je sediste dvora knezevine Srbije. Knez Milos umro je u njemu 1860 godine. Ispred konaka mozete da primetite vise vekova stari platan.

Milos ObrenovicU Topcideru se nalazi i crkva, ona je prvo bila dvorska kapela. U njoj je cuveni veoma lepi ikonostas.

Negde u isto vreme Milos Obrenovic podigao je i konak u Beogradu za svoju zenu, kneginju Ljubicu.U vreme vladavine Milosa Obrenovica ziveo je i radio jedan od velikana srpskog naroda, Vuk Stefanovic Karadzic. Osim sakupljanja i prevoda nasih narodnih pesama, koje su tako postale poznate sirom sveta, pripovetki, basni, izreka itd., on je reformator naseg jezika i pravopisa. Zahvaljujuci njemu mi smo narod koji pise kako govori, cime se ne moze pohvaliti nijedna druga nacija.

Ispred Saborne crkve sahranjeni su i Vuk Karadzic i Dositej Obradovic. Dositej Obradovic bio je pisac, filozof i narodni prosvetitelj.
Sarbona crkva Dositej Obradovic
On je 1808 osnovao Veliku skolu u ovoj zgradi, koja je kasnije postala Vukov i Dositejev muzej i bio je prvi ministar prosvete. U drugoj polovini XIX-og veka Velika skola se premestila u Kapetan Misino zdanje.
Musée ObradovicGrande école
Za vreme ovog boravka bili smo i na Adi Ciganliji. To je recno ostrvo na Savi, cuveno beogradsko kupaliste, a van sezone kupanja, steciste alasa.
Ada Ciganlija

Prilikom boravka u Beogradu posetili smo jos jednog cuvenog odgajivaca Sarplaninaca, G. Nenada Orasanina. Njegova odgajivacnica nosi ime «Od Vuka».
Najvise nas je impresionirao zreli pas Atlas. Radilo se o veoma tamnom Sarplanincu, sinu Vokija i Rone. Videli smo i tada mladog Golfa, sina Lorda (Steve iz Dobanovaca) i takodje Rone. Rona je bila ponos odgajivacnice «od Vuka», majka mnogih lepih pasa, neobicno visoka, krupna i dobra priplodna kuja. Ona vise nije bila u zivotu.
AtlasGolf
VulkanAmbra od VukaFotografisali smo i nesto starijeg Vulkana, sina Karabega i opet Rone, kao i Ambru od Vuka, Atlasovu cerku. Osim Atlasa, svi ovi psi postali su sampioni Jugoslavije, a ta titula bila je sasvim zasluzena, Moze se reci da je Orasanin tada imao najkvalitetnije pse, ali Vulkan, a narocito Golf, nisu jos bili u punoj snazi. Golf je jos delovao nezrelo.