LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

UPOTREBA

Šarplaninac je jedan od najstarijih i najboljih cuvara stada koji se još i danas upotrebljava u tu svrhu. On brani stado od prirodnih neprijatelja, pre svega divljih zveri kao što su vukovi, risovi, medved a i od lopova. On je toliko hrabar da se ne ustrucava da se suprotstavi i od njega mnogo jacem neprijatelju. On ce braniti ono što mu je povereno do zadnjeg daha i zrtvujuci se, ukoliko je potrebno.
Osim za protekciju stada, Šarplaninac se moze upotrebiti za cuvanje imanja, imovine svoga gospodara, kao i za odbranu samog gospodara i njegove porodice.
Armija ga upotrebljava za cuvanje strategiskih objekata : kasarni, radara, magazina municije itd. Policija ga upotrebljava za cuvanje i ganjanje zatvorenika i begunaca. Bio je upotrebljavan i za cuvanje drzavnih granica.
Agility je jedna disciplina pronadjena u Engleskoj pre jedno 20 godina. Psi u drustvu svojih vlasnika koji ih bodre, moraju da predju prepreke koje lice na one za konje. U Agility-ju pas se zabavlja sa svojim vlasnikom. Mora da predju prepreke, mostice, tunele i da pravi slalom, sve to u jednom predodredjenom vremenu. Ima penaliteta za prekoracenje vremena, za odbijanje da se predje jedna prepreka, za rusenje jedne prepreke, ukoliko vlasnik dodirne svoga psa ili neku prepreku. Privilegovani su psi srednjeg rasta, dosta laki, sa visokim nervnim naponom i dobro uravnotezeni i sa urodjenom zeljom za igrom. Border Collie je model takvog psa. Tesko je zamisliti Bernardinca ili Njufaundlenda koji ucestvuju sa uspehom u ovoj disciplini. Bilo je Sarplaninaca koji su se bavili sa Agility, ali oni nisu nikada bili i pobednici u njoj.