LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

NEGA

Ova rasa je skromna što se tice hrane. Nastala pod teškim uslovima (nedostatak hrane, vrlo oštra klima), ova rasa se zadovoljava sa malim. Osim toga ovaj pas nije nervozan i u izvesnom smislu ekonomiše energiju. On ne jede više od nemackog ovcara a jede manje od setera. Njegove potrebe su znatno manje nego doga i molosa. Ipak, za vreme rasta i ukoliko se zeli da ovaj bude optimalan, potrebna mu je uravnotezena ishrana, bogata proteinima i kalcijumom.
Šarplaninac mora ziveti napolju. Potreban mu je prostor da bi trcao i pravilno se razvijao. Ni u kom slucaju ne treba ga vezati na lanac, jer je on pas koji obozava slobodu i pod takvim uslovom rizikuje da postane opasan pas.Iako je zadovoljan kada moze da provede sat-dva u porodici svoga gospodara i da bude mazen, topla soba nije njegov ambijent i brzo ce zatraziti da izadje.
To je pas koji obozava sneg i mraz, u takve dane bice u svom elementu i to ce se primetiti po ponašanju. Kao svi psi, on obozava da ide u šetnju sa gospodarem.
Šarplaninca ne treba kupati, osim u izuzetnim prilikama. Njegovo krzno se odrzava cetkanjem, cetkom finih metalnih zuba ili cešagijom. Treba ga cetkati jednom nedeljno, a za vreme mitarenja i svakodnevno. Potrebno je odrzavati higijenu ušiju, ociju i otstraniti buve i ostale spoljne i unutrašnje parazite.