LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Reportaza

Specijalka Sarplaninaca u Mladenovcu 24.10.2010

Organizatori Specijalizovane izlozbe za Sarplanince iz Mladenovca ukazali su mi poverenje i dali priliku da sudim na ovoj lepoj izlozbi. Organizacija je bila na visini, a prelepo vreme doprinelo je jos uspehu ove izlozbe. Sve je proteklo u njaboljem redu i nikada u Srbiji nisam videla disciplinovanije izlagace i posmatrace. Nijedan protest, nijedna ruzna rec, nikakvo dobacivanje, ni zvizdanje. Takodje nikada nisam imala Sarplanince od kojih se svaki, bez izuzetka, dao pregledati, popipati bez imalo opiranja i problema. Nijedan nije pokazao bezrazloznu agresivnost. Da covek poveruje da su svi vec imali naviku da budu izlagani !
Sudila sam muzjake od 9 meseci pa nadalje. Njihov kvalitet je po mom misljenju bio osrednji, ali sam bila zadovoljna da primetim da medju onima koje sam ja sudila nije bilo jedinki van rasnog tipa ni sa izrazenijim osobinama limfaticnosti. Jedan jedini muzjak nosio je rep u statici izmedju nogu prilikom ocenjivanja, sto je takodje za pohvalu, jer na zapadu ja to imam priliku da vidim veoma cesto, narocito na vecim izlozbama poput Dortmunda, evopskih i svetskih, koje su veoma cesto daleko od toga da budu ogledalo stanja u nasoj rasi. Na ovakve izlozbe dolaze pojedinci koji ne umeju da procene vrednost svoga psa i koji zamisljaju da je to najveci uspeh postici dobar rezultat na izlozbama tog tipa, a na CACIB izlozbama zasluzeno dobijaju vrlo dobru ocenu. Druga kategorija su veci odgajivaci, veci po produkciji, koji traze komercijalnu reklamu.
Ove izlozbe sude najcesce sudije koje ponekad nisu nikada sudile rasu ili veoma retko i nikada u zemlji porekla rase, vec su sudije za sve rase ili sudije koje su funkcioneri u kinoloskim federacijama.Znaci, izbor je takav ili da se ustedi kada su u pitanju sudije svih rasa, jer ce oni oceniti veliki broj rasa, ili iz protekcionizma, kada su u pitanju sudije visoki funkcioneri u kinoloskim organima.
Evo pre svega ambijenta na izlozbi:
Evo fotografija ocenjenih pasa po razredima:RAZRED OD 9-12 MESECI, MUZJACI
no 26, AMOR

no 27, BARON


RAZRED OD 12-18 MESECI, MUZJACI
no 38, AKI

no 39, ASTOR
no 41, LE VITEZ


no 43, MAX


no 44, SUHA'S

RAZRED OD 18-24 MESECI, MUZJACI
no 51, A'SOKOL

no 52, ALEX

no 53, ISO OD STANKOVICA

no 54, JANKO SRPSKI LAV

no 55, PASA I

RAZRED PREKO 24 MESECA, MUZJACI
no 65, OSKAR OD DRNDARSKOG


no 67, TARZAN


RAZRED SAMPIONA, MUZJACI
no 79, ARI-DIV


no 80, MUSA KAJMAK DELIJA


RANGIRANJE
BEBE (3-6 meseci), MUZJACI


BEBE (3-6 meseci), ZENKE


PUPPY (3-9 meseci) MUZJAK i ZENKA
RAZRED 9-12 MESECI, MUZJACI
RAZRED 12-18 MESECI, MUZJACI


RAZRED 18-24 MESECA, MUZJACI


RAZRED PREKO 24 MESECA, MUZJACI
RAZRED SAMPIONA, MUZJACI
NAJBOLJI MUZJAK
RAZRED IZVORNIH MUZJAKA


RAZRED 9-12 MESECI, ZENKE


RAZRED 12-18 MESECI, ZENKE
RAZRED 18-24 MESECI, ZENKE
RAZRED PREKO 24 MESECA, ZENKE


RAZRED SAMPIONA, ZENKE
VETERANI ZENKE
NAJBOLJA ZENKA
IZVORNE ZENKE
PAROVI


ODGAJIVACKE GRUPE


GRUPA POTOMAKA
A na kraju bih ukazala na neke mane, narocito na one koje su bile jako ceste kod izlozenih pasa, ne bi li se u nivou odgoja poradilo na njihovom postepenom uklanjanju. Najcesca mana koju sam uocila bile su opustene ili celom duzinom otvorene donje usne, dzepovi ili zvale. Nisam sudila zenke, ali bilo je toga i kod njih. Od 14 muzjaka, kod 9 je ova mana bila prisutna. Ova pojava bila je prisutna i kod pasa koji nisu bili specijalno “glavati”. Evo i kako je to izgledalo:


Druga cesta mana na glavi bio je blago konveksan nosnik, prisutan kod polovine izvedenih pasa, a standard trazi raven nosnik. Bilo je nekoliko pasa sa suvise dubokom njuskom (ili samo nosnik ili i donja vilica). Osim toga, bilo je i zutih ociju kod 2 psa.
Konstatacija blaze izrazenog kravljeg stava, kod 2 psa, bacvastog grudnog kosa kod jednog muzjaka i jedne zenke, nisko postavljenog lakta kod jednog muzjaka, loseg, svilenkastog kvaliteta dlake u 2 slucaja, mekseg dosaplja kod 2 psa. Smetao mi je i rep visoko usadjen koji se dizao pod pravim uglom pri najmanjem nadrazaju. U nekoliko slucajeva mogli su se konstatovati otvoreniji uglovi kolenog i skocnog zgloba.
Ono sto je pozitivno: nije bilo otstupanja sto se tice odnosa visine:duzine, ledja su skoro u svih pasa bila ravna i cvrsta, u svim slucajevima, osim dva, konstatovano je makazasto zubalo sa jako lepo nanizanim, zdravim i veoma jakim, krupnim zubima. Pigmentacija vidljivih sluzokoza bila je u vecini slucajeva odlicna.