LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Reportaza

"Memorijal Prof. Pavlovica"

Obradovala sam se da sudim jednu od najvaznijih specijalizovanih izlozbi Sarplaninaca u Srbiji i Crnoj Gori. Bila je to 12 verzija "Memorijal Profesora Pavlovica" a 14 specijalka. Izlozba se odrzala u Parku Kiseljaka, 8-og aprila. Kao i savke godine, sin Profesora Pavlovica dosao je da prisustvuje izlozbi i da preda pehar nejlepsem psu izlozbe.
Imala sam da sudim zenke u sledecim razredima: od 12 do 18 meseci, od 18 do 24 meseci, preko 24 meseca i rezred sampiona.
Sudiji iz Makedonije, G. Slobodanu Milosevskom, dodeljeni su muzjaci od 12 do 18 meseci, od 18 do 24 meseci, preko 24 meseca i sampioni, a sudija G. Milosav Babic imao je razred od 3-6 meseci, od 6 do 9 meseci, od 9 do 12 meseci, muzjake i zenke, pse bez rodovnika i veterane.
98 Sarplaninaca bilo je upisano u katalog. Medjutim 13 pasa iz Vojne odgajivacnice iz Nisa bili su otsutni kao i neki koji su pripadali pojedincima. Dan je bio suncan, ringovi veoma prostrani, na betonu. Sekretarice su odlicno radiile njihov posao.

Volela bih da kazem nekoliko reci o kavalitetu izvedenih zenki. Sve su bile u tipu i imale su normalnu visinu, nije bilo "toy" primeraka. Vecina zenki imala je dopadljive glave, 5 ih je imalo preteske glave, tu racunam i sampionku, kaznila sam 3 zbog tog problema vrlo dobrom ocenom, a dve medju njima imale su i izrazito limfatican izraz, sa otvorenim usnama i kapcima i ponekad prisustvom fanona. Vecina vrlo dobrih ocena data je zbog hramanja u nivou zadnjih ekstermiteta, ponekad je hramanje bilo veoma jako i 2 puta su hramale na obe noge. Jedna zenka dobila je vrlo dobru ocenu zbog nedovoljno razvijenih grudi i jedna zbog depigmentacije vidljivih sluzokoza usana.

Razred od 12-18 meseci, muzjaci
1 Zmaj od Piksija,

2 Aron,

3 BabakajRazred od 12-18 meseci,
zenke
1 Zone od Piksija,


2 Marnie Martimberg born to win,

3 Skila

Nerangirane zenke
Sonia Delijska od Bobana,

Mandi-Barka,

Dona


Razred od 18-24 meseca, muzjaci
1 Princ Ste-Kot North,

2 Vito,

3 Aga,

4 Knez

Nerangirani muzjak Murko II


Razred od 18-24 meseca, zenke
Samo jedna prisutna i bez odlicne ocene Dila od Sace,

Razred preko 24 meseca, muzjaci
1 Buca,

2 Murko,

3 Kiko od Bjelica,

4 Apis Strikan


Razred preko 24 meseca, zenke
1 Maxi Goldi Ste-Kot North,

2 Biba

Nerangirane zenke Mima Zabljacka,

Luna,

Beta,

Para


Razred sampina, muzjaci
1er Max-Bak,

2 Vir,

3 Mita Zabljacki


Razred sampiona, zenke
1 Fifa od Drndarskog


Nisam mogla da pratim sudjenje drugih sudija. Muzlaci su mi izgledali kvalitetniji od zenki. Medju njima sam primetila samo jednog koji je hramao veoma diskretno. U svakom slucaju, bilo je par kvalitetnih muzjaka, kao na primer: Sapo, Kiko od Bjelica, Vito, Princ Ste-Kot North. Rangiranje u velikom ringu vrsilo se kolegijalno. Nije bilo problema da nametnem svoju viziju sto se tice zenki. Sto se tice muzjaka, stvari su bile mnogo komplikovanije. U razredu od 12-18 meseci, rangiranje je bilo korektno, koliko sam mogla da procenim. U razredu od 18-24 meseca nije mi se nikako dopadao pas koji je zauzeo trece mesto, na njegovo mesto ja bih bila stavila psa Murko II. Bila sam potpuno saglasna za dva prva mesta i mnogo mi se dopao pas Vito koji je dosao cak iz Bijelog Polja i sa svojim eksterijerom i sa karakterom koji je pokazao u toku testa na rukav. Potsecao me je na naseg Arapa, nesto im je bilo zajednicko, ponosno drzanje, profil, mada je Vito bio snazniji i impozantnije glave.
Moje razocarenje bilo je veliko posle rangiranja u razredu preko 24 meseca. Po meni je pas Sapo trebalo da zauzme prvo ili drugo mesto. Za mene je to bio najtipicniji pretstavnik rase, iako ne mnogo krupan ni snazan. Medjutim, sudija Milosevski imao je samo jednu ideju, da tog psa otstrani iz ringa na prvom mestu sa primedbom da mu je boja atipicna, sto je potpuno netacno. Pas rangiran drugi nije mi se nimalo dopadao, imao je hiper tesku glavu, sa ruznim izrazom i kapcima koji su "zevali". Diskusija je dugo trajala, uspela sam da ti psi kasaju pojedinacno u dijagonali, moje kolege su zapazile izvesne probleme u kasu, narocito kod drugoklasiranog. Trecerangirani je zasluzivao bolje mesto i ne mogu a da jos jednom ne zazalim da se Sapo nije nasao medju prvima. Odluka nije bila jednoglasna, bila sam jedna protiv dvojice, a uz to nisam imala prilike da te pse pregledam izbliza u detalje. Razred sampiona nije me pasionirao, nisu to bili Sarplaninci kakve ja volim. Bili su atraktivni za oci laika, grube konstitucije, neobicno odlakani i njihovo rangiranje bilo je verovatno korektno. Sampion rangiran drugi imao je boju koja nije bila uobicajena za rasu, sto nije bio slucaj kod Sapija.
Da bi se u buducnosti stvari odvijale bolje na toj vrsti izlozbi, bilo da sudjenje ne bi trebalo da bude kolegijalno i svako bi odlucivao o rangiranju razreda koje je sudio, bilo da se rangiranje radi putem glasanja, (sudije bi dizale male tablice sa poenima od 1 do 5 ili od 5 do 10). Tako bi svaki sudija uzimao svoju odgovornost pred izlagacima i ovi ne bi vise dolazili da protestuju, kao sto su neki dolazili kod mene u slucaju muzjaka. Ovako, onaj sudija koji je najgrlatiji ili koji najbrze dosapne rezultat animatoru ringa, a ostaje gluv na primedbe i argumente svojih kolega, odlucuje umesto njih. Takodje mi je bilo veoma zao da nisu dati glasni komentari i obrazlozenja rangiranja za izlagace, a i za publiku, kako se to praktikuje na svim specijalkama u svetu.