LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Nacionalno prvenstvo rasa kluba CBEI u Francuskoj 19.03.2011

Pridruzila sam se mojoj dragoj Huguette da prisustvujem ovoj izlozbi koja bi trebalo da odgovara nasem Memorijalu Profesora Pavlovica, samo sto na ovoj izlozbi ucestvuju sve rase kluba, a to su : Srednjeazijski ovcar, Bergamski pastirski pas, Juznoruski ovcar, Rumunski karpatski ovcar, Cehoslovacki vucji pas, Komondor, Kuvas, Maremano-Abruceski pastirski pas, Hrvatski ovcar, Poljski ravnicarski ovcar, Podhalanski ovcar, Kavkaski ovcar, Puli, Pumi, Sarplaninac, Slovacki ovcarski pas, Tornjak, Rumunski ovcarski pas-Mioritik, Mudi, Kraski ovcar.
Izlozba se odrzavala na oko 750 km od moje kuce, znaci morale smo da krenemo dan ranije. Posle ove izlozbe koja je bila u subotu 19 marta, sledila je u nedelju CAC/CACIB izlozba sa specijalkom za Sarplanince. Tako smo 2 noci provele u Hotelu. Huguette je upisala i vodila nasu Hodessu koja uopste nije bila u formi : u linjanju, mrsava i jos u pocetku teranja. Montluçon se nalazi oko 250 km juzno od Pariza, najblizi veci grad je verovatno Bourges. Trebalo nam je 2 puna sata i mnogo strpljenja da prodjemo periferne bulevare Pariza.
Psi su izlagani u Hali. Bilo je upisano 154 pasa rasa koje pripadaju ovom klubu (Klub istocnih i italijanskih ovcara). Od toga je bilo samo 8 otsutnih pasa. Statistika ocena bila je sledeca : 15 CACS , 8 RCACS. 71 pasa sa ocenom « Odlican » (plus onih sa CACS et RCACS), 40 VD, 3 Dobar. 11 Vrlo Perspektivnih et 2 Perspektivna.. Znaci 85 % pasa su dobili odlicnu ocenu.
Ziri se sastojao od 3 sudije : Anna Dzidt iz Poljske sudila je jedan deo Ceskoslovackih vucjih pasa i sve poljske rase, Stefan Stefik (CRO)) sudio je ostale Ceskoslovacke vucje pse, pritom da naglasim da je ova rasa bila daleko najbrojnija, 86 upisanih pasa, a sudija Guy Mansencal, dugogodisnji odgajivac Pirinejskih ovcara, sudio je sve ostale rase. Brojcano stanje upisanih rasa bilo je sledece : 86 Cehoslovackih vucjih pasa, 1Maremano-Abruceski pastirski pas, 2 Kuvasa, 5 Pulija, 3 Pumija, 20 Poljskih ravnicarskih ovcara (PON), 11 Podhalanskih ovcara, 1 Juznoruski ovcar, 3 Rumunska karpatska ovcara, 9 Sarplaninaca, 6 Kavkaskih ovcara, 2 Srednjeazijska ovcara i 5 Tornjaka.
Pratila sam sudjenje G. Mansencala, jer je sudio nasu rasu, a zatim i Tornjake i Karpatske ovcare (ove zadnje nisam pre imala prilike da vidim uzivo). Prvi je u ringu bio jedan Maremano. Sledila su dva Kuvasa odlicnog kvaliteta.
KUVAS

Zatim su sudjeni Puli, dva bela i 3 crna. Beli muzjak u klasi sampiona bio je izvanredan, kretanje fantasticno.
PULI

Posle toga G. Mansencal sudio je Pumije. Svojim rasnim karakteristikama osvojila me je zenka u intermedijum klasi, bila je izvanredna i dobila BOB, sledila je jedna sampionka koja kao da nije pripadala istoj rasi i bila je jos jedna beba.
PUMI

Sledio je jedan Juznoruski ovcar. Cini mi se da ga je sudija grdno kritikovao, cula sam da mu smetaju depigmentisane sluzokoze usana, no ipak mu je dodelio odlicnu ocenu i BOB.
JUZNORUSKI OVCAR

Stiglo se do Rumunskog Karpatskog ovcara : jedan muzjak i dve zenke. Muzjak je bio stidljivog ponasanja, problematicnog hoda i sa nedostatkom jednog premolara, no sudija je opet bio jako popustljiv i podario mu i CAC i BOB. Po mom misljenju zenke su bile daleko kvalitetnije, narocito prva koja je dobila CAC.
RUMUNSKI KARPATSKI OVCAROnda je stigao na red Sarplaninac ; od 9 upisanih doslo ih je 8.
Prvi je usao muzjak Varga’s Bull Floyd o kome je bilo reci na forumu Balkanska Kinologija, koga je dakle M. P. Rouchon nabavio iz Madjarske. On je dobio odlicnu ocenu i RCAC.U zrelima pas Efoly’s Dragan dobija CAC i ispunjava uslov da dobije titulu sampiona Francuske. U sampionima Croque Loup des Hauts de Malforet, sampion Francuske i sveta 2010, dobija prvo mesto i BOB. Hummer, sin nase Les Montagnes serbes Cicavesna plasira se drugi. Sledi mladi muzjak takodje nabavljen od Varge iz Madjarske, koji dobija odlicnu ocenu. U baby klasi muzjacic Fargo du Clos de Lune dobija veoma perdpektivan. Nasa Hodessa dobija vrlo dobar u zrelim zenkama, a mlada Finka du Clos de Lune dobija odlicnu ocenu i PRM.
CIM
VARGA'S BULL FLOYD

COM
EFOLY'S DRAGAN

CCHM
CROQUE LOUP DES HAUTS DE MALFORET

HUMMER

CJM
VARGA'S BULL HODGE

CBM
FARGO DU CLOS DE LUNE
COF
HODESSA
CJF
FINKA DU CLOS DE LUNE

Posle Sarplaninaca sudjeni su Kavkaski ovcari, 6 pretstavnika. Muzjak koji je dobio BOB bio je veoma lep, ostali mi se nisu dopali. Pokraj ringa setao se, odnosno vise sedeo jedan muzjak koji nije bio upisan, koji je bio totalni invalid na nogama i konstatovala sam, prilicno zapanjena, da je sluzio kao priplodnjak, njegova cerka uzela je ucesce u puppy klasi !!
KAVKASKI OVCAR

Dva upisana Azijata bila su otsutna, tako se sudjenje zavrsilo s rasom Tornjaka. Bilo ih je 5. Muzjak i narocito dve zenke u vlasnistvu P. Rouchona, bili su visokokvalitetni, a ni ostali nisu bili losi.
Pripadnici ove rase, 2 Kuvasa, 2 Pulija, jedna izvanredna Pumi, to su psi koje sam zapamtila po visokim kvalitetima.
TORNJAK