LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Specijalka u Litomericama 2003

Posle godinu dana Ceski Sarplaninac klub me je ponovo pozvao da sudim u Litomericama 25 maja 2003. Ovoga puta sudila sam na CACIB izlozbi, a specijalku Sarplaninaca sudio je G. Bratimir Bjelica. Na CACIB je bilo upisano 37 pasa, a na specijalku nesto vise: 46, u taj broj uracunata su i 2 Kraska ovcara. Bio je prisutan i G. Radulovic jer je u Litomericama odrzan i godisnji sastanak Internacionalnog kluba.
Vreme je opet posluzilo super, bilo je cak i veoma toplo.
U mom ringu bilo je dosta otsutnih pasa, ne secam se vise, ali mislim da je sudjenje bili simultano u dva ringa i da sam ja sudila muzjake dok je Bjelica sudio zenke i da tu mozda treba traziti razlog sto neki ucesnici nisu mozda smeli da se odvoje od ringa specijalke da bi uzeli ucesca u CACIB-u.
U razredu mladih muzjaka nije moglo biti dvoumljenja, Murko je bio daleko bolji od Hakina. U intermedia razredu Brgat je bio sam. U razredu zrelih pobeda je pripala Fill-u, tu takodje nije bilo nikakvog razmisljanja, pas je te godine bio prelep. Na osnovu fotografija, mozda ce vam izgledati da rezervu nije trebalo da dobije Brgat, ali Falko je imao isuvise otvorene uglove zadnjih nogu, a veoma lepi pas Golem imao je problem sa zubima, tako je Brgat ispao najkompletniji posle Fill-a.
U razredu mladih zenki dopale su mi se dve cerke Bigora i Lare, bile su jako zenstvene i kompletne, a bila je tu i Murka, lepa kuja, ali sa problemom nosenja repa i usiju i ne bas u dlaci. U intermedia razredu pobeda je pripala Goldie, koja je bila i najbolja zenka dana. U razredu zrelih najbolja je bila Meda, mada potpuno olinjala.

Apsolutni pobednik i na CACIB i na specijalki bio je Fill Ste Kot North, sin Tarasa i Alke.

U pocasnom ringu najlepseg psa dana birao je Gospodin Jovica Balac, sada nazalost pokojni, veliki kiniloski radnik i divan covek. Sasvim zasluzeno izabrao je Sarplaninca Fill-a. Fill na najvisoj poziciji postolja izazvao mi je suze, a aplauz publike bio je prava ovacija. Mozete misliti kako smo posle toga grupno slavili ovu pobedu!