LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Staz sa ovcama

Klub za poslusnost u Marbais, ECMC, gde moja prijateljica Yolanda i ja idemo na trening sa nasim psima, organizovao je staz sa ovcama. Taj staz je prvobitno bio namenjen vlasnicima ovcarskih pasa, kao sto je Border Collie. Odgovorni za staz bio je Christophe Portelette, cobanin iz Vogeza.
Yolanda koja takodje poseduje dva Bobtail-a i jednu Sarplaninku, je upitala da li se mozemo upisati i sa pastircima , kao sto je Sarplaninac. Na nasu veliku radost odgovor je bio pozitivan, jer je i sam cobanin bio radoznao da vidi kako ce reagovati pastirac (grupa pasa koju nije poznavao).

AliasseRowanCeloga dana dva Border Colli-ja u vlasnistvu Christopha, Rowan i Aliasse, sekundirali su brilijantno njihovog vlasnika i tako pomogli i nama.
Posto smo radoznale i volimo da radimo sa nasim psima, prijavile smo se i Yolanda sa mladim Bobtailom od 9 meseci i ja sa Sarplaninkom, Hodessom od 20 meseci.
Evo nas na okupu na pasnjaku gde ce se odigrati staz. Ima upisanih desetak pasa, najvise Border Collie-ja, dva Boserona, jedan Cattle-dog, jedan australiski ovcarski pas, jedan Bobtail i jedan Sarplaninac. Ovce su okupljene u jednom zagradjenom prostoru, da bi i nama i cobaninu bilo lakse. Cobanin nas vodi i savetuje kako da se ponasamo. Svi smo neofiti, osim vlasnik Cattle-dog-a koji je vec pohadjao vise puta obuku i to se primecivalo po njihovom radu. Pse vodimo na dugackom povocu, da bismo ih ipak imali pod kontrolom.
Prilikom prvog kontakta sa ovcama Hodessa ne pokazuje nimalo agresivnosti, ona bi volela da se igra i to je dobar znak. Morace da nauci da suzbija svoju zelju za igrom i citavo vreme vezbe to ce biti glavni cilj. Cobanin me prati medju ovcama, daje mi savete, jer je obuka psa koji radi sa ovcama sasvim drugacija nego prilikom vezbi poslusnosti. Na primer u klubovima pmposlusnosti psa ucimo da hoda uz koleno vodica, a kod pastira pas mora biti na 3-4m od njega. Naredjenja psu moraju biti veoma precizna.

Pod vodjstvom cobanina Hodessa se smiruje i postaje veoma budna prema ovcama, ali « poziv na igru » je jos prisutan....
Zatim nas Christophe poziva da ostavimo pse u kola i uci nas da vodimo i sabiramo ovce. Ovce moraju da prodju kroz kapiju (dva kolca). Pratimo njegove savete kako da se plasiramo u odnosu na ovce.
Cilj je da se ovce pokrenu mirno, korakom, galop bi bio za njih stres. Treba obratiti paznju na ovce koje su na celu stada, pratiti njihov pravac kretanja, postaviti se tako da se u slucaju potrebe njihov pravac kretanja promeni i da se vode tamo gde je potrebno.

Eto, ja uspevam to dosta dobro i ovce su prosle kroz "kapiju"....
Posle toga moment opustanja za pse, pozicija "zen" na nacin Sarplaninca...
Na kraju isto to, samo ovaj put sa psom.. Hodessa je mirnija, i mi vodimo ovce, jos ima zelju da se igra, ali zapovest da bude mirna je smiruje, polako pocinje da razume sta se od nje trazi.
Posto smo vezbu ponovile vise puta u toku dana, Hodessa je razumela da treba da se ide mirno za ovcama.


Cobanin me je savetovao da radim sa Hodessom kao sto bi on radio sa Boseronom ili nekim drugim velikim psom, tj. na periferiji, 3-5 metara od stada, za razliku od Border Collie-ja koji rade mnogo blize ovcama. Na pitanje jednog stazera koliko treba vremena da bi se ovacrski pas obucio, Christophe je odgovorio:onoliko godina koliko pas ima sapa.
U zakljucku : prilikom ovog staziranja, naucili smo mnogo. Istina je da se za jedan dan ne moze sve nauciti, ali nam se otvorio vidik. Ja sam zelela da ucestvujem narocito da bih videla kako ce moja kuja reagovati, sada sam vrlo zadovoljna njenim ponasanjem iako je bilo juvenilno, zadovoljna njenim ponasanjem i prema ovcama i prema drugim psima. Vaspitavanje jednog pastirskog psa je sasvim suprotno od obuke poslusnosti, u stvari svaka disciplina ima razlicit pristup i razlicito vaspitavanje.