LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

KRALJ PLANINE KOZJAK, par Boban Arsic

Moji psi su mi danas oko 15 sati napunili dusu i pre svega pokazali svoju hrabrost. Pre par dana sam primio novog cobanina i danas sam ga spijunirao kako pase ovce. Non stop sam ga pratio na jedno 200-300-400 metara, u zavisnosti od zbunja i situacije, da me ne bi primetio kao ni psi.
S tim stadom ovaca bili su 5 pasa ili 4, nisam bas siguran, drugi psi su bili sa drugim stadom ovaca. Ja vuka nisam pre toga primetio sve dok kuja nije zalajala i potrcala ka njemu. Vuk je bio jedno 150-200 metara od ovaca, sa druge strane je bio Mecho (34 mes.), koji je bio jos malo dalje od vuka i kad je vuk poceo da se povlaci ovaj je krenuo za njim, sustigao ga, ocerupao valjda za zadnju nogu, ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim, jer ja sam to gledao sa oko 300 metara. Vuk je izmakao i dok su dosli kuja i jos jedan pas, vuk je bio vec nevidljiv. Za to vreme beli pas je kao po obicaju ostao kod stada ovaca. Psi su se nakon 5-6 minuta vratili kod stada. Ovo sam video svojim ocima po drugi put da psi budu toliko blizu vuka.
Jedino mi je zao sto nisam nosio video kameru da snimim ovaj dogagjaj i hrabrost svih pasa i posebno brzinu vodje mog copora. E sad, kad nosim kameru, zveri nema ni na vidiku, a kad idem slucajno da vidim pse i ovce, onda se desi, ali ovako blizu nikada do sada.

Posto sam ovo objavio na Forumu, evo sta je nakon toga napisao moj prijatelj DejanK:
Bobane, tvoji psi su oterali vukove, ali izgleda da su ti isti vukovi dosli u Belakovce i udavili moju kuju. Cobanin kaze da ih je video. Bilo ih je 5, (izleda da se neka vucica parila) i ova moja bez pameti, otrcala je prema njima i vise se nije vratila. Cobanin nije smeo da napusti ovce odmah, nego ih je prvo oterao u bacilo i posao da je trazi. Nasao ju je mrtvu, a druga kuja je uspela da se vrati.

Pozdrav