LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Nove slike Arsicevih pasa

Ja sam od onih koji obozavaju dobre Sarplanince, pre svega karakterno ostre pse sa dobrom i pametnom upotrebom mozga, zatim po znacaju slede glava i rep psa, a zatim sve ostalo.
Od takozvanih izvornih i urbanih pasa obozavam i jedne i druge, pod uslovom da zadovoljavaju sve sto je gore spomenuto. Ovi takozvani izvorni sto se tice osecaja cula mirisa i sluha i pokretljivosti jesu daleko bolji od ovih takozvanih urbanih, za razliku ovi drugi mozda su kinoloski - eksterijerno lepsi od ovih prvih, ali nije uvek pravilo, oni su daleko sporiji i mozda mlitaviji. U odgoju upotrebljavam i jedne i druge, mnogo vise izvorne. Za posao koji rade kod mene: pracenje i cuvanje ovaca, rade svi jako dobro, a u samom radu sa ovcama je kao sto sam rekao.

Evo jedne fotografije gde je od leva na desno poredjano vise pasa sa razlicitim osobinama i poreklom.
Prvi pas od desno je kuja koju sam odveo iz grada u prirodu, ona zadovoljava neke minimalne karakteristike oko cuvanja ovaca i karaktera, ali nije to to. Cetvrti pas sa desna isto je urbani pas koji je sa ovcama od 2 meseca i jako je solidan ovcar ali nesto tromiji i sa sporim zapazanjima. Ovi ostali psi vode poreklo od takozvanih izvornih i za cuvanje ovaca su besprekorni, narocito drugi pas s desna koji ima oko godinu dana, eksterijerno mozda moj najruzniji ljubimac, ali mislim da ce daleko biti najbolji cuvar ovaca. Ovo pricam i za borbenost i pravovremenu upotrebu razmisljanja, a tek mu je oko godinu dana. Najnizi pas s leve strane je do sada za mene, otkako gajim pse, sa najludjim karakterom, ali sa losim koristecenjem pameti, a imam jos dva takva psa iz istog legla koji se udruze i sve sto je zivo u tom kraju napadaju, skoro sve zivotinje i najverovatnije bicu prinudjen da ih se otarasim.

Takodje imam psa koji nije u ovom kadru, ali koji je jedan od mojih najboljih pasa. Pricam za posao sa ovcama, on je besprekoran, mada ima vecu zvezdu na grudima od dozvoljenog, ali nece zvezda cuvati ovce, vec njegova nesebicna hrabrost i pre svega njegovo koriscenje pameti pri nastalim problemima. Ono sto me posebno kod njega impresionira jeste njegov njuh za divljac, preko 500-600 metara oseca. Beli pas koji lezi i koji je mesanac, recimo 50-70% Sarplaninac je jedan od vodecih pasa u mom coporu.

Jos jedna stvar, jedan moj pas je sa 10 meseci imao tesku povredu skocnog zgloba i veterinari su davali najpesimistickije izjave. S njim se desilo cudo. Psa sam cuvao u gradu 7 dana mozda i vise. Zatim, kad je otisao u prirodu, odmah, isti dan je isao dobrovoljno sa ovcama hramljuci, za par meseci to hramljanje je bilo sve manje i manje, tako da se to danas jedva poznaje. Eto zivog primera primene ergoterapije. Pas ima sada oko 30 meseci i za borbu je daleko broj jedan od celog copora.
Svako dobro svima i ovima sto gaje izvornjake i ovima sto gaje urbane. Valjda sam nesto pomogao, nadam se…


Boban