LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Nasi psi u Kanadi

Evo price o nasim skorasnjim dozivljajima. Moja porodica i ja otisli smo za Kanadu 25-og avgusta 2008. Mi zivimo u Severnoj Alberti, oko 20km severo zapadno od grada koji se zove High Prairie. Mi smo poneli sve nase Border Collie (13), 3 Sarplaninca i 2 Sivas Kangala. Kangali su bili za druge osobe koje su zelele ove pse za cuvare stada.

Selidba i let bili su stvarno bez problema. Nijedan pas nije imao stress ili probleme. Bio je to samo veoma dug put sa psima koji su putovali vise od 22h. Svi psi su se ponasali vrlo dobro.Zivimo u farmi blizu Nacionalnog parka. Nasa farma okruzena je divljinom sa puno divljih zivotinja. Imamo puno grabezljivaca naokolo: kojota, vukova, medveda, lisica, gorskih kuna (prozdrljivaca, glutona) i lutajucih pasa. Takodje imamo mnogo losova i raznih vrsta jelena.
Imamo nameru da pocnemo sa velikim stadom ovaca i zelimo da imamo 1000 ovaca veoma brzo. Posto znamo od pre par godina da cemo se baviti farmerstvom ovaca u prisustvu mnogobrojnih kojota i vukova, mi moramo da imamo odlicne pse cuvare. Mi smo imali Sarplaninca ranije kao i Srednjeazijsku ovcarku. Sarplaninac je bio super pas i mi smo odlucili da nabavimo par Sarplaninaca i da ih povedemo za Kanadu.Nas najstariji pas je Alaska, posle nje smo uzeli Beloga Ste Kot North iz Ceske Republike. On je beo Sarplaninac. Posle smo nasli zenku. I ona dolazi iz Ceske Republike. Mi je zovemo Fena, ali pravo ime joj je Debela Mede Ste. Kot North. Ti psi su rasli uz ovce i zive i sada konstantno sa njima.

Dobili smo nasih prvih 108 ovaca a ostalih 400 stici ce u prolece. Napravili smo bacilo (katun) da bismo ih lakse sacuvali u zivotu. U toku dana ovce izlaze na ispasu. Beli i Fena idu sa njima. Aljaska ostaje u bacilu da cuva priplodne ovnove. Kada padne noc ja idem da uteram ovce i pse.
Dobijamo puno mesa od losa i jelena od lokalnog mesara da time hranimo pse.
Prvih nedelja kada smo stigli ovde dosla su dva mlada vuka da vide sta se desava. Ja ih nisam videla, samo sam ih cula kakozavijaju na ivici sume. Ima jako mnogo kojota koje vidimo cesto, a cujemo ih svake noci.


Pre nekoliko nedelja cula sam da Beli i Fena mnogo laju. Beli obicno ne laje bez razloga i tako sam resila da idem da vidim sta se desava. Psi su bili u bacilu s ovcama i lajali su mnogo i veoma agresivno.Uputila sam se u mrak i upalila baterisku lampu. Ugledala sam crnog vuka koji je usao u nase dvoriste. Okrenuo se i nestao u obliznjoj sumi. To je bilo pravo iskustvo.Zadnjih nedelja vidjali smo velike grupe losova kako pasu zajedno u poljima farmera. Oni su obicno usamljeni, ne vidjaju se u grupama. Vidjali smo 8 do 15 zajedno. Lovci su nam rekli da vuci love veoma aktivno i da ih oni oteraju izvan sume. Losovi su uplaseni i pasu na livadama. Imamo losa svaki dan u farmi. Sarplanincu se to bas ne svidja.Nismo izgubili nijednu ovcu i nadamo se da ce Sarplaninci nastaviti da dobro obavljaju njihov posao. Osecamo da broj Sarplaninaca nije dovoljan, posto Fena ima samo 8 meseci. Odlucili smo da sparimo Aljasku sa Belim i da odgojimo jos 2 bebe koje ce kasnije da pomognu nase pse u vrsenju njihovog zadatka. Posto cemo uvecati stado, potrebno nam je vise pasa cuvara.

Najcesci psi cuvari u Alberti su Maremmano, Pirinejac i Kangal. Niko ne poznaje Sarplaninca.
Imam nameru da nastavim da pisem price o nasim psima. Nasa nova adresa i adresa web stranice su :

Louise Liebenberg PO Box 2759 High Prairie Alberta T0G 1E0 Canada

e-mail: info@grazerie.com
home page :  www.grazerie.com