LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Car od Stankovica, drugi deo

Aleksandar Stankovic i Marija Jovanovic

Obecao sam da cu pratiti razvoj Cara od Stankovica, evo jos jedne reportaze iz posjete.
Put nas je vodio jugoistocno od Sarajeva uz rijecni tok rijeke Željeznice, skoro do samog izvora u podnozju Treskavice. Dalje preko planinskog prevoja Rogoj
stigli smo do Zagorske visoravni sa koje se kao na dlanu vide vrhovi planina Zelengore i Treskavice.
I dalje pod sami usjek ove dvije prelijepe planine izlet nam pruza priliku da posjetimo milo Sarplanince, Cara od Stankovica!!!
Car je sada star 7 mjeseci i svojim pogledom dosta govori o sebi!!!
U planini Zelengori gdje jos postoje surove noci, a dan krase suncevi zraci i cvijece ljekovitog bilja, gdje ovce pasu najzdravije pasnjake Balkana ..... nas mladi junak, Car, cuva plemenita stada ovaca upravo kako ga je priroda stvorila, bez ikakve prethodne obuke.
U razgovoru sa pastirom koji je Carev najbolji prijatelj, saznao sam jos mnogo toga o njegovoj naravi i ponasanju uz ovce.
" Sto je najbitnije da nikada nece ostaviti stado iako je tako mlad, nikad nece zalajati bez razloga, Car ima svoje JA"::: kaze pastir
A mene Car jednostavno odusevljava, jer svim onim sto pokazuje u totalno prirodnom anbijentu, a sto je vezano za njegove gene, dokazuje da je Sarplaninac- pas cuvar, stabilne naravi, odan gospodaru i stadu. Svojim izdasnim i laganim kretanjem odaje prikaz neumornosti Sarplaninca.
Car od Stankovica je primer da je i u urbanim sredinama sacuvan karakter Sarplaninca ........
Obecavam jos reportaza o Caru od Stankovica, dok malo poraste.
Evo sta je o Zelengori napisao Dr. Mihic:
"Sa Zelengore posjetilac nosi najtoplije utiske. Ovo je planina nevjestinski svecana i spada u najplemenitije planinske vjence, deluje vanredno privlacno i gostoljubivo. I planine, kao i ljudska bica, imaju svoje specificne osobine, svoje karakteristike, svoju narav, svoju fizionomiju kojom zrace. Fizionomija Zelengore vec na prvi pogled cini puni kontrast sa fizionomijom Volujka koga dodiruje. Prva odise tihom blagoscu i nosi u sebi neku duboku lirsku notu. Dok je druga vrlo gorda, puna dramsko-epskih elemenata. Obadvije planine su na svoj nacin zanimljive i lepe".
A evo sta o njoj kaze Armin Bajramovic, autor ovih prekrasnih fotografija:
"Vec s prvim kontaktom nam je jasno da Zelengora u sebi krije prave bisere: lijepa
meka sedla, cuke, oaze netaknute šume, meke padine i pašnjake"...Sa 2088 metara visine Treskavica je najvisa od Sarajevskih planina, a samo je za 300 metara niza od najvise planine u Bosni. Po bistrom vremenu posetioci mogu da vide veoma daleko, sve do Crne Gore i Jadranskog mora.
Sve bosanske planine, pa i Zelengora i Treskavica cine deo Dinarida. Obe ove planine obiluju prelepim alpskim jezerima i poznate su po specificnoj flori.