LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Iz "Politikinog zabavnika" od 31.03.1989 godine
Tekst:Ivan Loncar

Kada je doktor Bojovic iz Djakovice posetio u bespucu Sare svog bivseg pacijenta kome je spasao zivot, domacin je postujuci stari obicaj, upitao gosta:
- Kako da vam se oduzim? Dacu vam sve sto zelite…
Znajuci da nije imucan, lekar nije hteo da ga uvredi i osteti, pa je odlucio da odabere sto skromniji poklon.
- Pa, daj mi ovo stene - rekao je pokazujuci na sedmoro psica u dvoristu.
- Molim vas, doktore - zbunio se starosedelac Sare - uzmite slobodno sve sto hocete, samo ne stene!

Naravno, radilo se o mladom sarplanincu:ovaj izuzetni pas i dan-danas na planini, po kojoj je dobio ima, vredi koliko cetiri ovce, a ponegde se placa i cistim zlatom!


Smrt za neodlucne
Mladunci Sarplaninaca podvrgnuti su u svojoj postojbini najstrozem odabiranju zasnovanom iskljucivo na prirodnim zakonima, sto znaci da prezivljava samo ono stene koje lako izdrzi borbu sa surovom prirodom. A da bi preziveli mladi sarlaninci moraju da prodju surovu i tesku proveru. Kad cobani uhvate vuka u klopku, vezu ga i obese o dugacku motku i tako nose kroz selo, od kapije do kapije.
Bespomocni vuk se trza i cvili drazeci tako pse za koje je ovaj dogadjaj, u stvari, svojevrsni ispit. Sarplaninci ljutito nasrcu na zver, cime pokazuju svoju hrabrost i neustrasivost. One, medjutim, koji su pri tom neodlucni, hladni i nedovoljno hrabri, domacin odmah ubija, javno, naocigled svih mestana.
Ostavljaju se, dakle, samo primerci koji su bez imalo ustrucavanja napali krvnog neprijatelja. Oni ce, kad odrastu, postati nezamenljivi cuvari i nerazdvojni pratioci i branitelji gospodara.