LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

DRASKO

Iz legla « D » koje sam imala u decembru, jedan muzjacic koji se zove Drasko, prodat je u farmu koja izmedju ostalog poseduje i manje stado ovaca. Novi vlasnik zeleo ja da ga odmah stavi u tor sa ovcama. Posto je pas trebalo da bude i kucni prijatelj i da prati gazde prilikom putovanja, ja sam savetovala da se stene prvo navikne na familiju i ljude. Naravno, u Belgiji nema divljih zveri, niti lopova koji kradu stoku. Tako je Drasko rastao u okviru familije, ali je uvek isao sa gazdom kod ovaca, kada ih je zimi hranio (photos).
Sada Drasko uspeva da prikupi ovce, iako se radi o ovcama koje se drze dosta rastrkano i s obzirom da mu to nije urodjena osobina. Ja sam se pitala da li je pozeljno da on prisustvuje jagnjenju. Plasila sam se da ukus krvi, prisustvo opni i placenti ne navedu stenca da osteti jagnje. Sada pozitivno znam da nema nikakve opasnosti. Sarplaninci vole jaganjce i ovce i stite ih instinktivno i tada kada nisu dobili nikakvo specijalno vaspitanje da postanu pastirski psi.

Kad je imao 4 meseca, bila je sezona jagnjenja, pa ga je gazda vodio u tor. On se pokazao neobicno pazljiv i privrzen jaganjcima i ovcama. Evo nekoliko fotografija koje pokazuju Draska kako lize jagnje, bilo sam, jer je majka-ovca bila umorna ili u drustvu sa majkom.Sada Drasko uspeva da prikupi ovce, iako se radi o ovcama koje se drze dosta rastrkano i s obzirom da mu to nije urodjena osobina. Ja sam se pitala da li je pozeljno da on prisustvuje jagnjenju. Plasila sam se da ukus krvi, prisustvo opni i placenti ne navedu stenca da osteti jagnje. Sada pozitivno znam da nema nikakve opasnosti. Sarplaninci vole jaganjce i ovce i stite ih instinktivno i tada kada nisu dobili nikakvo specijalno vaspitanje da postanu pastirski psi.