LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Sarplaninac cuva ovce u Ceskoj

Moji prijatelji iz Ceske Republike, G-dja Kotoucova-Polgar, veterinary I odgajivac Sarplaninaca i njen suprug Andras Polgar, all-round sudija i odgajivac New Faundlenda i Sarplaninaca poseduju znacajan broj Sarplaninaca svih uzrasta a i stado ovaca koje se sastoji od 3 rase. Njihovi prvi Sarplaninci koji su isli da cuvaju stado, nisu odrasli sa ovcama, ali oni dobro rade njihov posao. Nijednom nisu povredili jagnje ni ovcu i ne traze da pobegnu ni da se vrate kuci, gde su odrasli. Naravno, oni su privrzeni vlasnicima i raduju se da ih vide. Prvi par koji je bio integreisan u stado bili su psi Meri zvana Mala i Dick Meron Ste-Kot North.


Kada se desi da su ovce povredjene, ovi psi lizu njihove rane, kada se ovca jagnji, Dick Meron cuva strazu ispred tora.
Nedavno je jedno jagnje ostalo siroce. Mala je bas imala leglo od 10 malih i okotila se u toru, u slami. Jednog dana Stepanka je dugo trazila jagnje da ga nahrani na cuclu. Bila je jako iznenadjena i dirnuta kada je jagnje nasla medju stencima, kako se medjusobno greju i kao ga mama Mala lize kao i svoje stence.


Kasnije je familija Polgar dovela i druge mlade Sarplanince u stado. Tu su aktuelno jos dva potomka Mede, 2 bela Sarplaninca od godinu dana, tu je prosla i cerka svetske prvakinje, Goldie. Cesto, stenad od 6 meseci budu ostavljena kod ovaca i ona su sve cesce prodavana za cuvanje ovaca. U Slovackoj su se pojavili vukovi, a u Ceskoj nisu tako retke kradje ovaca.