LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Pastirski psi

Ima oko 20 000 godina da je pas postao ortak sibirskih lovaca. Na teritoriji srednjeg Orijenta (palenstinska grobnica, pecina u Iraku), nadjene su kosti pasa koje datiraju 12 000 godina pre Hrista; u Skotskoj, Danskoj i u Spaniji nadjene su u tresetu i u pecini kosti pasa stare 10 000 godina. Pas je bio prva pripitomljena zivotinja. Danas je opste misljenje da se pas pripitomio u periodu lov-branje ljudske istorije, tj. pre oko 12 000 godina. Prema Masonu, ovca je prvo bila pripitomljena na planinama koje zauzimaju teritorije danasnje Turske, Iraka i Sirije. Moze se pretpostaviti da pastirski psi zapocinju njihovu evoluciju takodje na toj lokaciji i to pre 6000 godina. Covek koji je tada ziveo izabrao je medju pripitomljenim psima one koji su imali visinu ovaca i koji su imali slab instinkt za lov. Bas kao i moderni Navajo, on je stavljao svoju stenad da rastu medju ovcama. Stenad su rasla smatrajuci da je stado njihov copor i ostajali su sa njim.
Posto u USA nema autohtonih rasa pastirskih pasa, oni upotrebljavaju « the Old Worled Dogs for the New World ». Medju rasama koje se tamo najvise upotrebljavaju, navedimo: Chien de Montagne des Pyrénées, Komondora, Akbasa, Anatolskog psa, Maremmano, Sarplaninca i Kuvasa.
Da vidimo sada koje rase iz ove grupe postoje na drugim kontinentima.
U Evropi   U Aziji  
Bugarska
Karakatchansko kuche Afganistan
Sage Koochi
Bosna i Hrvatska Tornjak Armenija Gampyr
Spanija Mastin Espagnol Iran Sage Mazandarani
  Mastin de los Pyrineos Kirgistan Kirghizskaya ovcharka
Francuska Chien des Montagnes des Pyrénées Mongolija Buryato
Grcka Hellenicos Poimenicos Nepal Bhotia
Madjarska Komondor Uzbekistan Torkuz
  Kuvasz   Sarkangik
Italija Cane di Pastore Maremmano-Abruzzese Tadzikistan Dahmarda
Makedonija Sarplaninac Tibet Do Khyi
Poljska Polski Ovczarek Podhalanski Turkmenistan Alabay Koyunchi
Portugal Cao da Serra da Estrela Turska
Akbach
  Cao de Castro Laboreiro   Chien de berger d’Anatolie
  Rafeiro do Alentejo   Kangal Kopegi
Rumunija Ciobanesc romanesc Carpatin Medju ovim rasama FCI priznaje samo Tibetsku Dogu i Anatolijskog psa.
U svim republikama bivseg SSSR, koje se nalaze u podrucju Kavkaza postoje rase srodne Sredneazijskoj Ovcarki.
  Mioritic
Rusija Kavkazskaia Ovtcharka
U Africi  
  Sredneasiatskaia Ovtcharka

Maroko

Aidi
  Ioujnorousskaia Ovtcharka Sve rase koje nisu priznate od strane FCI navedene su kurzivom.
Srbija Sarplaninac    
  Srpski pastirski pas    
Slovacka Slovensky Cuvac    
Slovenija Kraski ovcar    
Nedavno sam imala srecu da preko G. Jean-Jacque Allard dodjem do fotografija pasa iz ovih zemalja, koje je snimio njegov prijatelj G. Philippe Detreuil, veliki putnik i ljubitelj pasa. Najveci broj fotografija potice iz Armenije.
Klasifikacija FCI ostaje pomalo konfuzna, jer se izvesni pastirski psi nalaze klasirani u I grupu, grupu ovcarskih pasa (teraca stoke), a drugi u II-oj grupi, u sekciji Molosoidnih pasa planinskog tipa. Zajednicka karakteristika ovih pasa je da su svi vezani za neki planinski masiv, svi osim dva izuzetka: Komondora i Kuvasa.
Sve ove rase poseduju u svom genetickom nasledju instinkt zastite. Rad na zastiti jednog odraslog psa bice rezultat genetickog nasledja i njegove integracije u zivot stada koje je asimilirano sa “coporom”.
Da bi pas bio dobar pastirski pas, on pre svega mora da bude samostalan, da moze sam da donosi odluke kada se pokaze potreba, on ne sme nikako da ima u svom genetskom nasledju instinkt lova, ne sme da bude suvise razigran u odnosu na ovce, ni grub prema njima. S druge strane i ovce moraju da pripadaju rasi koja ostaje grupisana, a ne suvise rastrkane, u protivnom pas nece imati osecaj da zivi u coporu i nece se dovoljno vezati za stado.
Pripreme steneta za buduceg pastirskog psa pocinju izmedju 7-e i 8-e nedelje. Stene ce biti odstranjeno od svih ostalih pasa koji su ulazili u sastav njegovog copora, a takodje i od familije pastira. Vidjace ljude sto redje. Stavi se u jedan ogradjen proctor od otprilike 15m², sa 3 do 6 jaganjaca ili mladih ovaca gde ce imati jedan svoj kutak za hranu i za odmor. Potrebno je menjati jaganjce ili ovce, tako da stene upozna sve ovce koje cine stado. U prvo vreme, ukoliko se neka ovca pokazuje isuvise agresivna prema stencu, treba je otstraniti i zameniti drugom, “druzeljubivom”. Cilj je da se stene veze za stado mnogo vise nego za pastira i njegovu porodicu, tako da vise ne zeli da bezi ili da se vrati kuci. Igra sa jaganjcima ojacace veze s njima, ali ta igra ne sme da postane suvise agresivna, stene ne sme da povredi jaganjce. Takodje je vazno da stene u obuci ne podje za drugim psima, psima lutalicama ili seoskim psima. Nasuprot tome, on mora da prihvati pse terace stoke, ukoliko i oni rade s njim i da funkcionise uporedno. Ovi psi nisu nezavisni, oni u potpunosti zavise od pastira I njegovih zapovesti. Glavna razlika izmedju ove dve grupe pasa je da psi teraci stoke smatraju ovu za plen, ali sa inhibiranim instinktom hvatanja, dok pastirski psi smatraju jedinke stada kao jednake sebi.
Stene u zavisnosti os jedinke i rase postaje operativno izmedju 6 i 8 meseci, a nekada tek posle godinu dana, pa i kasnije. Potpunu zrelost dostizu tek sa 2 ili 3 godine. Nije neophodno da pastirski pas bude agresivan, njegovo ponasanje moze da dovede do odvracanja ili odvlacenja paznje neprijatelja, tako da stado ostane ipak netaknuto, iako do borbe nije ni doslo.
Broj pastirskih pasa potreban za cuvanje jednog stada zavisice od konfiguracije terena, od velicine stada, od rasprostranjenosti predatora I od vrste predatora. Cesto, kada su prisutna dva pstirskja psa, jedan ostaje integrisan u stado, takoreci nevidljiv, a drugi cuva strazu, izvidja.
Radi se o dosta impozantnim psima I tezine oko 50 ili vise kg. Njihova boja je cestop prilagodjena boji ovaca, ali ne uvek.

Jedan od veoma efikasnih pastirskih pasa, koji od vajkada cuva ovce, pa i danas, je svakako Sarplaninac.


Mnogobrojni su dokazi da ovaj pas «ima ovcu u kozi» i u skorije vreme imala sam vise prilika da se u to uverim i sama.
Vratimo se na anegdotu o Pasi, moje prijateljice Jelene. Evo sta je o njemu ispricao vlasnik:
“Interesantno da je on, iako nije išao sa ovcama (pa cak mu nisu dali ni da im se približava, jer su u neznanju bili u strahu da ce napadati ovce) poznavao svoje ovce. Kada su prodali ovce u drugo selo udaljeno oko 20km, on je u jednom momentu jednostavno nestao i nije ga bilo danima. Nakon što se vratio, saznali su da je on pronašao ovce i tu bio uz njih nekoliko dana. Pratio ih je na pašu i spavao uz štalu. Ljudi koji su kupili ovce shvatili su o cemu se radi i ciji je pas te su ga za to vreme hranili. U jednom trenutku procenio je da to više nije njegovo stado i vratio se kuci”.