LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Objavljeno u beogradskoj dnevnoj novini "Glas javnosti"od 13 septembra 2001

Marija Jovanovic, poznati kinolog koja radi u Belgiji, objavila knjigu o Sarplanincu

Evropska promocija

Ovo je prva knjiga o nasem poznatom psu, objavljena na stranom jeziku

(od naseg dopisnika iz Pariza)

Moja prva i poslednja dnevna misao popsvecena je sarplanncima, a svo slobodno vreme u sluzbi je kinologije-kazala je Marija Jovanovic, lekar u Belgiji, evropski poznat odgajivac sarplaninaca ("Od srpskih planina") i autor knjige o ovoj nasoj u svetu cuvenoj rasi. Knjiga "Sarplaninac" (Editions De Vecchi), objavljena u najvaznijoj kinoloskoj ediciji Francuske, pojavila se u knjizarama ovoga leta i popunila je prazninu koja je do sada postojala. Naime, to je prva knjiga o nasem planinskom pastirskom psu, napisana na nekom od stranih jezika.
Na vrlo pregledan nacin, Marija Jovanovic u pocetku knjige objasnjava poreklo sarplaninaca, njihovu rasprostranjenost u Evropi, a potom i njihove "rodjake", najsrodnije rase na Balkanu i u drugim regijama. Posle standarda i komentara standarda, autor vrlo precizno opisuje karakter rase, dajuci najveci znacaj cuvarskom nagonu, koji pretstavlja osnovu upotrebe rase.
Marijino strucno izlaganje protkano je istinitim pricama prikupljenim u razgovorima sa pastirima po sarskim planinama. " Ljus je bio mlad pas kada su se jedne noci pojavili vukovi. Probudio sam se na vreme, ali se nisam usudjivao da mrdnem. Pomislio sam da je Ljus kukavica, jer ga nisam cuo.
Nisam zavrsio misao kada ga videh da skace na vuka. Izgledalo je kao da se planina pokrece. Te noci Ljus je ubio svog prvog vuka i postao pastirski pas".
Svedocenje Safeta i drugih pastira dragoceno je zato sto govori o svim mogucnostima rase koja spada u najbolje pastirske pse uopste.
Uprkos mnostvu tehnickih detalja, ova knjiga je namenjena i nestrucnim ljubiteljima, te zato obiluje korisnim savetima o izboru steneta, edukaciji mladjeg psa i radu odraslih pasa. Zavrsni deo knjige posvecuje paznju ishrani, zdravlju i izvodjenju pasa na izlozbe.
Knjiga je ilustrovana sa stotinak fotografija, vecinom crno-belih, koje dolaze iz razlicitih izvora i prikazuje ne samo najlepse sarplanince, nego i one koji imaju po neku od vrlo karakteristicnih morfoloskih i eliminacionih mana.
Posebnu paznju u knjizi privlace nekoliko odlicnih umetnickih portreta sarplaninaca naslikanih olovkom Stanoja Jovanovica, uradjenih vrlo ekspresivno i kroz psiholoski pristup psima.
Osim opreme, fotografija, grafikona i crteza, "Sarplaninac" Marje Jovanovic poseduje celovitost i nepristrastnost, tako da se moze reci da je to najkompletnija knjiga od svih koje su do sada napisane o nasoj poznatoj rasi.

Aleksandar Manic

"Grand Prix Edmond i Germaine Defraiteur " kluba Syndicat d'Elevage Canin de Liège dodeljen je nasoj sekretarici, Gospodji Jovanovic, za njenu knjigu "Le Sarplaninac" izdatu od strane Edicija De Vecchi. Ta knjiga je plod jednog dugog i detaljnog istrazivackog rada i studija licnih iskustava stecenih tokom mnogih godina provedenih sa najdrazom rasom. To je mogao da ostvari samo jedan iskusni kinolog."

Mme Christine Boclinville-Marville