LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

20-i SASTANAK ODGAJIVACNICE "OD SRPSKIH PLANINA"

Posle visednevnih priprema oko organizacije, nabavki i spravljanja zajednickog obroka, dosao je i taj nestrpljivo ocekivani dan i ispao je super u svakom pogledu. Najvaznije je da je usred mnogih pravih jesenjih dana, taj 8-i Juni i samo on, bio prelepi dan, cak malo pretopal za setnju nasih cetvoronoznih prijatelja.
Okupilo se 17 Sarplaninaca, ali treba napomenuti da je od tog broja samo 13 bilo iz mog odgoja, a ostala 4 bili su nam gosti. Draganova vlasnica, Silke, koja je opet prevalila put od 400km, dovela je, normalno i svoju zenku, francuskog odgoja, Babsy i njenu jednogodisnju cerku, a Maja i Goran, moji prijatelji, ne samo zahvaljujuci Sarplanincima, poveli su njihove 10-o mesecne ljubimce poreklom iz Hrvatske, Bellu i Kinga. Kao i mnogih prethodnih godina, pridruzili su nam se i bivsi vlasnici Sarplaninaca, Patrick i G. Blanjean, koji se i dalje raduju da se nadju u nasem drustvu.

OKUPLJANJE

Kao i uvek, najveci broj ucesnika stigao je izmedju 10 i 11 casova, a dvoje-troje i malo kasnije. Najpre su stigli najveci "radnici": Christel sa Vladimirom i Huguette i odmah se, uz mene, dale na posao: postavljanje stolova, pravljenje salate koja se nije mogla pripremiti unapred, docek gostiju, fotografisanje... Ja sam isavsi u nabavku hleba, dovezla Nicole sa Grivnom. Susreti su bili vise nego srdacni, razmenjivali su se poljupci, vecina se poznaje vec niz godina. Po prvi put Griska mi se obradovao, prisao da ga pomazim, postao je samopouzdaniji. Bilo mi je zao sto Cicavesna vise ne manifestuje nikakva osecanja prema meni, ocigledno je da posto vise ne dolazi cesto kao nekad da se druzi sa Bajkom, jer ni ona ni Bajka vise nisu same, vec svaka od njih ima kraj sebe cerku, ona se afektivno udaljila i od mene.

FOTOGRAFISANJE

Fotografisale smo i ja i Huguette, s tim da je setnju i rucak slikala samo Huguette.
Posto je i ove godine izostala Olga sa Agatom, doajen je bila moja Bayka.
Od legla « C » bila je prisutna samo Cica-Vesna, a ona je takodje najstarija od prisutnih, posle sestre Bayke.
Od legla « D » koje je najverniji ucesnik ovoga skupa opet su bila prisutna 4 pretstavnika: Decko, Dragan, Dusko i Duska.
Leglo « E » nije imalo pretstavnika, od onih koji su zivi samo Ecka zivi u blizini, svi ostali su daleko ili cak u inostranstvu.
Iz legla « F » dosao je samo Fetich koji je iz godine u godinu sve lepsi. On je sada u punoj snazi.
Iz legla « G » bili su tu Gara, Griska i Grivna. I Goranac i Gorstak pratili su vlasnike na putovanju. Od njih ocekujem lepe fotografije po povratku.
Iz legla Cice-Vesne, legla « H » bili su Hajdi, Hodessa i Hooker.
Moji najmladji iz « J » legla nisu bili prisutni kao ni prethodne godine. Svedjanima mozda pretstoji karijera i selidba u SAD, saznacu to uskoro, a tek sto su se skucili. Jogijevi su bili spreceni da dodju, a od vlasnika Juga i dalje ni traga ni glasa. To su za mene gorka iskustva odgajivaca, da ne znam ni kakav je pas izrastao iz onog steneta koje sam odgajila uz trud i ljubav.

SETNJA

Ja imam teskoca da hodam, a bila je i vrucina, tako su setnju predvodile Nicole i Huguette. Ja sam imala neki plan, ali je Nicole smatrala da bi moja marsruta bila predugacka, pa su se opet uputili prema spomeniku. To mesto je jako senovito i odgovara za odmor posle prve etape. Silke je najmladju, Hidje, poverila Christel, jer su dosli sa tri psa, Goranu je u setnji Bellu vodila prijateljica Vesna, Bayka, Gara i Cica-Vesna ostale su u kavezima.
Kao i uvek, setnja je prosla u najboljem redu, nasi Sarplaninci ponasali su se primerno, svi su bili mirni i prijateljski raspolozeni.

RUCAK

Rucali smo u senci dva satora. Za sankom je, kao i prosle godine bila lepa Aida, cerka moje Nebahat, a Nebahat nam je opet ispekla ceo rostilj. Od raznih salata najveci uspeh imala je salata od celera koju sam pripremila na sugestiju Christel. Sastojci su strugani celer, strugana ista kolicina kiselih jabuka, mileram, dosta limunovog soka, so, biber i malo proprzenih i krupno samlevanih oraha. Od slatkisa bila je tu opet moja suva pita od oraha koju svi cene i vanilice.
Ja sam opet dobila poklon od Huguette i Yolande, koji mi se veoma dopada, dasku za secenje od stakla sa fotografijama Hodesse i Duske. Ovaj put souvenir je bio magnet sa fotografijom Cica-Vesne.
Svi gosti su mi se srdacno zahvalili na lepo provedenom i uspelom danu, bili su super zadovoljni pripremljenom hranom i prijatno provedenim danom.

ZAHVALNOST

Veliku pomoc pruzio mi je Vladimir koji je sam namestio kaveze, stolove i klupe uoci sastanka. Najvrednije osobe bile su Christel i Huguette. Dosle su u petak popodne i uradile dzinovski posao, pravljenje raznjica, pravljenje marinade za piletinu, pravljenje izvesnih salata, briga oko rashladjivanja pica i priprema svega sto ce biti potrebno za sankom i za rostilj. Na dan sastanka Christel je bila svuda oko posluzenja, da zabavlja moje goste iz Nemacke, da pomaze u setnji, posluzi kafu, bavila se sudovima itd, a Huguette je uz mene sacekivala goste i trudila se oko fotografija.
Nebi je imala puno posla oko rostilja, a i oko pranja sudova, a Ayda je uspesno funkcionisala kraj sanka. Hvala im svima na velikoj pomoci, bez njih ja ne bih vise mogla da realizujem ovaj skup koji mi je cinio veliku radost, evo, vec 20 godina.

REAKCIJA NA FB I JEDNA PORUKA

20-i sastanak odgajivacnice "Od srpskih Planina" (12 fotografija)- Yolande Paternoster
Jedan lepi dan kod Mase, sa prijateljima Sarplanincima, vreme predivno(cak malo prevruce za moju Dusku), jedna lepa setnja, odlican rostilj, i ponovno vidjanje — u Olne.
• Huguette Janssen, Andre Magnette, Oxa Ma Fifille et 24 autres personnes aiment ça.
Annick Vanacker Lepa demonstracija jezika ! !!!!!!!! samedi, à 21:50 • J’aime • 1
• Isabelle Depairon Super skup Sarplaninaca...I narocito tako retko da se vidi toliko ... samedi, à 22:43 • J’aime • 3
• Eliane Wieser Candoni Vrlo lepe fotografije i vrlo lepi Sarplaninci!!!! poljupci dimanche, à 08:29 • J’aime • 2
• Andre Magnette Kao i obicno vrlo sam zadovoljan da sam uzeo ucesce u tom lepom danu sa Hajdi Sarpla ! ! ! Hvala svima i specijalno Masi koja nas je primila kod nje, Huguette i svima koji su dali doprinos da ovaj dan bude jedan veliki uspeh! dimanche, à 18:36 • J’aime • 3


Gospodjo Jovanovic,

Veliko hvala za ovaj dan posvecen "malima", bio je uspeo u svakom pogledu ukljucivsi i vreme (uh). Proveli smo jedan lep momenat i ja koristim priliku da vam posaljem fotografije, nazalost Griska nije na njima sam, ali...
Nadamo se da se polako oporavljate, jer to nije lako sakupiti sav taj narod i jos pripremiti obrok. Mi smo morali da odemo malo ranije, jer smo cekali tehnicara za PC oko 17h (nije nam vise radilo elektronsko sanduce).
Do skorog vidjenja i jos jednom veliko hvala.


Marie Claude, Annie i Henri