LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

19-i SASTANAK ODGAJIVACNICE "OD SRPSKIH PLANINA"


     I pored zdravstvenih problema koji se kod mene u zadnje vreme mnoze, ja toliko zeljno ocekujem taj dan kada ce se psi iz mog odgoja okupiti sa njihovim vlasnicima, a mojim prijateljima, da nisam mogla sebe da lisim tog zadovoljstva i radosti. Kada sam uvidela da ce odziv biti dosta slab, rekla sam mojim najblizim prijateljicama da vise nece biti sledeceg sastanka, ali sada kada sam uvidela da je ovaj sastanak bio veoma uspesan i da ce taj buduci sastanak biti jubilarni, 20-i, mislim da cu mozda izdrzati i njegovu organizaciju. Videcemo.
Drugoga juna ucesnici su se okupili u mojoj basti. Danima je vreme licilo na jesen, prohladno i kisa svaki dan. Taj dan je « izdrzao », temperatura prijatna, narocito za nase cetvoronosce, pre podne oblacno, a zatim je granulo i sunce. 16 Sarplaninaca bilo je na okupu i napravilo lepu setnju u seoskom ambijentu.

OKUPLJANJE

Izmedju 9 i 11h okupili su se svi predvidjeni ucesnici, a Françoise Willot i njena mama priredile su nam pravo iznenadjenje i dovele Falca i malu Tinkyi, tibetskog terijera, iako se nisu pre toga manifestvovale. Dakle, medju prvima, ako izuzmemo Cica Vesnu i Hodessu koje je Huguette dovela rano, stigli su Falco, Fetich, Hajdi, Higor, Decko, Duci, Dusko, Garo, Duska, Furko i Grivna, a medju poslednjima oni koji su dosli sa najvece udaljenosti : Goranac i Hooker. Saznala sam da je Duci bio ozbiljno bolestan i da je sada na dobrom putu. On toliko nije naviknut na ogrlicu i povodac, da se celo vreme cesao po vratu, sto mi nije dozvolilo da napravim kvalitetnije fotografije. Srecom da je Huguette imala vise uspeha. Najvise su se radovali da me vide i to ispoljili Falco, Fetich, Decko, Duci i Grivna.


FOTOGRAFISANJE

Fotografisanje je ove godine bilo prepusteno takodje Huguette. Doajen je bila moja Bayka.
Od legla « C » bila je prisutna samo Cica-Vesna, a ona je takodje najstarija od prisutnih, posle sestre Bayke.
Od legla « D » 4 prisutna : Decko, Duci, Dusko i Duska, oni nisu nikada izostali. Bio je najavljen i Dragas, ali su ga vlasnici ostavili kod kuce jer se G. Fagard nije najbolje osecao.
Leglo « E » nije imalo pretstavnika, od onih koji su zivi samo Ecka zivi u blizini, svi ostali su daleko ili cak u inostranstvu.
Iz legla « F » imali smo 3 pretstavnika : Falca i Féticha i Furka, sva tri divnog ponasanja.
Iz legla « G » bili su tu Gara, Garo, Goranac zvani Zoran, pas tako poslusan i simpatican i Grivna.
Iz legla Cice-Vesne, legla « H » bili su svi osim Hummera koji je daleko u Francuskoj : Hajdi, Higor, Hodessa i Hooker. Jimmy i Ariana imali su « super » ideju da Hookera odvedu na toaletiranje u novootvoreni salon i kao sto mozete da konstatujete jos malo pa je od Sarplaninca postala pudla.
Moji najmladji iz « J » legla nisu bili prisutni. Svedjanima pretstoji selidba u kucu, Jogija nisu mogli da dovedu jer je auto otkazao, a od vlasnika Juga od kojih sam uvek morala da molim par reci o stencu i par fotografija, nikakav znak zivota.

SETNJA

: Nju je organizovala i predvodila Nicole, jer sam ja morala da ostanem u kujni. Huguette je poverila svoje kuje G.-u Blanjean, a ona je fotografisala sve ucesnike. Kao i uvek, svi psi su se ponasali primerno, nije bilo nikakvog ispoljavanja agresivnosti i mnogi prolaznici posmatrali su zadivljeno ovu neuobicajenu povorku. Prosetali su se mirnijim ulicama moga zaseoka. Kao i obicno, Duska se upustila u flert, ovaj put sa Hookerom.

AMBIJENT, RUCAK

:Ove godine sam sebi i drugima olaksala posao, pa sam stolove i klupe iznajmila od iste osobe koja me snabdeva picima, tako da nije bilo potrebe za transportom, a kostalo je manje. Za sankom, kao i prosle godine bile je lepa Aida, cerka moje Nebahat, a Nebahat nam je veoma vesto ispekla ceo rostilj. Uz rostilj bile su razne salate, a najvecu pohvalu dobila je Salade niçoise koju je pripremila Nicole. Od slatkisa bila je tu opet moja suva pita od oraha koju svi cene, a Christel nam je pripremila vocnu salatu, veoma osvezavajucu u kojoj su ocigledno svi uzivali.
Ja sam dobila poklon od Huguette i Yolande, koji mi se veoma dopada, posluzavnik sa fotografijama Cica-Vesne, Hodesse i Duske, nase 3 supersampionke. Svaka familija dobila je kao uspomenu hemisku olovku bordo boje sa imenom odgajivacnice ispisane zlatnim slovima.
Mnogobrojni su bili gosti koji su mi se srdacno zahvalili na lepo provedenom i uspelom danu, i koji su nasli da je hrana bila odlicna. Utisak je da su svi bili veoma zadovoljni.

ZAHVALNOST

Veliku pomoc pruzili su mi Leslie i Vladimir koji su namestili kaveze uoci sastanka. Najvrednija osoba koja mi se nasla u mnogo poslova bila je opet Christel. Pomoc oko postavljanja stolova i klupa, ciscenje rostilja, pripremanje salata, punjenje frizidera picima, postavljanje casa na domak za Aidu, priprema vocne salate, pranje sudova….. docek i pravljenje drustva nasim gostima iz Flamanskog dela.
Hvala i Nicole za salatu koja je imala uspeha, za organizovanje setnje, za pomoc oko pranja sudova. U tom poslu pomogle su nas i druge zvanice : Mme Richard, Annie i mozda jos neko koga zaboravljam. Hvala Huguette, prisutnoj svuda i nasem glavnom fotografu. I, na kraju, da ne zaboravim tezak posao koji je majstorski obavila Nebi, pravljenje rostilja i takodje pranje sudova. Hvala Aidi za posao za sankom.