LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

16-i sastanak odgajivacnice "Od srpskih Planina"

Zdravstveni problemi sprecili su organizaciju naseg godisnjeg sastanka 2008 godine.
Bila sam jako nesrecna da ne vidim izvestan broj mojih pasa i njihove vlasnike tako dugo.
Ovogodisnji sastanak pada na 25 godina od rodjenja prvog legla Sarplaninaca u nasoj kuci: Vucko, Vule, Vujo, Vujka, Vidra i Vesna, deca Zoe i Dadasa, okotili su se za vreme zimske Olimpijade u Sarajevu, a njihova imena bila su inspirisana maskotom ovih igara: Vuckom. S osvrtom na proslost konstatujem da su ti psi bili mnogo blizi "izvornom" tipu nego psi iz sledecih legala, koji su vec bili "urbanizovani". Ovi psi, veoma snazni, zdravi, ziveli su veoma dugo, od minimum 12 pa do preko 15 godina.
Imala sam nekoliko problema prilikom organizovanja ovog sastanka sto se tice lokala. Uobicajeno mesto promenilo je gazdu i pretvoreno je u gradiliste. Bivsa gazdarica poseduje jedan bar sa velikom salom pozadi i bila je zadovoljna da nas opet ima za klijente, ali kod nje nema terena da se smeste psi. Na kraju, dobila sam dozvolu da kaveze sa psima smestim u basticu koja pripada obliznjoj crkvi. No ova je bila toliko zarasla u travuljak da je bilo jako tesko da se sredi, narocito sto nismo mali odgovarajuce naprave. Za ovaj posao moram da se zahvalim jednom prijatelju i ljubitelju Sarplaninaca iz Crne Gore!
Kao i prethodnih godina utovar, transport, postavljanje kaveza i njihovo transportovanje natrag obavila je ekipa G. Fagard, Vladimir i Leslie. Na licu mesta, pomoc je pruzila i Huguette.
Oko 16h nase zvanice su pocele da odlaze. Pomogle su me Huguette i Chistel da skupim i utovarim sav sitniji materijal i pse.

SUSRETI, ATMOSFERA

Ovog puta ucesnici su se skupili brze nego obicno, samo su nasi mladi susedi sa Gorstakom stigli dosta kasno.
Ovoga puta nije bilo zvanica iz inostranstva osim Familije Merkel koja je dosla iz daleka, cak iz Bremena. Oni su dosli sa Draganom i njegovom drugaricom Babsy koja potice iz jedne francuske odgajivacnice.
Mladi su se igrali izmedju sebe, ovde mislim na poslednje leglo Zero- Beloga i Cica-Vesne i na Garu i njenog brata Gorstaka. Stariji su povremeno pokazivali znake nervoze i agresivnosti. Moram da izrazim svoje divljenje sto se tice primernog ponasanja Fetisa i Goranca. Cestitke njihovim vlasnicima za dato vaspitanje.
Olga je dosla sa jednom zenom, fotografom amaterom, radoznala sam da primim njene slike.
Moramo da budemo specijalno zadovoljni vremenom koje smo imali. Bilo je sveze i oblacno, ali suvo, mozda malo isuvise sveze za neke ucesnike, cak sam videla jednog-dva koji su se smrzli, ali za nase cetvoronosce vreme je bilo izvanredno.


FOTOGRAFISANJE

Jos jednom smo Huguette i ja bili zvanicni fotografi u drustvu gospodje fotografa koja je dosla sa familijom Zana i Olge. Huguette i ja imale smo po 800 fotografija u aparatima kada se zavrsio sastanak. Mnogobrojni ucesnici zabelezili su svojim aparatima par uspomena, pa se nadamo da cemo i od njih dobiti par snimaka.
Leglo "A" Najstariji pas na ovom sastanku i koji je postao veteran, bio je osmogodisnji Agat zvani Esra. Posle proslogodisnjeg preranog nestanka Arse i Alke on je bio jedini pretstavnik ovog legla. U dobroj formi, malo ugojen, zivog pogleda, malo se ljutio na muzjake u blizini, sto je potpuno normalna reakcija.
Leglo "B" Nasa Bajka bila je jedini primerak ovog legla, od koga su u zivotu jos dva brata i jedna sestra. Mogla je da bude ponosna na osmoro prisutnih lepih sinova i cerki iz legla "F" i "G", nazalost nije bilo nijednog iz legla "E", koje je veoma uspelo.
Leglo "C" Kao Bajka, i Cica-Vesna bila je ovaj put sama, iako ima jos sedmoro brace i sestara. Ona je bila ponosna mama legla "H".
Leglo "D" To je bilo najbolje reprezentovano leglo, bili su na okupu Decko, Dragan, Dragas, Duci, Duska i Dusko, 6 od 8. Primetna je bila dobra socijalizacija i ponasanje svih "D".
Leglo "F" Bilo je prisutnih 3 od 9, a zadnji put to je bilo najbolje reprezentovano leglo. Bili su s nama Fetis, Furko i Fury.
Leglo "G" Prisutni: Gara, Garo, Goranac, Gorstak i Grivna. Leglo "H" Tri pretstavnika najmladje generacije bili su vedete dana: Higor, Hodessa i Hooker, jos malo postidjeni da se nadju u tolikom broju odraslih i nepoznatih pasa.
Kao specijalnog gosta imali smo Babsy, jednu kuju iz odgajivacnice G. Gudfried. Babsy je nedavno osvojila BOB na specijalci austriskog kluba.
Fotografisanje se zavrsilo oko 11h45, tako da smo onda krenuli u setnju.

SETNJA

Izabrali smo da setamo kao i uvek linijom 38, ali u drugom pravcu, u pravcu Flerona, to je deo koji lici na park i nije toliko sumovit kao suprotni pravac. Kao i svaki put, nasi psi su se primerno ponasali i mnogobrojni setaci zaustavili su se da nas propuste i posmatraju sa divljenjem tu neobicnu kolonu. Dvadesetak pasa iste rase hodalo je mirno, jedan uz drugoga, bio je to veoma lepi prizor!
I moje kuje mogle su da ucestvuju u setnji, zahvaljujuci Christel koja je vodila Bajku i Valjku koji je uzeo Garu.
Za vreme setnje, oni koji su se smrzli ili koji ne vole da setaju:Stan, Vladimir, G. Blanjean i André smestili su se u baru i probali odlicno belgijsko pivo.

RUCAK

Nova sala bila je veoma prostrana, malo mracna, ali su stolovi bili lepo postavljeni. Kao i svaki put sto sa hladnim bifeom bio je lep za oko. Dekor je upotpunio i lep buket cveca koji je donela Nicole. Sluzila nas je ekipa vrlo srdacnog osoblja.
Nekoliko dobro vaspitanih pasa naslo se u nasem drustvu, bez ikakvog incidenta.
Ja sam, kao svaki put, sremila kolace.

PRIKAZIVANJE VIDEO ZAPISA

Donela sam dva DVD sa zapisima koji prikazuju Sarplaninca koji cuva stado u borbi sa vukom, zatim jednog Srednje-azijskog ovcara koji se bori sa jos vecim protivnikom, sa leopardom i na kraju jedan prikaz Srpskog pastirskog psa, rase koja ce mozda jednog dana biti priznata.
Oko 16h nasi gosti poceli su da odlaze. Huguette i Christel pomogle su mi da skupim i utovarim sav materijal i kuje.

ZAHVALNOST

Moram da kazem jedno veliko "hvala"pre svega ekipi koja se bavila kavezima: G. Fagard-u, Vladimiru i Lesliju. Sledeci zasluzan je Valjko, Crnogorac koji je oslobodio teren od trave, koji mi je dao da kopiram video materijal i koji je setao Garu. Ne zaboravljam, naravno, ni Huguette koja se brinula o sigurnosti pasa tamo gde su bili smesteni, koja je sa mnom bila fotograf, koja je pomogla u organizaciji i koja mi je pomogla da utovarrim materijal. Hvala i Christel koja mi je pomagala citavog dana da drzi moje pse, koja je nosila materijal tamo i natrag, koja je setala Bajku i posluzila kao prevodilac za nemacki i flamanski. Hvala Nicole za cvece i ponudu da pomogne u svemu i svacemu, hvala Davidu koji je spasao situaciju i doneo svoj PC portable i pobrinuo se da poveze aparate. Jedno Veliko hvala Olgi koja nam je dovela Fotografa, takodje i Fotografu, nadamo se da dobijemo lepe uspomene na ovaj dan.
Hvala, na kraju, svim ucesnicima, bez njih nebi bilo praznika ni vidjenja.

NEKOLIKO PORUKA

Dragi Marija i Stanoje,

Pre svega zelimo da vam se od srca zahvalimo za izvanredno zanimljiv dan koji ste organizovali. Bilo je prijatno da ponovo vidimo Zoranovu bracu i sestre kao i sve druge Sarplanince koji su ucestvovali. Imali smo prilike da izmenimo nasa iskustva sa drugim vlasnicima Sarplaninaca. Dnevni program: prijem, fotografisanje, setnja, buffet, prikaz video snimaka, nam se veoma dopao i sve se odigralo u jednoj opustenoj atmosferi. Sto se nas tice, bio je to jedan veoma uspeli dan, koji, ukoliko je to moguce, moze svakako da se ponovi! Bilo je jako dobro videti da je Stanoje tako dobro (sto se nas tice, u svakom slucaju ) i da je mogao da uzme ucesce na ovom sastanku.
Mi se nadamo da ste oboje uzivali i da Stanoje nije imao nekih posledica. Takodje se nadamo da ce i dalje sve da bude dobro sto se njega tice!
Mi smo takodje napravili nekoliko video zapisa i fotografija. Stavili smo ih na CD i poslacemo postom, mozete, eventualno, da ih koristite za vas sajt, ukoliko zelite.
Ponovo jedno veliko "hvala" za prijatan dan u nadi da cete provesti jedno lepo leto.
Cujemo se uskoro!

Najlepsi pozdravi od

Ruud i Anke


Dragi Marija i Stanoje,

Godisnji sastanak bio je ponovo super. Stvarno nam se mnogo dopalo. Ponovo smo upoznali mnoogo osoba.
I Stanoje je vrlo dobro izgledao.
Predavanje je bilo veoma instruktivno.
Bio je to jednostavno predivan dan.
Veliko hvala!!!
Nadamo se da cemo se vedeti uskoro.
Vasi

Silke i Ralf


Masa,

Ja sam samo htela da vam se jutros zahvalim za praznik pasa. Bilo je apsolutno perfektno. Suzi se je jako dopalo, a i meni. Kuce su bile tako lepe. Bilo je stvarno izvanredno!

Nicole