LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

15-i sastanak odgajivacnice "Od srpskih Planina"

SUSRETI, ATMOSFERA

Mada smo se plasili da l ice vreme izdrzati, imali smo lepo vreme, cak malo pretoplo za nase cetvoronosce. Kao I uobicajeno, zvanice su stizale jako dugo. Familija Fetisa imala je problem sa kolima I dosla je dosta kasno. Marijana me je jako iznenadila, nisam joj se nadala i dovela Cilu, ali toliko kasno da sam ja potpuno zaboravila svoju ulogu fotografa i tako, ostali smo bez klisea ove prelepe kuje! Ovog puta I na moje Veliko zaljenje, Izabela I Filip nisu bili prisutni. Veci broj osoba koji je dolazio iz inostranstva, takodje nije dosao, Serfling sa Eminom su me videli u Austriji I nisu se odlucili da naprave ovoliko dug put saamo nedelju dana kasnije, familija Merkel sa Drafganaom bila je otsutna zbog problema u Ralfovim ledjima, Szana iz Triera je takodje bila otsutna. Iz inostranstva dosli su samo beoma verna familija Gehlhaar sa Cakanom I nasa Carole sa Alkom u super formi.
Moramo da se osecamo pocastvovani prisustvom nasa dva veterana: Svetle (Tamare) i Slavika (Maxa) od 12,5 godina.

FOTOGRAFISANJE

Dok su ljudi stizali sa psima, ja sam igrala ulogu fotografa: preko 700 fotografija 25 Sarplaninaca i jedna Tatre. Tome su se jos dodale fotografije koje sam dobila od Hguette, narocito one snimane za vreme rucka, od G. Gehlhaar, od Jolande i Patrika. Zadovoljstvo, ali i dosta posla da se sve te fotografije koriguju i anotiraju.
Ukoliko pravimouvidjaj legala alfabetskim redom, leglo "A" imalo je 3 pretstavnika: Agata, Alku i Arsu.
Leglo "B" bilo jeslabo reprezentovano, samo Bayka i Ben, koji je bio u formi ali sa repom koga je razgolitila njegova lmala drugarica Tervueren.
Leglo "C" imalo je 3 pretstavnika, ali Cilu nisam fotografisala. Popravila sam taj propust u toku skorasnje posete, te fotografije naci ce se uskoro na sajtu.
Leglo "D" bilo je dosta reprezentovano, 5 pasa od 8, Dragan je trevbalo da dodje, i izostao je u zadnji cas.
Iz legla "E" od 8 pasa, bilo je samo dva prisutna: Ecka i Erkan.
Poslednje leglo doslo je u lepom broju, nedostajali su samo Fedja i Forte Drago koji su otisli da zive daleko (Hrvatska i Italija), a njihova sestra Frska bila je otsutna jer njen vlasnik ne voli skupove.
I, kao sto sam gore vec rekla, specijalno smo bili dirnuti prisustvom dva veterana, Slavika i Svetle. Slavik je dosao u drustvu svoje drugarice Tatre, Sally.
Kao i uvek, Yak, muzjak naseg Milisava, bio je sam, no u tom leglu bilo je samo dva stenca, on i sestra mu, Yedra, koja se nikada nije pojavila, naravno ne sopsvenom greskom.
Da ne zaboravim i prisustvo veoma zapazenen male zenkice belog Sarplaninca, drugarice nase Ecke, uvezene iz ceske republike, mlade Zirke et male drugarice naseg Falkca, Tibetanskog terijera Tinkyi.

SETNJA

Ovoga puta setnja je trajala oko sat vremena, lepa setnja u senci velikih drveta, sa susretima mnogobrojnih biciklista. Kao i svaki put, nasi psi imali su primerno ponasanje, cak se je i Fury, koji nije uvek cenio blisko prisustvo svoje brace u toku susreta i fotografisanja, umirio i bio veoma simpatican.
Veliki i snazni Erkan nasao se vodjen od strane svoje male gazdarice, cesto je bio zadovoljan da se nadje rame zu rame sa bratom Dragasem, Furko i Fury su se druzili usput, Duska je flertovala sa Duskom….a vlasnici su usput razgovarali o svemu i svacemu.

RUCAK

Po misljenju mnogih ucesnika rucak je bio jos bolji nego prosle godine. Sto je bio vrlo privlacan za oci, a takodje i za nepca. Ja sam donela domacu baklavu i tortu od oraha sa kremom od cokolade, oni su bili manje lepi za oci, ali odlicni za jelo.
Kao i dve, tri zadnje godine, nasi muskarci, samci odvojili su se od ostalih ucesnika u drustvu sa Andre i Stanojem i nasli mesto veoma blizu sanka. Mnogi prisutni psi nasli su se u drustvu vlasnika u toku rucka, jedino Jolanda nije smela da dovede Dusku, jer je ona jako prozdrljiva. Falco i Fetis susreli su se u Sali i igrali se kao ludi na bini.
Posle 17h nije vise ostalo mnogo sveta i morali smo da demontiramo kaveze, da bi ih G. Fagard odvezao.

ZAHVALNOST

Drzim do toga da zahvalim sve one koji su nam pomogli na bilo koji nacin. Pre svaga hvala G. Fagaru i Lesliju za utovar, namestanje, demontiranje, prevoz i skladistenje kaveza. Hvala svima onima koji su pomogli u ovom najtezem poslu. Hvala Huguette koja je preuzela jedan deo fotografskog posla, narocito u toku rucka i za lepu uspomenu koju je pripremila za sve ucesnike, hvala Christel sto je razgovarala na nemackom sa familijom Gehlhaar i na kraju hvala svima koji su dosli da mi ispricaju evoluciju svojih miljenika i dali mi priliku da ih ponovo vidim.

NEKOLIKO PORUKA

Dobro vece Marija i Stan,

Hvala za ovaj lepi dan.

André


Dobro vece,

Veliko hvala za dan Sarplaninaca, bilo je stvarno super da se sastanemo, da prodiskutujemo medju vlasnicima i da izmenjamo nasa iskustva.

Cujemo se uskoro

Caroline


Draga Maso,

Nadam se da ste dobro i da ste se odmorili od napora u subotu. Htela sam jednostavno da vam kazem da sam bila jako zadovoljna sastankom u subotu. Malo sam se plasila u pocetku, ne znajuci kao ce Falco da se ponasa, ali sve je dobro proslo.
Ponovni susret izmedju Falka i Fetisa je bio izvanredan. Dok ste vi otisli po kolace (veoma ukusne, kao i svaki put!), dva brata su pocela da se igraju medju sobom na bini. Bili su nerazdvojni. Takodje sam bila zadovoljna da vidim jednog Tibetanskog terijera izgubljenog usred Sarplaninaca u toku setnje.
Ali, istina je da u njenoj glavi, Tinkyi je isto toliko velika i snazna kao Falco !

Dovidjenja

Françoise


Zdravo Marija,

Saljem par fotografija sa vaseg super uspelog sastanka.
Kako ste?. Hocete li doci u Brisel?

Veliki poljubac

Yolande