LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

O ARAPU

O Arapu, ocu moga drugog legla i prvog pod afixom « Od srpskih planina », pisala sam tako malo iako je on « harao » ringovima tokom 5 godina koliko je trajala njegova intenzivna izlozbena karijera. Osim toga, on je bio otac moje najlepse kuje, Lole, koja je pre svega bila majka 3 izuzetna legla, a dobila je i 3 titule sampiona, pa i cetvrtu, titulu Weltsiegerinne u Dortmundu 1991 godine. Vec sam pisala o tome da ja ove titule svetskog i evropskog prvaka ne cenim specijalno, jer je to uspeh na jednoj jedinoj izlozbi i cesto kod sudija koje ne poznaju rasu, no eto, da se i ja pohvalim medju onima koji misle da su Boga uhvatili za bradu kada im pas dobije takvu titulu.
Arap je svoju izlozbenu karijeru zapoceo u Srbiji 1985 godine, tu je u Cacku dobio i svog prvog CACIB-a. Arap je izlagan 45 puta u 7 zemalja, a vrlo retko je bio drugoplasiran sa RCAC ili RCACIB. Mogu se pohvaliti sa njegovih 29 CACIB-a i 29 BOB. To je jedini od sampiona koji su mi pripadali ili izasli iz moje odgajivacnice, koji je u ovom delu Evrope, gde je rasa tako malo poznata i u konkurenciji nekih pedesetak pretstavnika rasa II grupe, 3 puta osvojio BIG2 ili 3, a spiker je u Briselu objavio da se na trecem mestu nalazi Kavkazki ovcar !! Jedino sto Arap nije uspeo, to je da osvoji titulu prvaka sveta, a vodili smo ga u Kopenhagen 1989 godine i tu se sa RCACIB nasao iza Efa od Gim-a. Arap je bio visok 70cm, Efo 68 ili 69cm. Jedina prednost koju je Efo imao u odnosu na Arapa, bio je nesto veci obim grudnog kosa i dublja donja vilica, ali je imao manje lep izraz i dosta dugu njusku.
Arap je u ringu bio gizdav, kocoperan i dominantan kao pevac ili jos pre kao arapski konj. Nikada necu zaboraviti glasan uzvik koji je izmakao poznatom italijanskom sudiji Djuzepeu Alessandri, kada je Arap ulazio u ring : « Magnifico, Splendido » !
Na moje cudjenje, Arap ima uspeha i danas, dugo godina posto se preselio u pseci raj. Tako je pre jedno godinu dana posluzio za graficki prikaz standarda Sarplaninca ; bio je to rad mladih kinologa iz Mladenovca, a njegova glava posluzila je za izradu banera Srpskog Sarplaninac kluba osnovanog 2010 godine.
Inspiracija za ove prikaze dosla je iz knjige Obrada Skipica stampane 2002 godine, "Sa krova sveta na vrh Balkana", gde se fotografija Arapa nasla kao « zivi model » za ilustrovanje standarda kraj crteza Pleternjaka. Ovu Arapovu fotografiju uradio je nemacki fotograf Markus Rogen iz Münchena na izlozbi u Dortmundu 88 ili 89 godine.

Jos jednom pre je Arapova fotografija posluzila za prikaz standarda u casopisu Chien 2000 N° 124. Tada je Arapa fotografisao G. Nicaise, fotograf iz Brisela.


Davne 1989 godine u casopisu francuskog kluba CBEI, izasle su Arapove fotografije u rubrici « Star », gde su ga nazvali « Arap, lepi Yougo ».


Tokom par godina crtez Arapove glave po fotografiji Rogena stajao je kao moto nemackog casopisa Rundgebell kluba Jugoslawische Hirtenhunde Klub.