LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

I Sarplaninci plivaju

Na ovim fotografijama nisu ni New Faundlandi ni "Sarfaundlandi", to su Sarplaninci. Kako vidite mnogi od njih vole vodu i vole da plivaju. Sve zavisi kako ste ih naucili.
Kada vase ljubimce navikavate na vodu, ne treba biti grub i ne treba ga silom ili naglo gurnuti u vodu. Inicijativa treba da dodje od samog psa, a zelja mu se moze probuditi tako sto cete mu baciti neki predmet koji pliva, najbolje omiljenu igracku i predloziti mu da ide po njega (nju), ili cete i sami uci u vodu i pozvati ga, a najlakse je uciti ga u drustvu drugih pasa koji su vec navikli da idu u vodu i rado plivaju. Plivanje je pre svega radost, zadovoljstvo, zabava. Ali ne treba zaboraviti da se plivanje u velikoj meri upotrebljava i kao terapija. Hidroterapija se danas primenjuje i u veterini na pse i na konje. U kojim slucajevima je ova terapija korisna? Ona se primenjuje u raznim slucajevima, kod zdravih jedinki: kao metoda za relaksaciju, za jacanje muskulature i ligamenata, za gubljenje masne naslage i prekomerne tezine,:za jacanje ektremiteta, zatim kao terapija u patoloskim slucajevima: kod jedinki koje pate od artritisa i artroze, , kod pasa nosioca displazije kuka, ramena ili laktova, zatim u rehabilitaciji, posle izvesnih hirurskih zahvata na zglobovima ili ligamentima, da bi se poboljsala pokretljivost i sprecila atrofija misica, zbog imobilizacije ili bola. Hidroterapija se primenjuje i kod nekih slucajeva paralize. Ovo sve iz razloga sto je vezba u vodi bezbolna ili skoro bezbolna.


Ovde imate primer Dragana koji od malena voli vodu i ulazi u svoju ukrasnu baru, ali u njoj ne moze da pliva, jer je nedovoljna dubina.


Na sledecim fotografijama je njegov brat Dusko, u poznatom letovalistu na belgiskoj obali Severnog mora. Od prvog puta on bez oklevanja skace u vodu i raportira.
Zahvaljujuci ljubaznosti odgajivacnice "Martomberg Kennel, born to win", dobila sam ove fotografije njihovih Sarplaninaca koji obozavaju da plivaju. U ovoj seriji fotografija vidite ih kako plivaju u kanalima na slavonskim njivama.


Zatim je u pitanju sampionka Marnie koja se na brzinu okupala u lepoj, bistroj Kolubari, posto je pobedila u svom razredu na specijalki u Valjevu. Recice koje stvaraju Kolubaru pocev od Valjeva, izviru ispod planine Povlen. Kolubara je desna pritoka Save u koju se uliva kod Obrenovca. Kraj je poznat po rudnicima uglja.
Nedavno sam iz istog izvora dobila i sledece fotografije na kojima su Manila i Montero od Martomberg Kennela i Fedja koji potice iz moje odgajivacnice. Kupanje se dogadja u lepoj Dravi. Drava izvire u Italiji blizu austrijske granice, protice kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, cini i granicu sa Madjarskom, da bi se kod Osijeka ulila u Dunav. Na obalama leze mirna sela bogata tradicijom. Reka je duga 725km.
Na sledecim fotografijama koje sam dobila od moje prijateljice, vlasnice odgajivacnice " Des Gardiens de la Brocéliande" zadovoljno pliva sin kuje Les Montagnes serbes Bréhat, mladi Bojan. On se kupa u jezeru koje se zove l'Etang de Duc, u Bretanji. Bretanja je zemlja legendi, pa tako postoji i legenda o sireni Mary Morgan koja povremeno izlazi iz jezera i plete svoju zelenu kosu. I samo ime odgajivacnice potice iz stare keltske legende, a vezano je za dozivljaje kralja Artura. Suma od Broceliande ne postoji na kartama, ali se misli na Sumu Painpont, koja se prostire na 7000 hektara i sadrzi atrakcije, figure iz tih mnogobrojnih legendi, sto je veoma zanimljivo za decu.
Plivanje za pse preporucuje se u bazenima, barama i jezerima; u rekama je dosta opasno, jer ima virova, a ponekad je pristup obali i izlazak iz vode veoma otezan zbog visine i konfiguracije.