LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

Izlozba koja se pamti

1994 godine psi iz moje odgajivacnice ucestvovali su na 46 izlozbi, po dva ili vise, uzeli su ucesce na 17 izlozbi. Po ucescu na izlozbama, bila je to rekordna godina. Vrlo se rado secam tih izlozbi, ne samo sto je leglo “Qara” bilo dosta izuzetno, nego i sto je klima koja je vladala medju nama, vlasnicima Sarplaninaca bila takodje izuzetna. Bili smo zadovoljni da se nadjemo, da caskamo, da slavimo pobedu jednog ili drugog psa i niko nije pokazivao nikakve znake ljubomore.
Jedna od tih izlozbi koja mi je ostala u dragoj uspomeni po atmosferi koja je vladala bila je svakako specijalka kluba PPHA u Monceau s/Sambre. Klub je sjedinjavao sve rase istocnih ovcara i Pirinejce, a danas, nazalost, propada i ne interesuje vise nikoga.
Bilo je upisano 12 Sarplaninaca, iz mog odgoja 5 “Qara” i polusestra Odra.
Po divnom, toplom, letnjem danu smestili smo se da piknikujemo u parku dvorca.

QARAGJOKAQARAGJOKA
QARAGJOKAQARAGJOKA
QARAHOUMQARAHOUM
ODRA QARAPACHA
QARAVOUKQARAVOUK
QARASULTAN
Desilo se nekoliko incidenata, neki su nas potresli, drugi, manje dramaticni, su nas zabavili i nasmejali. Marijana je dosla sa Qarapasom i sasvim mladom Rusom. Zakacila je svoje pse za noge klupe zalivene u beton, nedaleko od mesta gde je nasa grupa piknikovala. Marijana nije bila prisutna kada je jedan clan kluba prolazio sasvim blizu te klupe sa zenkom Cuvaca. Pasa, veoma zastitnik u prisustvu svoje mlade zenke, bacio se prema Cuvacu. Njegov veoma solidni, kozni povodnik se pokidao i zenka Cuvaca zadobila je povredu na trbuhu. Svi smo bili potreseni ovim dogadjajem. Drugi, manje tragican dogadjaj, bio je ujed Djoke u straznjicu Aleksa, prijatelja nase Huguette. Djoka je bio zakacen na najlon uzicu ciji je kraj bio usidren u zemlju i lezao je kod mojih nogu. Medjutim, Alex mu je dosadio sa svojim mnogobrojnim dolascima i odlascima i Djoka mu je to dao do znanja! Poslednji incident desio se za vreme sudjenja, Qaravuk je oborio Huguette, jer se bio naljutio na jednog drugog ucesnika svoje vrste.
Iza je obula glomazne cipele i na glavi je imala pamucni kacket, nalik na sudiju, Evu Buklad iz Poljske. Govorila nam je: “ja cu da pobedim, jer cu se po look-u dopasti sudiji”. To se i obistinilo, Qarahum je bio CAC i BOB, a Odra je dobila CAC medju zenkama.
QARAHOUM  QARASULTAN 
QARAPACHA
Na kraju dana Humi je bio petoplasiran medju BOB svih rasa kluba, a nasa grupa bila je prvoplasirana, jos jedan razlog da se slavi pobeda!
Zao mi je sto nemam i fotografije ostalih ucesnika.