LES MONTAGNES SERBES

OD SRPSKIH PLANINA

TRI SPAVACICE

Godinama imamo za pse dva ogradjena prostora koji mogu da komuniciraju. Ovi prostori su u dva nivoa. U gornjoj bastici nalaze se tri stenare, od kojih je jedna nesto manja od dve ostale

Moji odrasli psi su uvek izbegavali tu manju stenaru. Onaj koji nije stigao da se uvuce u dve vece, nalazio bi se ujutru u onoj manjoj kao nekakav nesrecnik. U donjem ogradjenom prostoru nalazi se jos jedna veoma lepa stenara ; koja gotovo nikada nije sluzila. Nikome ne pada napamet da je koristi !
Kada je Djoka napunio 3 godine proslo je srecno doba. On je odlucio da se nametne Arapu kao sef. Arap je tada imao 11 godina i u njemu je verovatno vec tinjala maligna bolest. Svakoga dana Djoka bi mu prisao sa strane i vesto ga uhvatio za uvo. Drzao ga je tako dugo, Arapu su drhtale noge, ali je i dalje rezao i nije hteo da pokaze da je porazen. Ponekad bi ga Djoka prevrnuo i legao bi mu na grudi. Posmatrao bi «prirodu» bez da ga ozbiljnije povredi. Nismo vise mogli da gledamo takvo ponasanje i resili smo da odvojimo muzjake. Po danu nije bilo problema. Naizmenicno bi jedan bio sa zenkama pozadi, a drugi ispred kuce. Problem je pocinjao svako vece. Arap bi opstajao gore sa zenkama, a Djoku smo stavljali u donji prostor. Svaki put je bilo provokacije, lajanja i rezanja. Jednoga dana odlucila sam da probam da Djoku stavim gore sa zenkama, a Arapa dole. To je bilo dovoljno da nastane mir. Onaj koji se nalazio dole osecao se u inferiornoj situaciji i zato je dolazilo do provokacije i pokusaja obracuna. Sada znamo da ce ta stenara ostati neupotrebljena, dokle god dva ogradjena prostora komuniciraju. Neko ce se verovatno smestiti u tu kucicu, jedino ako je odvojen od ostalih i primoran.
Sa dolaskom male Bajke nas se copor povecao. Posto su njena braca i sestre otisli, nismo odmah digli kutiju za okot, jer su majka i cerka nastavile da u njoj spavaju. Bilo je dosta hladno da stene izbacimo napolju, pogotovu sto ona nije navikla da ulazi u stenare. Cekamo prolece. Dotle nista neobicno. No, primetila sam da baba Seka umire od zelje da i ona udje u tu prostoriju. Jedan, dva dana posle odlaska stenadi, dosla je i ona da se ugnjezdi u kutiju. Evo «tria» (8 godina, 5 godina i par meseci) koji nalazim na okupu svako vece u perfektnoj slozi .